Tyrkias fremste mafiaboss, Sedat Peker, legger ut videoer på sin YouTube-kanal, og hans videoer har nå skapt en tsunami-effekt i tyrkisk politikk. Foto: Ozan Kose
Tyrkias fremste mafiaboss, Sedat Peker, legger ut videoer på sin YouTube-kanal, og hans videoer har nå skapt en tsunami-effekt i tyrkisk politikk. Foto: Ozan Kose

Mafialeder har blitt youtuber - nå ryster han Tyrkia

Etter å ha endt opp i eksil, har mafiabossen begynt å lage videoer som han legger ut tidlig hver søndag morgen. Folk setter på alarmer for å få det med seg live, bøkene han anbefaler slår salgsrekorder, og politikere er rystet over hans anklager. Dette er ikke en ny Netflix-serie, men den nye hverdagen i Tyrkia.

Tyrkias fremste mafiaboss, Sedat Peker, har nå blitt en ny YouTube-stjerne.

I eksil lager han videoer og legger dem ut på sin YouTube-kanal hver søndag morgen klokka halv åtte.

Hans anklager og bekjennelser om korrupsjon, drap, voldtekt, narkotikahandel og menneskehandel ryster nå hele landet.

«Mine kjære venner, brødre og søstre! Som jeg lovet, er jeg her igjen. Vi skal ha det masse gøy i dag!»

Slik begynner hans videoer.

Til nå har han lagt ut ni videoer på sin kanal. Foto: Privat
Til nå har han lagt ut ni videoer på sin kanal. Foto: Privat

Selv om videoene blir lagt ut veldig tidlig søndag morgen, blir de sett av millioner på bare noen få timer.

I løpet av en søndag ble en av hans videoer sett ti millioner ganger, bare på hans offisielle YouTube-kanal.

Videoene er reklamefrie. For å få flere seere, tillater han også alle å dele videoene videre. Deretter blir de sett ytterlige millioner ganger på YouTube, Twitter, Facebook og TikTok.

Slik får Sedat Peker mange seere foran skjermen på en søndag morgen. Foto: Mehmet Guzel
Slik får Sedat Peker mange seere foran skjermen på en søndag morgen. Foto: Mehmet Guzel

Dusje i blod

Sedat Peker er 46 år gammel og en av de viktigste mafialederne i Tyrkia. Han har blitt anklaget for mafiavirksomhet flere ganger og har sittet i fengsel i mer enn ti år. Peker ble løslatt i 2014.

Etter å ha blitt satt fri, ble han en mer synlig og en kjent figur i landet.

I 2016 truet Peker de 1128 akademikerne som signerte et opprop som oppfordret den tyrkiske regjeringen til å stanse menneskerettighetsbruddene mot landets kurdiske befolkning.

– Vi vil dusje i blodet deres, sa Peker.

Han ble anmeldt av akademikerne, men domstolen fant ham ikke skyldig. Etter at en annen gangsterleder, Alaattin Cakıcı, ble løslatt fra fengsel i 2020, har situasjonen forandret seg for ham.

Silivri fengselet, 70 kilometer vest for Istanbul, er landets største fengsel hvor Sedat Peker satt fengslet. Foto: Huseyin Aldemir
Silivri fengselet, 70 kilometer vest for Istanbul, er landets største fengsel hvor Sedat Peker satt fengslet. Foto: Huseyin Aldemir

Etter en stund ble det snakk om at Peker flyktet fra Tyrkia. Så kom en klar melding fra ham:

– Nei, jeg har ikke flyktet. Jeg har flyttet til utlandet for å studere, sa han.

Alvorlige påstander

Men 2. mai begynte han å lage videoer der han kommer med alvorlige anklager. I den første videoen hevdet han at innenriksministeren, Suleyman Soylu, lovet å få ham tilbake til landet, men plutselig kom politiet på døren hans i Tyrkia, der Pekers kone og tre barn bor i. Peker selv var i utlandet.

Ifølge ham var dette den siste dråpen som fikk begeret til å renne over.

I videoene kommer han med alvorlige påstander. Han forteller blant annet hvordan rundt fem tonn kokain kom sjøveien fra Venezuela til Tyrkia, hvordan mange lastebiler fulle av våpen ble sendt til jihadist-islamister i Syria under krigen og hvordan korrupsjon foregår i de offentlige.

Suleyman Soylu er Tyrkias innenriskminister. Foto: Pool New
Suleyman Soylu er Tyrkias innenriskminister. Foto: Pool New

Innenriksministeren har selv nektet for anklagene og skrev at hans påstander bare er tull.

Folk setter alarm

Hans videoer har forandret søndagsrutinene i hele landet. På kvelden setter folk alarmer på telefonene for å våkne opp halv åtte i stedet å sove.

– Nå er det klokka syv en søndag morgen, og vi venter på en ny video fra Sedat Peker. Gud, hvorfor skapte du ikke meg som fisk i Norge? skriver en Twitter-bruker.

– Før pleide vi å lage planer om å gå på tur, grille eller piknik på søndager. Nå setter jeg alarmen for Sedat Peker. Takk politikk, skriver den andre.

Den tredje viser et skjermbilde av telefonen der han setter tre forskjellige alarmer i tilfelle han ikke våkner opp av den ene alarmen.

Bøkene slår rekord

Måten Peker forteller ting på er veldig utradisjonel.

Når han forteller om en hendelse, så bruker han filosofi, psykologi, historie og litteratur. Han anbefaler bøker til seere, og de bøkene han anbefaler, slår salgsrekorder og bokhandlere går tomme.

Alt i videoene har også en mening. Etter at han la ut videoer, så lager journalister videoer om hva han «egentlig» sier og mener i den episoden. Disse videoene blir også sett millioner av ganger.

Spesiell makt

Burak Bilgehan Özpek er akademiker og underviser statsvitenskap i Tyrkia. Han sier til TV 2 at Sedat Peker nå har en unik makt og innflytelse i befolkningen.

Ifølge Özpek har Tyrkia blitt veldig polarisert i løpet av de siste årene, og ulike grupper som kurdere, ultra-sekulære, konservative hører ikke på hverandre.

Burak Bilgehan Özpek er en akademiker og underviser statsvitenskap. Foto: Privat
Burak Bilgehan Özpek er en akademiker og underviser statsvitenskap. Foto: Privat

– Det som er spesielt nå er at han får forskjellige grupper til se på ham samtidig. Det er noe vi ikke hadde sett på lenge, sier Özpek.

Ifølge han er Pekers måte å fortelle på veldig spesiell. Selv om han er utranasjonalist, bruker gangsterlederen et språk som de andre ikke føler seg truet eller utestengt av, sier akademikeren.

Den andre grunnen til at folk liker Sedat Peker er at han tjener masse penger, og med de pengene hjelper han folk gjennom sitt nettverk i samfunnet, sier Özpek.

– Han avviser ikke en person som ber ham om hjelp. Han er en ultranasjonalist, men da han for eksempel var i fengsel, ga han penger til en mann som støtter PKK og som manglet et bein. Slik fikk mannen råd til en bein-operasjon, forteller Özpek.

Sedat Peker befinner seg nå i Dubai, men flytter seg hele tiden fordi etter å ha lagt ut videoer, blir hans lokasjon avslørt.

Kreative innlegger

Den rare situasjonen fører til mange kreative innlegg i sosiale medier, og folk diskuterer at det som skjer i Tyrkia nå kan bli en spennende serie på Netflix.

– Det er nå en snakk om at det som skjer kan bli en spennende «Netflix-serie». Men nei, vi befinner oss allerede inne i en interaktiv Netflix-serie. Nasjonalistisk mafialeder rømmer fra politiet, vi følger ham direkte og ber til Gud om at han ikke blir funnet og skriver ideer til ham. Vi trenger ikke noe mer, skriver en Twitter-bruker.

Journalisten bak artikkelen, Aysun Yazici, er journalist fra Tyrkia som lever i eksil i Norge. Hun er tilknyttet TV 2s utenriksavdeling.

Relatert