Advarer om lange køer på grensen i helgen: – Kan bli flere timer

SVINESUND (TV 2): Fredag kveld sto køen én kilometer før tollstasjonen på vei inn til Norge. – Farten er én kilometer i timen, forteller TV 2s Stål Talsnes.

Klokken 15 fredag ble de nye karantenereglene innført. Nå slipper fullvaksinerte og immune nordmenn innreisekarantene mot at de tester negativt. Det er derfor ventet at en del nordmenn tar turen over grensen for å handle i Sverige i helgen.

At alle må vise frem koronasertifikat, samt vente på negativt prøvesvar før de får passere, fører til kø på grensen.

Allerede før de nye reglene trådte i kraft var det nemlig kø inn til tollstasjonen som kontrollerer trafikken til Norge. Utover ettermiddagen har køene økt, og klokken 20.15 fredag kveld var køen én kilometer lang.

– Her står det ganske stille. Vi har stått i denne køen i 50 minutter og klart å bevege oss cirka 400 meter. Det gir vel en gjennomsnittshastighet på én kilometer i timen, forteller TV 2s reporter på stedet, Stål Talsnes, som selv havnet i køen.

KILOMETER: Her står køen én kilometer før tollstasjonen.
KILOMETER: Her står køen én kilometer før tollstasjonen. Foto: Stål Talsnes/TV 2

Har oppbemannet før helgen

– Vi forventer langt mer trafikk etter klokken 15, sa politiførstebetjent Stian Rasmushaugen til TV 2 rundt en times tid før de nye reglene trådte i kraft.

Han leder politiets arbeid med grensekontrollen på norsk side av Svinesund.

Mange politibiler på plass for å bistå arbeidet med å sikre grensekontrollen.

– På grensen kontrollerer vi koronasertifikatet og at du er innreiseregistrert. Etter det må du på teststasjonen for å teste deg, forteller politiførstebetjent Rasmushaugen.

Både politiet og tollmyndighetene har oppbemannet seg for å ta unna trafikken i helgen.

KONTROLL: Politiførstebetjent Stian Rasmushaugen ved Svinesund tollstasjon.
KONTROLL: Politiførstebetjent Stian Rasmushaugen ved Svinesund tollstasjon. Foto: Jan-Petter Dahl / TV 2

– Håper folk blir hjemme

Møter du forberedt og alt går som det skal, forteller politiførstebetjenten at kontrollen går ganske raskt. Det er det samlede trykket politiet er bekymret for.

– Vi har jo alt annet som vi står i til vanlig i tillegg, så de nye reglene kommer på toppen. Vi kontrollerer også arbeidsinnvandrere og pendlere, så det tar langt tid, sier politiførstebetjenten.

Han forventer økt trykk på grensen gjennom hele helgen.

– Vi frykter at det vil skape mer kø. Vi håper at flest mulig blir hjemme og følger reiserådene til myndighetene, sier Rasmushagen.

Samtidig så oppfordrer han alle som likevel tar turen til å møte forberedt.

BEMANNET: Politiet har oppbemannet for å håndtere det økte trykket på grensen. Illustrasjonsbilde: Simen Askjer / TV 2
BEMANNET: Politiet har oppbemannet for å håndtere det økte trykket på grensen. Illustrasjonsbilde: Simen Askjer / TV 2

Klar beskjed fra tollen

Seksjonssjef ved Svinesund tollsted, Wenche Fredriksen, forteller til TV 2 at de skal kontrollere biler på grensen til Norge gjennom hele helgen.

– Venter dere smugling i dag?

– Det er veldig vanskelig å si. Grensen har jo vært stengt lenge, så det kan fort bli noen som kjøper litt for mye på Systembolaget. Så vi kommer til å ha tilstedeværelse og kontroller både i dag, i helgen og videre.

– Her er det alltid en risiko for å bli stanset og kontrollert. Og da forholder vi oss til regelverket, advarer Fredriksen.

Hun sier også at reisende fra Norge må være forbedret på kø ved grensen.

– Det er klart at det kan det bli kø og de som reiser, selv om de er anbefalt at de ikke gjør det, må forvente at det blir flere timer med kø.

ADVARER: Seksjonssjef ved Svinesund tollsted, Wenche Fredriksen.
ADVARER: Seksjonssjef ved Svinesund tollsted, Wenche Fredriksen. Foto: Jan-Petter Dahl/ TV 2

– Som vi har lengtet

På Nordby Supermarket venter butikkansvarlig Heidi Fouganthin og resten av gjengen spent på handlelystne nordmenn. De siste dagene har de jobbet på spreng for å få senteret og butikkene klare til det ventede innrykket.

– Vi har satt inn alt av ressurser for å fylle opp hyllene med varer og vi er nå godt forberedt. For kundene som kommer fremstår senteret så å si som folk husker det, det kan være noen detaljer igjen, men i det store og det hele er det som før, forteller hun.

Fouganthin beskriver lettelsene som gjør det mulig for fullvaksinerte nordmenn å reise til Sverige, som et lys i tunnelen.

– Det betyr enormt mye. Vi er jo en grensehandel-butikk og den største delen av våre kunder er våre kjære nordmenn. Som vi har lengtet etter det.

– Mange butikker var tomme

Et steinkast unna er sentersjef på Nordby Shoppingsenter, Ståle Løvheim, like glad.

– Det er dette vi har pratet om hver dag i et år. Det betyr så mye for veldig mange. Nå får folk tilbake jobben sin, og det blir liv og røre i kommunen.

Siden onsdag har de ansatte ved senteret jobbet i høygir for å få alt klart.

– Mange butikker var helt tømt for varer, så det har vært en logistikkoppgave å få ansatte og varer på plass, men det har vi klart. Jeg tror kundene vil kjenne seg igjen, og samtidig ha forståelse for at det har vært en tøff tid for oss.

– Frykter du at en del nordmenn som tidligere dro til Sverige for å handle, ikke lenger kommer til dere?

– Så klart ligger det en utfordring i det, det er ingen som har lidd noen nød i Norge. De har fått tak i varer der også. Så vi må slåss for å få kundene tilbake, og det er vi klare for å gjøre.

Løvheim venter ingen storm av nordmenn til senteret fredag, men at det ventes noe mer besøkende lørdag og søndag.

Like før klokken 16 var det stille og rolig på parkeringsplassen utenfor Nordby Shoppingsenter.

Øker testkapasiteten

Ettersom trafikken øker, må også testkapasiteten utvides.

Tidligere fredag opplyste Svinesund internasjonale testsenter at de har forberedt seg så godt det lot seg gjøre på kort varsel.

– Nå er Svinesund testsenter utvidet ytterligere og det er tilrettelagt en stor parkeringsplass der biler kan vente etter testing. Allerede fra fredag vil alle som testes på Svinesund internasjonale testsenter måtte vente til svaret er klart, sa leder for testsenteret, Jostein Stø.

Han opplyste samtidig at folk som velger å reise må være forberedt på kø.

Relatert