Pride-flagg rives ned i Oslo

På Ulsrud og Bøler i Oslo har det vært flere hendelser hvor pride-flagg er blitt stjålet og forsøkt påtent. Flere skoler har også fått frastjålet sine flagg.

På Ulsrud videregående hadde noen forsøkt å ødelegge flaggsnora og tenne på pride-flagget som vaiet i skolegården. Det er nå flyttet til et vanskeligere tilgjengelig sted på skolen.

Flagget på Bøler skole ble stjålet natt til fredag. Da det ble heist nytt flagg, ble også det stjålet etter få minutter, skriver Vårt Oslo. Det samme skjedde med det tredje flagget.

– Nytt flagg ble heist klokka 16 i dag. Klokka 16.50 var det stjålet. Nå er vi både lei oss og fortvila, skriver Bøler skole på Facebook.

Rektor ved Bøler skole, Britt Bøymo, synes saken er trist.

– Jeg blir veldig lei meg av at noen blir så provosert av et flagg som representerer mangfold, likhet, respekt og inkludering – alle de grunnverdiene som jeg tenker er kjempeviktig for et godt demokratisk samfunn, sier Bøymo til TV 2.

Hele tre ganger har regnbueflagget blitt stjelt fra Bøler skole den siste tiden. Britt Bøymo synes saken er trist, men skal ikke slutte å heise flagget.
Hele tre ganger har regnbueflagget blitt stjelt fra Bøler skole den siste tiden. Britt Bøymo synes saken er trist, men skal ikke slutte å heise flagget. Foto: Christoffer Andreassen / TV 2

I alt har fire skoler i Oslo fått frastjålet regnbueflagg. Dette gjelder både barne-, ungdoms- og videregående skoler sier utdanningsetaten til NRK.

De forsøker nå å få tak i nye flagg til skolene så raskt som mulig. Det har også skjedd hærverk på flaggstangen til Ytre Enebakk skole i sammenheng med pride-markering.

Jon Reidar Øyan er bystyrerepresentant i Oslo og leder av Homonettverket i Arbeiderpartiet. Han reagerer sterkt på at flaggene har blitt stjelt.

Jon Reidar Øyan reagerer på at flere Pride-flagg er blitt stjelt, men er ikke overrasket over at det skjer.
Jon Reidar Øyan reagerer på at flere Pride-flagg er blitt stjelt, men er ikke overrasket over at det skjer. Foto: Christoffer Andreassen / TV 2

– Jeg synes det er en styggedom at folk river ned flagga på skolene rundt om kring, når de prøver å vise at de er mangfoldige og inkluderende også overfor LHBT-personer, sier Øyan.

Han er ikke overrasket over at tyveriene skjer.

– Stadig flere skoler henger opp og bruker Pride-flagget, og da er det også flere som prøver å rive det ned, sier politikeren, som også har uttalt seg til Avisa Oslo om saken.

På Bøler skole ble flagget heist for fjerde gang lørdag kveld. På tross av de gjentatte tyveriene, har rektoren ved ikke tenkt å slutte å heise Pride-flagget.

– Det er en viktig kamp for oss å ta. Derfor har jeg og rektoren på naboskolen har bestemt oss for at hver gang flagget blir tatt, så skal vi heise opp et nytt, sier Bøymo.

Årets Oslo Pride arrangeres fra 18. til 27. juni.

Relatert