Sildesalater til sommerbordet

Ulike sildesalater med karri, sennep og smilende egg - perfekt til et smakfullt sommerbord.

Silderettene blir best hvis de får stå og trekke smak minst et par timer i kjøleskap før servering. Silderetter er holdbar i 2-3 uker når de oppbevares i kjøleskapet.

Oppskriftene er til 4-5 personer og sildesalatene serveres på rugbrød eller flatbrød.

Sommerlig sildesalat med karri:

  • 3 kryddersildfileter
  • 2 dl rømme
  • 1 d majones
  • 1 finhakket løk
  • 4 ss finhakket gressløk
  • 2-3 ss karri
  • Grovmalt pepper, eventuelt noen sukkerkorn
  • Valgfri rogn til servering eller syltet rødløk til topping

Slik gjør du:

Skyll sildefiletene i kaldt vann, tørk med litt kjøkkenpapir. Skjær silden i små terninger. Rør sammen rømme, majones, finhakket løk, dill eller gressløk. Smak til med karri, pepper og eventuelt noen sukkerkorn. Vend inn sildebitene. Server på skiver av rugbrød eller flatbrød/tynne knekkebrød toppet med syltet rødløk.

Kryddersild med , eple, rødbet og smilende egg:

  • 4 kryddersildfileter
  • 3 dl lettrømme
  • 4 kokte poteter
  • 1 eple
  • 3-4 skiver rødbeter
  • 1 liten løk
  • 3-4 ss rødbet lake
  • Salt, pepper
  • Finhakket gressløk, dill eller løpstikke
  • 2-3 egg
  • 4 skiver grovt rugbrød

Slik gjør du:

Smak på kryddersilden for å smake om den må vannes litt ut før servering.

Kok potetene møre og del i båter, små poteter deles i to. Skjær epler og rødbeter i biter og finhakk løken. Bland poteter eple og rødbeter lett inn rømmen og smak til med rødbetelake, salt, pepper og gressløk eller løpstikke, eventuelt dill. Kok eggene i 8-9 minutter til smilende, avkjøl og del i båter.

Smør rugbrød skivene med litt smør. Legg på en god skje med potetsalat. Skjær kryddersilden i litt store biter og legg over sammen med egg i båter. Avslutt med rødløk i skiver eller syltet rødløk og frisk dill eller løpstikke.

Sennepssild med eplebiter og løpstikke:

  • 3 kryddersildfileter
  • 1 grønt eple
  • 1 løk
  • 3 ss dill, frisk
  • 6 ss grov sennep
  • 1 ½ ss sukker
  • 1 ½ ss 7% eddik
  • ¾ dl solsikkeolje
  • 6 ss lettrømme
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Ta sildebitene ut av laken, legg dem på tørkepapir og la dem renne av seg. Skjær eple og løk i biter, og finhakk dill. Bland sammen dill, sennep, sukker, eddik, solsikkeolje og lettrømme. Smak til sausen med salt og pepper, eventuelt litt sukker og eddik. Bland eple- og løkbitene inn i rømmesausen. Legg sild og saus lagvis i et glass eller krukke og legg på lokk.

Silden bør trekke et par timer i kjøleskap før den spises.

Syltet rødløk

  • 1 stor rødløk i tynne skiver
  • ½ dl eplecidereddik
  • ½ dl vann
  • 1 dl sukker

Slik gjør du:

Skjær løken i tynne ringer og legg på et glass. Kok opp eddik, sukker og vann og hell den varme laken over løken. La stå å trekke smak minst 1 time før servering. Kan oppbevares i kjøleskapet i 3-4 uker.

Relatert