Hviterussisk aktivist stakk seg selv i halsen under fengslingsmøte

I protest mot landets myndigheter, valgte den hviterussiske aktivisten Steffan Latypau å stikke seg selv i halsen med en penn.

Latypau møtte i retten i hovedstaden Minsk tirsdag, hvor han sto tiltalt for å ha organisert demonstrasjoner og å ha motsatt seg arrest. Under fengslingsmøtet tok Latypau plutselig fram en penn, som han brukte til å stikke seg selv i halsen, skriver Associated Press.

Kort tid etterpå ble han fraktet ut på båre av politi- og ambulansepersonell, med synlige skader etter hendelsen. Nå er aktivisten på sykehus, hvor han har blitt lagt i kunstig koma. Hans advokat ønsker ikke å kommentere helsetilstanden ytterligere.

Latypau er nå lagt i kunstig koma.
Latypau er nå lagt i kunstig koma. Foto: Radio Free Europe via AP

Før han stakk seg selv, sa Latypau at etterforskerne hadde truet med å fengsle flere av familiemedlemmene hans om han ikke tilstod.

– Myndighetene har advart meg om at dersom jeg ikke tilstår, vil de kaste meg i en celle med hardbarkede kriminelle, samtidig som de vil rette tiltaler mot min familie og mine naboer, sa aktivisten før han stakk seg selv med pennen.

– Terrorvelde

Hviterussiske myndigheter ønsker ikke å kommentere Latypau anklager overfor CNN. Opposisjonslederen i landet, Svetlana Tikhanovskaya, tok til Twitter for å fordømme myndighetenes «terrorvelde».

– Han ble truet med straffeforfølgelse av sin familie om han ikke tilsto. Dette er resultatet av terrorvelde, undertrykkelse og tortur i Hviterussland. Vi må stanse det umiddelbart! skriver Tikhanovskaya, som i fjor måtte flykte landet.

Europas siste diktator

Dersom han blir funnet skyldig i tiltalene, risikerer Latypau å tilbringe de neste ti årene i fengsel. Han har vært fengslet siden september, da han ble arrestert i forbindelse med de store demonstrasjonene mot landets president, Alexander Lukasjenko.

Demonstrasjonene kom i kjølvannet av presidentens sjette valgseier, hvor det offisielle resultatet ga ham over 80 prosent av stemmene. Lukasjenko har blitt omtalt som «Europas siste diktator», og opposisjonen mener valgseieren skyldes omfattende fusk. Over 35 000 ble arrestert i forbindelse med demonstrasjonene.

Både EU og USA har den siste tiden innført sanksjoner mot Lukasjenko og andre hviterussiske politikere, etter at myndighetene i forrige uke omdirigerte et fly for å kunne pågripe en regimekritisk journalist.

Relatert