MÅ PUNGE UT: Oljefondssjef Nicolai Tangen må punge ut med 335 millioner kroner etter et forlik med britiske skattemyndigheter.
MÅ PUNGE UT: Oljefondssjef Nicolai Tangen må punge ut med 335 millioner kroner etter et forlik med britiske skattemyndigheter. Foto: Pål Schaathun

VG: Oljefondssjef Nicolai Tangen fikk 335 millioner i skattesmell i Storbritannia

Nicolai Tangen må ut med 335 millioner kroner etter et forlik med britiske skattemyndigheter rundt en tvist om bonusutbetalinger i hans britiske hedgefond.

Det melder VG.

Britiske myndigheter gikk nylig inn et hemmelig forlik med AKO Capital, etter en flere år lang strid om hedgefondets bonusprogram, skriver VG.

– Jeg har selv ikke brukt noe tid på dette, men det er fint å få denne saken ut av verden. Jeg ønsker kun å fokusere på en ting og det er min jobb som leder for Oljefondet, sier Nicolai Tangen i en uttalelse til avisen.

I flere år brukte AKO Capital, inkludert Nicolai Tangen, en bonusordning som brukte skatteparadis for å kanalisere over en milliard kroner fra selskapet til partnerne.

Myndighetene i Storbritannia reagerte på løsningen. Oljefondsjefen opplyser til avisen at skattemyndighetene krevde ham for 36 millioner pund, som tilsvarer 446,6 millioner kroner i dagens kroneverdi.

Han betalte summen og pengene har i flere år stått på en sperret konto, mens AKO Capitals klage har ventet på behandling i en skattenemnd.

Det ferske forliket innebærer at Tangen får tilbakebetalt ni millioner pund, eller 111,6 millioner kroner.

Forliket ble imidlertid inngått utenom en nemnd, selv om saken skulle opp for en skattenemnd denne måneden.

– På grunn av konfidensialitet om skattebetalere, kan vi ikke uttale oss om identifiserbare personer eller selskaper, svarer kommunikasjonsavdelingen i den britiske skatteetaten, Her Majesty's Revenue and Customsm på spørsmål fra VG.