GIGANT: Knølhvalen kan bli bli opp til 16 meter lang og veie 30 tonn – altså mer enn god nok plass til å romme et menneske.
GIGANT: Knølhvalen kan bli bli opp til 16 meter lang og veie 30 tonn – altså mer enn god nok plass til å romme et menneske. Foto: Miguel Medina/AFP

Amerikansk fisker slukt av hval: – Det ble helt svart

Etter å ha sluppet levende unna hval-gapet, vil Michael Packard ha litt av en historie å fortelle barnebarna.

Hendelsen, som kan gi assosiasjoner til både Pinocchio og Bibelen, fant sted utenfor den lille kystbyen Provincetown i delstaten Massachusetts. Tidlig fredag morgen gjorde den erfarne dykkeren Michael Packard seg klar til å lete etter hummer på havets dyp.

Båten hans var omringet av andre fiskeskuter, og temperaturen i vannet målte 15 gode grader. Sikten var også svært god, og Packard forteller at med slike forhold kan man bokstavelig talt plukke med seg hummer fra sjøbunnen. Ti meter under overflaten, omtrent tre meter fra bunn, var det derimot Packard selv som ble plukket opp. Av en knølhval.

Idylliske Provincetown er et mekka for hummerfiskere.
Idylliske Provincetown er et mekka for hummerfiskere. Foto: Don Emmert/AFP

– Plutselig følte jeg et kraftig dytt og før jeg visste ordet av det ble alt helt svart, sier Packard til lokalavisa Cape Cod Times, kort tid etter å ha blitt utskrevet fra sykehuset.

– Jeg kjente at jeg beveget meg, og jeg kunne kjenne hvalen stramme musklene i munnen, forteller 56-åringen.

Fryktet løpet var kjørt

Dykkeren trodde først han var på innsiden av en hvithai, men kunne ikke kjenne noen tenner og hadde heller ikke noen merkbare sår. Da skjønte han at han var blitt svelget hel.

– Jeg var helt inni hvalen, det var fullstendig svart, sier Packard.

Da han innså den kinkige situasjonen, gikk tankene raskt til Packards nærmeste.

– Jeg tenkte: 'Jeg kommer meg aldri ut herfra, jeg er ferdig, jeg er død'. Det eneste jeg kunne tenkte på var guttene mine, de er 12 og 15 år gamle, sier dykkeren.

Ble spyttet ut

Da Packard begynte å stritte imot, begynte hvalen å riste på hodet. Da skjønte 56-åringen at det var håp. Han anslår at han var inne i hvalgapet i mellom 30 til 40 sekunder før hvalen endelig gikk opp til overflaten.

– Jeg så lys, og han begynte å kaste hodet fra side til side. Før jeg visste ordet av det var jeg utenfor, i vannet, forteller Packard.

Kameraten Josiah Mayo så en eksplosjon av vann idet hvalen dukket opp og spyttet ut Packard. Mayo fikk Packard opp av vannet og vendte mot land.

– Det første jeg tenkte var at jeg ikke kunne tro hvordan jeg kom meg ut av den situasjonen. Det andre som slo meg var å finne ut hvor alvorlig skadene var, sier dykkeren.

Med tanke på at 56-åringen både ble svelget og spyttet ut levende, var skadeomfanget overraskende lett. Innledningsvis fryktet Packard at han hadde brukket benet, men legene konstaterte at han bare var kraftig forslått.

– Alt i alt har jeg det bra, forsikrer dykkeren.

Et uhell

Knølhvaler kan bli opp til 16 meter lange og 30 tonn tunge. De spiser i all hovedsak småfisk som krill, og en biolog understreker at hendelsen var en ulykke.

– Basert på hvordan det blir beskrevet, må dette ha vært en feil og en ulykke fra knølhvalens side, sier Jooke Robbins, forskningsleder for knølhvaler i Provincetown. Knølhvaler er ikke aggressive, og særlig ikke mot mennesker.

Knølhvaler er kjent for sine spektakulære hopp, men er ikke aggressive mot mennesker.
Knølhvaler er kjent for sine spektakulære hopp, men er ikke aggressive mot mennesker. Foto: Greenpeace via Reuters

Robbins forteller at knølhvaler kan ende opp med å blokkere sitt eget syn når de åpner munnen for å spise. Dette fører til at de tidvis blir sittende fast i fiskenett og annet utstyr.

– Jeg har ikke hørt at dette har skjedd tidligere. Det skal svært mye til for at du kommer i veien for en hval som spiser, understreker Robbins.

Relatert