PAUSE: Oslo kommune har vedtatt å sette oslorussens russetid på pause. Foto: Kyrre Lien/NTB
PAUSE: Oslo kommune har vedtatt å sette oslorussens russetid på pause. Foto: Kyrre Lien/NTB

Vil stoppe russefeiringen i en uke i Oslo etter smitteutbrudd

Oslo kommune har hastevedtatt å stoppe all russefeiring i kommunen i en uke.

Bakgrunnen for vedtaket er den raske smitteøkning blant russen, som har oppstått de siste dagene.

– På grunn av rask økning i smitte blant russen med store uoversiktlige nettverk som gjør det vanskelig å få oversikt på antall nærkontakter, anbefaler vi å stoppe all russefeiring i en uke, sier kommuneoverlege Frode Hagen i en pressemelding.

930 personer i karantene

Assisterende bydelsoverlege i Vestre Aker Jorunn Thaulow bekrefter til TV 2 at 930 personer er i karantene i bydelen, hvorav mange av dem er tilknyttet russeutbruddet på Oslo vest.

Thaulow sier også at det onsdag har vært en økning fra 540 til 930 nærkontakter, hvorav de aller fleste av disse 390 personene er tilknyttet russeutbruddet.

Til VG sier hun også at mange av de 140 personene som ble registrert smittet i Oslo på tirsdag, kan spores til russ. Totalt 116 russ har fått påvist smitte i utbruddet tilknyttet fem ulike russebusser, skriver VG.

8. juni

Oslo kommune har laget vedtaket i samråd med FHI.

Vedtaket gjelder til og med tirsdag 8. juni.

Det betyr at kommunen ønsker at all russerelatert aktivitet i Oslo kommune skal opphøre i en uke. Dette gjelder både Oslo-russ og tilreisende russ fra andre kommuner, skriver kommunen.

– Vi gjør dette for å sikre at vi har kontroll over situasjonen, i tilfellet utbruddet er større enn det vi har nå, sier helsebyråd i Oslo Robert Steen til TV 2.

– Trist

Han håper dette ikke betyr slutten for årets russetid.

– Russen har vært alvorlig og ansvarlig i forhold til reglene. Men vi håper vi klarer å slå ned dette fort, slik at russefeiringen kan komme raskt i gang igjen, sier Steen.

Han opplyser at russen synes dette er trist, men at de forstår alvoret.

RUSSESMITTE: Blindern videregående skole er rammet av smitte. Foto: Frode Sunde/TV 2
RUSSESMITTE: Blindern videregående skole er rammet av smitte. Foto: Frode Sunde/TV 2

– Kjipt, men nødvendig

Redaktør i Russens hovedstyre, Alisa Hjelmaas, sier til TV 2 at vedtaket er på sin plass.

– Det er kjipt, men nødvendig. I og med at smitten har økt såpass så kan det være fint med en pause, som kan gi smittesporingsteamet en mulighet til å spore tilfeller og hvem som har vært i kontakt med hverandre, sier Hjelmaas.

Hun sier at hennes inntrykk er at de aller fleste som feirer russetiden er flinke.

– Jeg har inntrykk av at folk forsøker å holde avstand, men det er begrenset hvor lett det er å gjøre i en russebuss. Sånn sett, så er det fint med denne pausen, fortsetter hun.

Relatert