Senterpartiet avholder landsmøte. Leder Trygve Slagsvold Vedum holder landsmøtetalen hjemme på gården i Stange. Foto: Sverre Saabye / TV 2
Senterpartiet avholder landsmøte. Leder Trygve Slagsvold Vedum holder landsmøtetalen hjemme på gården i Stange. Foto: Sverre Saabye / TV 2

– Jeg har kjempet som en hund for den skolen

STANGE (TV 2) Trygve Slagsvold Vedum (Sp) holdt landsmøtetalen fra sitt eget hjem og nærskolen som starta hans politiske engasjement. – Jeg håper folk merker seg forskjellen på hva Senterpartiet sier og gjør, sier Høyres Tina Bru.

Senterpartiet avholder denne helgen sitt landsmøte på Scandic Lillehammer hotell, men i hemmelighet har partilederen og hans aller nærmeste planlagt en landsmøtetale helt utenom det vanlige.

Direkte hjemmefra

Mens Senterpartiets sentralstyre og et samlet norsk pressekorps er plassert på hotellet på Lillehammer, skal Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum holde sin landsmøtetale direktesendt fra sin egen gård hjemme på Stange i Innlandet – uten manus.

– Vi er opptatt av at politikken skal være nær folk, da må vi også være nært. Hjemmet har jo blitt selve symbolet på 2020, så da tenkte jeg at det ble et naturlig sted å ta det fra. Jeg ønsket å ta politikk ned til det som det handler om, hverdagen til folk, sier Vedum til TV 2.

TV 2s kommentator Aslak Eriksrud mener grepet er talende for Vedums stil som partileder.

– Vedum slår på stortromma nå, og setter stadig lista for de andre partilederne, som vi tidligere har sett har vært inspirert av Vedum med kaffekoppen. Nok en gang velger han å gjøre ting på sin måte, sier Eriksrud.

Han mener også storproduksjonen forteller noe om et Senterparti som har et stramt blikk mot valgdagen 13.september.

– Senterpartiet er livredde for å snuble på oppløpssiden, når de nå er så nære valgseier. Derfor ser vi også et parti som tar veldig regi, og et nærmest gjennomstriglet landsmøte, sier Eriksrud.

Senterpartiet avholder landsmøte. Leder Trygve Slagsvold Vedum holder landsmøtetalen hjemme på gården i Stange. Foto: Sverre Saabye / TV 2
Senterpartiet avholder landsmøte. Leder Trygve Slagsvold Vedum holder landsmøtetalen hjemme på gården i Stange. Foto: Sverre Saabye / TV 2

Etter talen var dommen likevel klar:

– Dette er kanskje den beste landsmøte talene jeg har sett. Han tar dette i en tagning uten manus, og klarer å bruke hverdagslige eksempler for å si noe om politikken, sier Eriksrud, som gir talen terningkast seks.

Besøkte nærskolen

Sp-lederen tok i den direktesendte talen turen innom den lokale skolen til datteren sin.

Nettopp kampen for å beholde sin nærskole er det mange foreldre i Senterparti-styrte kommuner som kjemper akkurat nå, som TV 2 kunne fortelle i går.

Vedum forklarer hvorfor han valgte å besøke nettopp den lokale skolen i talen:

– Hele mitt politiske engasjement startet egentlig med dette. Den skolen var nedleggingstruet. Så dette er en hjertesak for meg. Jeg har kjempet som en hund for den skolen. Heldigvis består den, sier Vedum til TV 2.

– Hvis dette er din hjertesak må jo hjertet ditt blø når Sp-ordførere legger ned nærskoler?

– Det som i hvert fall er viktig er at om en skal gjøre den type ting må en i hvert fall få sagt i fra, så folk vet hva de stemmer på. Så er det viktig at en ikke overkjører folk, men lytter folk, og så kan det være dilemmaer lokalt i hver enkelt kommune som jeg ikke kjenner godt nok til, sier Vedum.

– Men i flere kommuner legges disse skolene ned, etter lovnader om det motsatte. Hva synes du om det?

– Til syvende og sist må politikerne legge de nasjonale rammene for kommuneøkonomien, så må en lokalt ta beslutningen om hva som er riktig å gjøre. Jeg kjemper for min skole i min hjemkommune, og så kan det være ulike dilemmaer i ulike kommuner som jeg ikke har god nok kjennskap til, sier Sp-lederen.

Også Høyre-nestleder Tina Bru merket seg at Vedum trakk fram sitt eget engasjement for nærskolen.

– I Bardu i Troms, hvor Sp fikk rent flertall etter å ha lovet å ikke legge ned en eneste skole, skal nå flere grendeskoler legges ned. Sp-ordføreren selv har omtalt det som “et politisk selvmord”. Det samme skjer i Sp-styrte Åsnes i Innlandet og Vefsn i Nordland. Det er koselig med brede smil og kaffekopp-prat, men jeg håper folk merker seg forskjellen på hva Senterpartiet sier og hva de faktisk gjør, der de styrer, sier Bru en skriftlig kommentar til TV 2.

SER BAK SMILET: Høyres nestleder Tina Bru angriper Senterpartiet etter dagens talestunt. Foto: Truls Aagedal / TV 2
SER BAK SMILET: Høyres nestleder Tina Bru angriper Senterpartiet etter dagens talestunt. Foto: Truls Aagedal / TV 2

Varslet lønnsfrys

Sp-lederen holdt ikke tilbake, og kom med en rekke lovnader i talen. Blant annet å reversere sammenslåingen av regioner som ønsker det, opprette et industri- og næringsdepartement og stoppe «direktørbonanzaen» i offentlig sektor.

– Vi har sett at direktørlønningene har tredoblet seg. Vi i Sp ønsker å sette lønnstak på halvannen million, så det er jo fortsatt godt med penger, men at nivået i offentlig sektor skal fryses der, Vedum.

Vedum brukte også tid på klima- og miljøpolitikk i talen sin.

En av konfliktsakene som skal opp på landsmøtet denne helgen er om elbil-fordelene skal fryses eller ikke.

Vedum viste i talen fram sin egen Volvo, og lovte:

– Det skal lønne seg å velg miljøvennlig, men vi kan ikke straffe de som ikke har hatt råd til å kjøpe ny bil, sier Vedum.

Han advarte med det mot en miljøpolitikk som straffer folk med dårlig råd.

Selv om Senterpartiet styrer mot tidens stortingsvalg og regjeringsmakt ble det ingen avklaringer i talen om hvordan Senterpartiet vil forholde seg til SV, og hvem som blir statsminister i en eventuell ny rødgrønn regjering.

Senterpartiets landsmøte avholdes 4.-5.juni på Lillehammer i Innlandet.

Relatert