STRAND: Dronefoto av stranden Ammolofoi i Nea Peramos i Hellas. Foto: Alexandros Avramidis / Reuters
STRAND: Dronefoto av stranden Ammolofoi i Nea Peramos i Hellas. Foto: Alexandros Avramidis / Reuters

WHO: – Avlys ferien i utlandet

WHO oppfordrer alle til å holde seg i sitt eget land i sommer.

Sommerferien nærmer seg med stormskritt.

Onsdag kom nyheten om at fullvaksinerte og immune slipper innreisekarantene fra fredag, som vil gjøre det lettere for mange å reise. Avinor forbereder seg på lange køer av reisende som vil fly i sommer.

Nå advarer Verdens helseorganisasjon (WHO) om at de mener at sommerferien i utlandet bør avlyses eller utsettes. Det kommer frem i WHOs kampanje «Summer Reason», som Svenska Dagbladet meldte om først.

– Din avgjørelse påvirker hvordan denne pandemien kan stoppes, skriver WHO.

Fakta om fritak for innreisekarantene

  • Fullvaksinerte og de som har hatt covid-19 de siste seks månedene, får unntak fra innreisekarantene fra og med fredag 11. juni kl. 15.
  • Disse må likevel testes på grensen. Det er også en forutsetning at man kan dokumentere vaksinasjon eller gjennomgått sykdom med en sikker og verifiserbar løsning med QR-kode.
  • Barn og unge under 18 år kan forkorte innreisekarantene med negativ PCR-test etter tre døgn.
  • Folk som har fått første vaksinedose for mellom 3 og 15 uker siden, må i innreisekarantene. Disse kan også få forkortet innreisekarantene med negativ PCR-test etter tre døgn.
  • Innreisende til Norge må som hovedregel i innreisekarantene på egnet sted eller på karantenehotell. Det er unntak fra innreisekarantene for dem som bare har vært i land/områder med lavt smittepress i EØS/Schengen og Storbritannia (såkalte gule land/områder).

Kilde: Regjeringen / NTB

Bekymret for smitte

– Koronaviruset sprer seg fortsatt i Europa og det er flere smittsomme varianter som holder på å bli dominerende virusstammer, skriver WHO.

De mener derfor at «om du kan utsette reisen, så er det det eneste rette å gjøre nå».

– Vaksineringen er langt fra tilstrekkelig for å beskytte regionen mot en gjenoppblomstring. Det er langt igjen før minst 80 prosent av den voksne befolkningen er beskyttet, sier WHOs Europa-sjef Hans Kluge.

Han oppfordret europeiske land til å unngå å gjenta «feilen» fra i fjor sommer, da mange europeiske land lettet på koronarestriksjoner for tidlig.

– Situasjonen vil bedre seg

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener WHO har rett, men er samtidig litt mer optimistisk.

– Verdens helseorganisasjon har helt rett i at pandemien ikke er over og at det fortsatt er stor risiko for spredning av muterte virusvarianter i Europa. Samtidig er det grunn til å tro at situasjonen vil bedre seg etter hvert som flere blir vaksinert, sier han.

Foreløpig fraråder Utenriksdepartementet utenlandsreiser fram til 1. juli.

– Etter denne datoen vil en europeisk ordning med koronasertifikat mest sannsynlig være på plass, sier Nakstad.

NORGESFERIE: Nordmenn flest planlegger for norgesferie. Her fra vakre Stryn, som er en kommune innerst i Nordfjord i Vestland fylke. Foto: Frode Sunde / TV 2
NORGESFERIE: Nordmenn flest planlegger for norgesferie. Her fra vakre Stryn, som er en kommune innerst i Nordfjord i Vestland fylke. Foto: Frode Sunde / TV 2

Forsiktig økning

Onsdagens gladmelding til vaksinerte, har imidlertid ikke gitt nordmenn full reisefeber, skal vi tro Finn.no.

– Det vi så i går sammenlignet med onsdag i forrige uke, var samlet sett for hele Finn reise en ni prosent økning i bestillinger, sier Terje Berge, kommersiell direktør for Finn reise.

Hvis man bare ser på fly og hotell var økningen på 25 prosent.

Nordmenn flest booker ferie i Norge, og 86 prosent av alle hotellene som ble booket var innenlands.

– Nordmenn er fortsatt ganske reserverte. Det er mye usikkerhet knyttet til å reise fortsatt. I tillegg har det vært mange skrekkhistorier om koronahotell og lignende, som sikkert også spiller inn, sier Berge.

Relatert