FERDIG MED TAUSHETEN: Trygve Slagsvold Vedum har nektet å svare på om han er partiets statsministerkandidat på gjentatte spørsmål fra pressen. Nå blir han presset av sine egne som vil løfte spørsmålet opp på landsmøtet
FERDIG MED TAUSHETEN: Trygve Slagsvold Vedum har nektet å svare på om han er partiets statsministerkandidat på gjentatte spørsmål fra pressen. Nå blir han presset av sine egne som vil løfte spørsmålet opp på landsmøtet Foto: Aage Aune / TV 2

Opprør mot Sp-lederens taushet – krever Vedum som statsministerkandidat

Senterpartiets fylkeslag i Rogaland, Finnmark og Vestfold vil at partiet på helgens landsmøte skal vedta at de går til valg på å bytte ut Høyres Erna Solberg med Trygve Slagsvold Vedum som Norges statsminister.

«Trygve Slagsvold Vedum er Senterpartiets statsministerkandidat».

Dette er forslaget delegasjonsmøtet i Rogaland Senterparti mandag kveld besluttet å sende inn til Senterpartiets landsmøte, som starter torsdag.

Forslaget er nå i hendene på partiets redaksjonskomité, som skal behandle forslaget onsdag. Men allerede nå får forslaget støtte fra flere fylkeslag.

Foran helgens landsmøte har det vært knyttet en viss spenning til hvordan partiet skal håndtere at de har en svært populær partileder, men som ikke har villet svare på om han er statsministerkandidat, selv etter gjentatte spørsmål fra pressen.

Sentralstyret i Sp har i et utkast til uttalelse anbefalt landsmøtet ikke å omtale spørsmålet om hvem som skal være partiets foretrukne statsminister. Men nå går altså flere fylkeslag ut og ber landsmøte aktivt erklære Vedum som partiets kandidat til posten.

Votering lørdag

– Vedum er en mer egnet statsministerkandidat. Han vil nå bredere ut enn både Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. Han vil forene både bygd og by, sier fylkesleder Vidar Nedrebø i Rogaland Senterparti til TV 2.

Han mener det er «helt logisk» at Vedum er partiets statsministerkandidat.

Det er lørdag det blir debatt og votering om hvem Senterpartiet vil gå til valg på å samarbeide med, og det er knyttet til denne uttalelsen på landsmøtet at fylkeslaget har fremmet sitt forslag om å legge til en setning.

Støtte fra flere

Forslaget har allerede samlet støtte fra flere fylker.

Geir A. Iversen er fylkesleder i Finnmark Senterparti, og bekrefter at deres delegasjon vil støtte et slikt forslag.

– Dette vil vi stemme for, sier Iversen til TV 2.

Han mener Vedum har en klar fordel sammenlignet med Arbeiderpartiets kandidat, spesielt i Nord-Norge hvor Arbeiderpartiet har dominert som styrende parti.

– Folk har mer tillit til Trygve. Han er veldig ærlig, og folk liker han, sier Iversen.

Også fra Vestfold høster forslaget støtte.

– Dette vil jeg foreslå for delegasjonen i Vestfold at vi støtte, ja, sier fylkesleder Kathrine Kleveland til TV 2.

Disse tre fylkeslederne har tidligere uttrykt sitt ønske om å løfte Vedum som statsministerkandidat i Nationen. Nå blir spørsmålet altså løftet til landsmøtet.

Relatert