Spøkte etter møtet med Boris Johnson: – Vi har én ting til felles

USAs president Joe Biden og Storbritannias statsminister Boris Johnson virket å være i godt humør etter at de møttes før G7-møtet.

Stemningen var spent før president Joe Biden og statsminister Boris Johnson skulle møtes torsdag. Statslederne møttes i forkant av G7-møtet i Plymouth i Storbritannia, der Biden deltar på sin første utenlandstur som amerikansk president.

Det har blitt antatt at de to lederne har et noe anstrengt forhold. Biden var sterkt imot Brexit, som Johnson kjempet for. Med sine irske røtter har Biden også uttrykt bekymring for fremtiden til Nord-Irland etter at Storbritannia forlot EU.

Johnson hadde på sin side tilsynelatende et relativt godt forhold til tidligere president Donald Trump, som var Bidens motkandidat i presidentvalget i november. Tidligere har Biden kalt Johnson en klonet utgave av Trump.

Spøkte

Stemningen mellom de to virket imidlertid å være god da Biden og Johnson møtte pressen.

– Det er fantastisk å se deg, på det jeg tror er din første store utenlandstur som president, sa Johnson, noe Biden bekreftet.

– Jeg har vært i dette flotte landet mange ganger før, men dette er den første gangen som USAs president, svarte Biden.

Presidenten sa at han var glad for å få møte Johnsons kone, og dro også en liten spøk.

– Jeg sa til statsministeren at vi har noe til felles: Vi har begge giftet oss med noen utenfor vår liga, sa Biden, og Johnson var rask med å understreke at han ikke var uenig.

Frustrert over manglende avtale

Den britiske regjeringen har den siste tiden jobbet hardt for å fremheve Johnson og Bidens felles hjertesaker, som klimakrisen og støtte til internasjonale institusjoner.

Johnson har imidlertid også vært frustrert over fraværet av en ny frihandelsavtale med USA.

Både USA og Storbritannia har uttalt at møtet mellom Johnson og Biden skal bidra til å styrke forholdet mellom to allierte landene.

Klimakrisen, koronapandemien, Afghanistan, finansiering av infrastruktur i utviklingsland og den 80 år gamle Atlanterhavserklæringen var noen av temaene som skulle bli diskutert.

Relatert