– Kommer jeg meg gjennom dette, kommer jeg meg gjennom mye

LØRENSKOG (TV 2): Fire måneder og tre operasjoner etter skrekkskaden har alpintkometen Kajsa Vickhoff Lie (22) fortsatt smerter. På veien tilbake er hun takknemlig for gode råd fra landslagskollega Ragnhild Mowinckel.

– Det kom helt ut av det blå, og jeg hadde ikke gjort noe annerledes om det var idag. Det var maks uflaks og et utfall som ble brutalt, sier Vickhoff Lie til TV 2.

Hun halter fortsatt rundt på foten.

28. februar skjedde det som ikke skulle skje: På vei nedover alpintbakken i italienske Val di Fassa fikk hun en rotasjon etter å ha havnet på innerskien og smadret rett inn i sikkerhetsnettet i svært høy hastighet.

TV-bildene fanget opp smertehylene hennes. Hun har tidligere omtalt smerten som «noe hun ikke unner sin verste fiende».

Se reportasje øverst i saken!

Dobbelt brudd

– På en skala fra 1 til 10, var vel smerten 20. Jeg har aldri opplevd lignende. Det var veldig vondt, og jeg skulle ønske at jeg fikk mer smertestillende tidligere, sier hun idag.

ULYKKEN: Kajsa Vickhoff Lie etter fallet i Val di Fassa i februar.
ULYKKEN: Kajsa Vickhoff Lie etter fallet i Val di Fassa i februar. Foto: Patrick Steiner / BILDBYRÅN

Annenplassen i verdenscupen i Garmisch-Partenkirchen i slutten av januar ble høydepunktet i sesongen som ble Vickhoff Lies gjennombrudd på det øverste nivået.

Så kom altså fallet som ga henne både kne- og leggbrudd. Kneet er nå bra, forteller hun.

Men leggen er fortsatt vond.

– Men det som er bra med leggbrudd er at det ikke tar lang tid når det begynner å gro. Så det er ikke en «lost case» å komme tilbake til sesongstart, forteller hun.

– Skal være streng mot meg selv

Likevel planlegger hun å trå varsomt på veien tilbake.

– Jeg håper virkelig at jeg kommer smertefritt tilbake og er med å kjempe i toppen, men jeg skal være streng med meg selv. Setter jeg i gang igjen med smerter, vil det få følger for meg resten av livet. Så jeg skal være streng og ta tiden det tar. Jeg skal ikke tilbake med smerter, sier Vickhoff Lie.

SKADEPLAGET: Ragnild Mowinckel var langt nede etter at hun fikk beskjed om at korsbåndet var røket for andre gang i november 2019.
SKADEPLAGET: Ragnild Mowinckel var langt nede etter at hun fikk beskjed om at korsbåndet var røket for andre gang i november 2019. Foto: Heiko Junge / NTB

Landslagskollega Ragnhild Mowinckel har vært en stor trygghet for henne.

28-åringen fra Molde vet også altfor godt hvordan det er å være skadet: Etter karrierehøydepunktet med to OL-sølv i 2018 røk hun korsbåndet i høyre kne to ganger i 2019.

I desember var hun tilbake i bakken for første gang på neste to år.

– Er det en ting jeg har lært, så er det at man må smøre seg med tålmodighet. Det tar tid, og det vet Kajsa også, for hun har vært mye tilstede i min rehabiliteringsfase. Hun er nok frustrert og lysten på å komme tilbake, men er i gode hender. Og hun legger virkelig ned jobben som kreves, skryter Mowinckel, før hun fortsetter:

TÅLMODIG: Kajsa Vickhoff Lie har ikke dårlig tid med å komme tilbake etter skaden.
TÅLMODIG: Kajsa Vickhoff Lie har ikke dårlig tid med å komme tilbake etter skaden. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2

Om Mowinckel: – Lært av den beste

– Alt jeg vil er at Kajsa skal komme tilbake så raskt som mulig, men det er en kropp som skal «heales» først. Når hun er trygg på den, så kommer hun til å kjøre raskt på ski igjen, sier Mowinckel.

Vickhoff Lie er takknemlig for råd og støtte fra en som virkelig forstår.

– Jeg har lært av den beste. Når jeg kom inn på verdenscuplaget, tok jeg bare tak i Ranghild for å suge til meg mest erfaring og kunnskap fra henne. Så fikk hun en ekstrem opptur, så fikk jeg en opptur. Men jeg håpte jo at jeg slapp å bli med på nedturen, men jeg måtte jo bli med på den også, ler 22-åringen fra Bærum.

Hun er tydelig på at ingenting gjøres halvveis: Når hun en dag er tilbake, er det for å dominere:

– Selvfølgelig. Da er det et hundre prosent, sier hun.

Relatert