Viking fikk anken i Berntsen-saken avslått – boten økte til 50.000 kroner

Viking FK har blitt ilagt en bot på 50.000 kroner etter å ha anket den første boten på 20.000 kroner i saken som endte med at Bjarne Berntsen måtte gå av.

191208 Bjarne Berntsen, head coach of Viking, ahead of the cup final between Haugesund and Viking on December 8, 2019 in Oslo.
Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN / kod JE / 160456 Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN
191208 Bjarne Berntsen, head coach of Viking, ahead of the cup final between Haugesund and Viking on December 8, 2019 in Oslo. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN / kod JE / 160456 Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Viking FK har blitt ilagt en bot på 50.000 kroner etter å ha anket den første boten på 20.000 kroner i saken som endte med at Bjarne Berntsen måtte gå av.

Ankeutvalgets beslutning er at doms- og sanksjonsutvalget i Norges Fotballforbund (NFF) var for mild i sin straffeutmåling på 20.000 kroner.

Beslutningen er enstemmig og endelig.

I dommen skriver ankeutvalget at det har funnet det bevist at det var Viking Fotball AS som i realiteten sto for forhandlingene som resulterte i at Viking FKs Berntsen forlot klubben.

– Vi er uenige i dommen, men har ikke nådd fram med vår forståelse og praktisering av lovverket i denne konkrete saken, skriver Viking FK-leder Rune Bertelsen i en SMS til NTB.

Går videre

Viking FK anket boten for tre uker siden og la ned påstand om full frifinnelse. Bertelsen sier klubben ikke vil gå videre.

– Da det ikke finnes ytterligere ankemuligheter i fotballens egne organer, legger vi nå denne saken bak oss, skriver Bertelsen.

Det var Vikings AS-styre, og ikke Viking Fotballklubb, som gjennomførte forhandlingene med Berntsen da han ikke fikk fortsette som hovedtrener. Det ble gjenstand for undersøkelse hos NFF, som valgte å anmelde klubben for brudd på forbundets interne regler.

Berntsen hadde ett år igjen av sin kontrakt da forhandlingene startet, og som endte med at partene skilte lag.

– Vi har naturlig nok lært noe av denne prosessen og vil i framtiden være flinkere til å dokumentere interne prosesser og konferere NFFs juridiske avdeling når det er fornuftig, skriver Bertelsen.

Retter seg mot NTF

NFF har ikke funnet noen lignende praksis i slike saker i Norge eller i nabolandene Sverige og Danmark. Viking FK-leder Bertelsen mener reglene for dommen ikke er forklarende nok.

– Vi er av den oppfatning at regelverket ikke er tydelig nok, og dommen klargjør ikke forståelsen av dette regelverket i tilstrekkelig grad. Vi vil derfor be om at Norsk Toppfotball (NTF) ser nærmere på dette via NFF og vurdere om det er hensiktsmessig å se på endringer, presiseringer og klargjøring av dualmodellen for ettertiden.

Dualmodellen betyr i denne saken at Viking FK samarbeider med Viking Fotball AS, og Viking Fotball AS forvalter idrettslagets kommersielle virksomhet.

I dommen har det vært skjerpende at reglene for dualmodellen er satt til side.

(©NTB)