FLOM: Bildet er fra en flom i Alta i 2020. Det er nå sendt ut flomvarsel for samme område. Foto: Lill-vivian Hansen/altaposten / NTB
FLOM: Bildet er fra en flom i Alta i 2020. Det er nå sendt ut flomvarsel for samme område. Foto: Lill-vivian Hansen/altaposten / NTB

Stor fare for flom og skogbrann – men noen får en pen helg

Etter noen fine dager over store deler av landet, kommer det nå mer vær innover Norge. – Det er en vær-vinner i nord, og en i sør, sier meteorologen.

Over store deler av landet har det den siste uken vært sommerlige værforhold.

Nå som vi går inn mot en ny helg, skal derimot ting endre seg flere steder i landet.

– Det er i nord de får definitivt mest vær i helga. Det har vært varmt over Nord-Norge de siste dagene, men i løpet av fredagen kommer det en front-sone innover hele Nordland, samt gravis over Troms og Vest-Finnmark. Den tar med seg kaldere luft og nedbør, sier vakthavende meteorolog i StormGeo, Stig-Arild Fagerli, til TV 2.

Flomvarsel

I Troms og Finnmark blir nedbøren såpass heftig, at det er sendt ut varsel om flom i deler av området.

– Det har vært tørt og varmt en stund, og nå kommer det nedbør. I kombinasjon med mye snøsmelting, har dette gjort at det er blitt sendt ut farevarsel nivå 3 for flom, sier han.

I Nord er det Øst-Finnmark som blir vinnerne.

– Her vil det holde seg ganske varmt og pent en stund til, sier han.

Spredt nedbør

Sørover i landet, i Trøndelag og på Vestlandet, må de også se det fine syden-været gli over til noe som minner mer om en «normal» norsk sommer.

– Det blir mindre nedbør i disse områdene enn i nord, men det vil likevel være mindre byger gjennom helga. Det vil også komme en del vestlig vind, sier Fagerli.

Han forklarer at det er et lavtrykk fra Norskehavet som trekker innover landet.

– Det vil gi variabelt vær, sier han.

Likvel sier Fagerli det er noen områder som kan se fram til en ganske strålende helg på vær-fronten.

– Sør- og østlandet ser ut til å få en ok helg. Vinneren er nok østlandet, sammen med Øst-Finnmark. Så her har vi en vinner i nord og en i sør, sier han.

Han understreker likevel at temperaturene ikke vil bli fult så høye som de har vært de foregående helgene.

– Det vil nok ligge å 20-tallet, men ikke over 25 grader, sier han.

Bra for skogbrannfaren

Neste uke vil mandagen starte med en relativt grå og regnfull dag over størsteparten av landet, sier meteorologen.

Men, understreker han, dette er ikke bare negativt.

– Det har vært stor skogbrannfare over store deler av landet de siste dagene. Den nedbøren som kommer gjennom helgen og i begynnelsen av neste uke, vil nok hjelpe på dette i de fleste områder, sier han.

Direktoratetet for samfunnssikkerhet og beredskap har fredag besluttet å sette inn ekstra beredskap for skogbranner i helgen, med fem skogbrannhelikoptre i beredskap.

– Etter helgen er det nok kun Østlandet som fremdeles vil være tørt nok til at det er noen reell skogbrannfare, dersom prognosene slår til, sier han.

Relatert