Jakob Ingebrigtsen satte europarekord: – Mitt beste løp noensinne

Sandnes-gutten stod for en norsk friidrettsbragd under Diamond League-stevnet i Firenze. Men han stiller neppe på distansen i OL.

– Det er helt fantastisk, sier 20-åringen til NRK.

Han vant 5000-meteren med en superspurt, i et svært sterkt felt der blant andre verdensrekordholder Joshua Cheptegei var med.

Tiden 12.48,45 er ny europarekord, over sekundet foran Mohammed Mourhits tidligere rekord. Bare elleve menn har løpt raskere i historien, og ingen av dem er født utenfor Afrika.

Fra før av hadde ingen nordmenn løpt under 13 minutter på distansen.

Han har også europarekorden på 1500 meter, distansen han prioriterer i OL.

– Objektivt er nok dette mitt beste løp noensinne. Bedre enn da jeg løp 3.28 i Monaco. Men reint subjektivt så holder jeg 1500 meter-rekorden min høyest, selv om dette nok var et bedre løp, sier Ingebrigtsen til TV 2.

REKORDLØP: Jakob Ingebrigtsen kunne stolt vise frem resultattavlen etter løpet.
REKORDLØP: Jakob Ingebrigtsen kunne stolt vise frem resultattavlen etter løpet. Foto: Ciro De Luca

OL-dilemmaet

Sandnes-gutten hadde ikke løpt en 5000 meter siden VM i Doha i 2019.

– Selv om jeg ikke har ladet spesielt opp til dette løpet, så er vi jo 5000 meter-løpere med tanke på den treningen vi gjør stort slett gjennom hele året. Det er kun på sommeren vi legger inn mer fartstrening for å tilpasse oss 1500 meter. Vi er jo på en måte 5000 meter-løpere i utgangspunktet, forklarer han.

Under OL i Tokyo er det etter alt å dømme kun 1500-meteren han skal løpe på grunn av et trangt tidsskjema. Sandnes-gutten er klar på at det er førsteprioriteten.

– Det hadde vært gøy å doble, men det ser ut som det bare blir 1500 (meter), sier han til NRK.

Finalen på 5000 meter i OL går 6. august. 1500 meter-finalen går 7. august, som gjør det til en svært krevende øvelse å prestere maks på begge distanser i Tokyo.

De to neste løpene i Diamond League skal han også løpe 1500 meter.

Det legger uansett ikke en demper på stemningen etter torsdagens rekordløp.

– Feltet her er bedre enn i alle mesterskapsfinaler noen gang, så det er litt av et nivå som møter opp her i dag. Og ekstra kult å vinne, sier han med et glis til NRK.

BRAGD: Jakob Ingebrigtsen feirer superløpet.
BRAGD: Jakob Ingebrigtsen feirer superløpet. Foto: Tiziana Fabi

Verdensrekordholderen slapp

20-åringens tidligere norgesrekord på 5000 meter var 13.02,03. Den satte han i 2019.

Harene slapp tidligere enn planlagt. Da tok Cheptegei styringen i feltet, ved rundt halvløpt 5000 meter.

Stjernen fra Uganda satte i gang et voldsomt tempo. Ingebrigtsen måtte da gi noen få meter til tetgruppen, men holdt roen og løp seg opp igjen. På tampen måtte Cheptegei slippe.

Ingebrigtsen kjempet da mot Hagos Gebrhiwet og Mohammed Ahmed om seieren. Sandnes-gutten var i en egen klasse på oppløpet.

– Det er utrolig hardt å løpe 5000 meter. For meg var det viktigste å løpe jevnt, og da jeg lå litt bak, merket jeg fort at de andre ikke greide holde tempoet oppe. Derfor løp jeg rett forbi da jeg tok dem igjen, fordi det koster mye å løpe fort igjen når man først har sakket av, forklarer vinneren til TV 2.

Storebror Henrik måtte bryte løpet.

PS! Cheptegeis verdensrekord er på 12.35,36.

Relatert