DRAKK JACK3D: Volleyballspiller Henning Kjemperud Olsen testet i 2011 positivt etter å ha drukket kosttilskuddet Jack3d. Det samme produktet var på salgslisten hos selskapet som Johann Olav Koss var styremedlem i. Foto: Privat
DRAKK JACK3D: Volleyballspiller Henning Kjemperud Olsen testet i 2011 positivt etter å ha drukket kosttilskuddet Jack3d. Det samme produktet var på salgslisten hos selskapet som Johann Olav Koss var styremedlem i. Foto: Privat Foto: Charit Sethi

Dopingtatt reagerer på Koss-rolle

Henning Kjemperud Olsen testet positivt etter å ha tatt kosttilskudd. Antidopingmannen Johann Olav Koss har tjent flere millioner kroner gjennom verv i selskap som solgte det samme produktet.

I januar 2011 ble daværende eliteseriespiller i volleyball Henning Kjemperud Olsen dopingtatt for å ha benyttet energidrikkpulveret Jack3d. Et kosttilskudd som inneholdt det forbudte dopingstoffet DMAA.

– Det var veldig spesielt. Det var ingen som visste om det og jeg ble aldri fortalt at det inneholdt det. Etter det jeg husker stod ikke navnet til dopingmiddelet på pakningen heller, kun et synonym for stoffet. Synonymet stod imidlertid ikke oppført på dopinglisten. Derfor føltes det helt håpløst, sier Henning Kjemperud Olsen.

POPULÆRT PRODUKT: Slik markedsførte GNC kosttilskuddet Jack3d, som inneholdt stoffet DMAA. Foto: Skjermdump
POPULÆRT PRODUKT: Slik markedsførte GNC kosttilskuddet Jack3d, som inneholdt stoffet DMAA. Foto: Skjermdump

I dag reagerer han på TV 2s opplysninger om at Johann Olav Koss, som i over 20 år har vært en tydelig stemme i antidopingmiljøet var styremedlem i GNC. Et verdensledende kosttilskudd-selskap som blant annet solgte Jack3d. Dette skjedde på det samme tidspunktet som Kjemperud Olsen testet positivt.

I perioden mars 2011 - mai 2013, satt Koss i styret til det globale selskapet GNC, som selger helse- og ernæringsrelaterte produkter

– Det er lenge siden, men det jeg husker er at det var skikkelig dritt. Hvis jeg ser eller hører om Jack3d får jeg det rett opp i halsen, sier Henning Kjemperud Olsen.

– Litt dobbeltmoralsk

Koss tjente over sju millioner kroner etter to år og to måneder som styremedlem i GNC. Mesteparten fikk han utbetalt da han gikk av og realiserte aksjer og aksjeopsjoner han hadde mottatt for innsatsen.

For disse pengene har Koss opplyst at han kjøpte seg et sommersted like utenfor Toronto i Canada.

– Jeg hadde en kjempegevinst, aksjeprisen på GNC var veldig høy, så jeg tjente gode penger på det. Det var helt fantastisk for meg det, sa Koss i et videomøte med TV 2.

Kjemperud Olsen reagerer på at Koss med bakgrunn som styremedlem i verdens antidopingbyrå (WADA), tjente store penger gjennom vervet i et kosttilskuddselskap som solgte produkter som inneholdt doping.

– Det er veldig uheldig og jeg synes det virker litt dobbeltmoralsk, sier han.

– Bør vite hvordan pengene er tjent

Johann Olav Koss har i en videosamtale sagt at det ikke var mulig for ham å kontrollere hva alle de 50.000 produktene GNC solgte inneholdt. Han oppga også at hans rolle i styret var å etablere klare systemer, prosedyrer og sikkerhet for trygg helse relatert til selskapets produkter.

ANTIDOPINGMANN: Olav Koss har i tillegg til å være bistandssjef i en årrekke, markert seg som en tydelig antodoping-stemme.
ANTIDOPINGMANN: Olav Koss har i tillegg til å være bistandssjef i en årrekke, markert seg som en tydelig antodoping-stemme. Foto: Knut Snare

Koss har fått spørsmål om han var enig i styrebehandlingen av sakene, eller om han vurderte å trekke seg fra GNC da han satt i styret.

– Disse sakene ble diskutert på styremøtene, og jeg var en klar bekymringsrøst knyttet til alle mulige skader knyttet til produkter solgt av GNC. Dette var gode interne diskusjoner, og jeg følte at stemmen min ble hørt på den tiden, svarte han i en e-post.

Kjemperud Olsen er likevel ikke helt overbevist.

– Jeg vet ikke nok om saken til at jeg kan si så mye, men med tanke på det som er kommet frem så mener jeg at et styremedlem som mottar flere millioner kroner bør vite hva og hvordan pengene er tjent, sier han.

Den tidligere volleyballspileren har nemlig kjent på kroppen hvordan det er å teste positivt på et produkt man tror er «rent».

– Jeg var ute i fire måneder og begynte å lure på hva som skjer etterpå. Jeg fikk et innblikk i hvor nøye man faktisk må være. I ettertid har jeg aldri brukt kosttilskudd og spist et variert kosthold. Mitt råd er derfor å holde deg unna kosttilskudd, sier han.

Internasjonale dopingsaker med Methylhexanamine

I 2009, etter at WADA forbød stoffet, ble det registrert totalt 12 tilfeller. I 2010 var antallet tilfeller 33, et år senere var det 114 dopingsaker som involverte dette stoffet. 140 saker ble registrert i 2012.

Den første saken ble rapportert tilbake i 2009 da de mannlige sprinterne Yohan Blake, Marvin Anderson, Allodin Fothergill og Lanceford Spence og kvinnesprinter Sheri-Ann Brooks ble funnet positive. Et år senere hadde åtte indiske idrettsutøvere inkludert seks brytere testet positive for det samme.

Liste over andre saker som er omtalt:

Oktober 2010: Den portugisiske syklisten Rui Costa og broren Mario, testet positivt for metylheksanamin.

Desember 2010: Den belgiske syklisten Rudy Taelman, fikk et års forbud etter en positiv dopingkontroll der han testet positivt for metylheksanamin.

2011: Australske Matthew Clark ble suspendert i to år etter en positiv prøve på dimethylamylamine, også kjent som metylheksanamin.

Februar 2012: Den portugisiske duatleten Sergio Silva ble utestengt av ITU i en periode på 6 måneder etter en positiv prøve med demetylpentilamin (DMPA), også kjent som metylheksanamin.

Mars 2012: Baseballspiller Cody Stanley ble utestengt i 50 kamper etter at han testet positivt for metylheksanamin.

Mai 2012: Roadracingfører Anthony West ble suspendert i en måned etter å ha testet positivt for stoffet ved den franske Grand Prix. Dette ble økt med tilbakevirkende kraft til 18 måneders suspensjon, fra 20. mai 2012, 28. november 2013 etter en anke fra World Anti-Doping Agency (WADA).

Juli 2012: Den walisiske bokseren Enzo Maccarinelli utestengt i seks måneder etter å ha testet positivt for metylheksanamin.

August 2012: Baseball-spiller Marcus Stroman ble utestengt i 50 kamper etter at han testet positivt for metylheksanamin.

November 2012: En ung innebandyspiller i Sarpsborg Innebandyklubb testet positivt på doping, etter at det ble funnet spor av stoffet Metylheksanamin i prøven hans.

Desember 2012: Den amerikanske vektløfteren Brian Wilhelm fikk ni måneders suspensjon etter å ha testet positivt for stoffet i en urinprøve på American Open.

Desember 2013: Den amerikanske proffbokseren Brandon Rios, ble suspendert av China Professional Boxing Association etter å ha testet positivt for stoffet.

Vinter OL 2014: Under vinter-OL 2014 i Sotsji testet tre idrettsutøvere positivt for stoffet: den tyske skiskytteren Evi Sachenbacher-Stehle og shockey-spiss Vitalijs Pavlovs og den Italienske bob-utøveren William Frullani.

2015: Den irakiske fotballspilleren Alaa Abdul-Zahra avla positiv prøve for bruk av stoffet.

2016: Den algeriske fotballspiller Kheiredine Merzougi ble utestengt i to år av Confederation of African Football etter å ha testet positivt for stoffet. I mars 2016 bekreftet imidlertid det internasjonale organet FIFA at de ga et utvidet fire års forbud for å gjelde over hele verden fra 20. januar.

November 2016: Tungvektsbokser Bermane Stiverne bøtelagt for 75 000 dollar etter å ha testet positivt for metylheksanamin av World Boxing Council.

2017: IOC disket Jamaicas stafettlag på 4x100 i Beijing på grunn av Nesta Carters positive test for metylheksanamin. Dette kostet Usain Bolt en medalje.

2018: Supercross Championship-rytter Broc Tickle ble foreløpig suspendert etter å ha testet positivt for stoffet etter en legemiddeltest.

Den filippinske basketballspilleren Kiefer Ravena ble ilagt 18 måneders suspensjon for å konkurrere i internasjonal konkurranse. Han ble funnet å teste positivt for metylheksanamin og 1,3-dimetylbutylamin av WADA.

Relatert