Slik bruker du ville vekster i matlaging

Stadig flere sanker planter og spiser mat fra naturen, viser tall fra FHI. Men hvordan skal man tilberede løvetann, brennesle, ramsløk og granskudd? NJFF har smakfulle tips!

Prosjektleder for mat hos Norges Jeger- og Fiskerforbund, Anine Gutubakken Byles, viser hvordan du bruker ville vekster i matlaging.

Se hele intervjuet øverst i saken!

Alle oppskriftene er hentet fra Norges Jeger- og Fiskerforbund sine nettsider.

Brennesleaioli

BRENNESLEAIOLI
BRENNESLEAIOLI Foto: Anine Gutubakken Byles / NJFF

Planten som alle har brent seg på og som alle skyr, er ikke bare ugress – det er en næringsrik og matnyttig plante. Brennesle kan tørkes, forvelles, brukes i gryteretter, suppe, te og pesto. NJFF har laget en deilig brennesleaioli, som ikke bare ser frisk og god, men som også smaker himmelsk.

Ikke glem hansker når du plukker brennesle!

Ingredienser 1 porsjon:

  • 2 eggeplommer
  • 2 ss sennep
  • 2 fedd hvitløk
  • 5 dl solsikkeolje
  • 4 dl brennesleblader
  • 2 ts salt
  • 1 ts hvitvinseddik
  • 1 ts sitronsaft

Slik gjør du:

  1. Finhakk hvitløken, og ha det over i en bolle. Tilsett eggeplommene og sennepen, og bland det hele sammen.
  2. Visp kraftig for hånd eller med en elektrisk visp mens du tilsetter oljen i en tynn stråle. Aiolien vil begynne å tykne.
  3. Gi brenneslebladene et oppkok. Ha dem over i en sil og la dem renne av. Legg de på et tørkle. Når de ikke er så våte finhakkes bladene. La de avkjøle seg noe.
  4. Smak til aiolien med salt, hvitvinseddik og sitronsaft. Rør inn brenneslebladene til slutt.

Løvetanngéle

Løvetann kan du plukke fra tidlig mars og hele sommeren. Hele planten er spiselig. Bladene kan minne om ruccuola og egner seg derfor godt i salater. Du kan også bruke stengel, blomsterknopper, blomster og roten. Både blader og blomster kan både saftes, stues, syltes og kokes. Blomsterknoppene kan stekes eller syltes.

LØVETANNGELÉ
LØVETANNGELÉ Foto: Anine Gutubakken Byles / NJFF

Ingredienser 1 porsjon:

  • 100 blomster fra løvetann
  • 8 dl vann
  • 0.5 stk sitron
  • 0.5 stk appelsin
  • 450 g sukker
  • 10 gelatinplater

Slik gjør du:

  1. Riv av kronbladene på løvetannblomstene og ha det over i en sil og skyll dem godt.
  2. Ha dem over i en kjele og tilsett vann. Kok opp og skru ned varmen. La det putre under lokk i ca. 20 minutter.
  3. Del sitronen og appelsinen i skiver. De fem siste minuttene legger du skivene på topp i kjelen. Ta kjelen av platen og la det hele avkjøle seg.
  4. Sil av saften med en tett sil eller et klede. Ha det over i kjelen og tilsett sukker. Mens du lar det koke så sukkeret løser seg opp har du gelatinplatene i kaldt vann. Når de er myke has de i kjelen. Rør det hele godt sammen.
  5. Ha det over på glass eller krukker, og la det avkjøle seg før du setter det kaldt i kjøleskapet til geleen er stiv.

Ramsløkpesto

Når du plukker ramsløk kan du rulle bladene litt mellom fingrene. Kjenner du lukten av løk har du plukket riktig. Den kan nemlig forveksles med liljekonvall som er giftig. Prøv ramsløkpesto til elgkarbonader, elgkebab og viltsmørbrød.

RAMSLØKPESTO
RAMSLØKPESTO Foto: Anine Gutubakken Byles / NJFF

Ingredienser 4 personer:

  • 180 gr ramsløk
  • 60 gr ristede pinjekjerner
  • 60 gr parmesan
  • 4 dl olivenolje
  • 1 ss sitronsaft
  • Salt

Slik gjør du:

  1. Ha ramsløk, ristede pinjekjerner og parmesan i en foodprosessor og kjør til alt er godt blandet.
  2. Tilsett olivenolje og sitronsasft - litt og litt av gangen - og kjør til ramsløkpestoen får en fyldig og jevn konsistens. 
  3. Smak til med litt salt.

Granskuddsirup

Granskuddsirup smaker nydelig på for eksempel is, ost, pannekake og brød. Du kan bruke den i brøddeigen, i drinker, du kan sylte den og lage både pesto og olje. Jo lenger du koker granskuddsirupen, jo seigere og mørkere blir den. Det er litt smak og behag.

Når kan granskudd plukkes?

Når de skyter skudd og vokser seg til lubne, myke og små dusker, da er de klare. De har en lysegrønn, sterk og frisk farge, og du finner dem derfor lett når de først springer ut.

GRANSKUDDSIRUP
GRANSKUDDSIRUP Foto: Anine Gutubakken Byles / NJFF

Ingredienser 1 porsjon:

  • 15 dl granskudd
  • ca. 1.8 l vann
  • 1 kg sukker

Slik gjør du:

  1. Plukk granskuddene når de er lyse og myke på tuppene på våren. 
  2. Ha granskuddene i en vid kjele og fyll opp med vann slik at det så vidt dekker granskuddene. 
  3. Kok opp og la det småkoke uten lokk i ca. 40 minutter.
  4. Bruk et klede eller en tett sil og sil av granskuddene.
  5. Mål opp granskuddsaften og beregn 2 deler sukker på 3 deler væske. 
  6. La det koke opp på middels varme, og la det koke til væsken tykner og får en tynn sirupkonsistens. Bruk en skje og fjern hvitt skum som danner seg langs kanten av kjelen underveis i kokingen.
  7. Når sirupen skifter farge til rosa eller mørkere rødbrun (det kommer an på hvor mye den har kokt inn), så tar du kjelen av platen. Sirupen vil tykne etter hvert som den blir kald.
  8. Hell den ferdige sirupen over på en ren flaske eller et glass.

Relatert