POPULÆR: Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum, her hjemme på gården på Ilseng på Stange rett før han holdt sin landsmøtetale fredag.
POPULÆR: Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum, her hjemme på gården på Ilseng på Stange rett før han holdt sin landsmøtetale fredag. Foto: Sverre Saabye / TV 2

Sp-nestleder: «Diskusjonene pågår» om Vedum som statsministerkandidat

LILLEHAMMER (TV 2): En rekke delegater på Senterpartiets landsmøte har sagt at de ønsker at Trygve Slagsvold Vedum skal være partiets egen statsministerkandidat. Nå diskuterer partiledelsen å etterkomme ønsket, bekrefter nestleder Anne Beathe Tvinnereim til TV 2.

– Kan dere stå imot de mange på landsmøtet som ønsker Trygve som statsministerkandidat?

– Vi må rett og slett få lov til å diskutere internt, og Trygve må få lov til å summe seg og ta inn alle disse kommentarene som har kommet. Det er ikke sånn at det ligger en hemmelig diskusjon og strategi til grunn her. Diskusjonen pågår, sier Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereim.

Gjennom hele uken har presset mot Senterparti-ledelsen økt fra nær samtlige fylkeslag, som ønsker at Vedum skal si ja til å være Senterpartiets statsministerkandidat foran høstens stortingsvalg, og presset har økt på landsmøtet som åpnet fredag.

VURDERER: Nestleder Anne Beathe Tvinnereim.
VURDERER: Nestleder Anne Beathe Tvinnereim. Foto: Torstein Bøe

Arnstad legger frem forslag

Etter det TV 2 erfarer vurderer partiledelsen nå om parlamentarisk leder Marit Arnstad skal fremme et forslag om at landsmøtet skal erklære Vedum som statsministerkandidat lørdag.

Forslaget vil i så fall bli fremmet som et tillegg til sentralstyrets uttalelse om partiets maktstrategi med tittelen «En regjering for hele Norge».

TV 2s kilder omtaler det som «mest sannsynlig» at dette blir utfallet.

– Vurderer du å fremme et slikt forslag, Marit Arnstad?

– Jeg har ikke noen kommentar til de spekulasjonene. Jeg har ingenting å si til denne saken her nå, sier Arnstad til TV 2.

Statsministerdebatten

Fra den digitale talerstolen på Senterpartiets landsmøte har mange delegater tatt ordet og sagt at de ønsker at partiet utroper Vedum til statsministerkandidat. Blant dem stortingspolitiker Sandra Borch som mente dagens landsmøtetale var en statsminister verdig, og Marit Strand.

– La meg slå fast en ting: Trygve Slagsvold Vedum er VÅR statsministerkandidat, var hennes klare budskap.

Tvinnereim sier presset fra delegatene har vært uventet.

– Det som er gøy er at det er veldig mange som har stor tillit til partilederen vår og har lyst til å se han få makt og myndighet i Norge. Men statsministerdebatten vil vi ikke skal overskygge landsmøtet og de politiske sakene.

– Mange på landsmøtet her mener han bør si at han vil bli statsminister?

– Mange har tatt til orde for det, og det tror jeg Trygve synes er hyggelig, sier Tvinnereim, og legger til:

– Jeg synes det er veldig stas å få jobbe med en partileder som er så populær. Nå må vi få lov til å summe oss litt, så skal vi følge med på diskusjonene og høre på det grasrota vår sier.

Vedum er fortsatt taus om spørsmålet:

– Det er sånne spekulasjoner hele tiden. Du får ikke noe annet svar av meg enn det jeg hele tiden har sagt, sier Vedum til TV 2

Relatert