RAPPORT: Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier det er middels høy risiko for at spredning av den indiske varianten.
RAPPORT: Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier det er middels høy risiko for at spredning av den indiske varianten. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

FHI: Så stor risiko er det for spredning av indisk virusvariant

Det er middels høy risiko for spredning av den indiske virusvarianten i Norge, ifølge en risikorapport. Varianten har spredt seg etter et karantenehotell-utbrudd i Viken.

Folkehelseinstituttet har laget en risikorapport om den indiske virusvarianten.

Varianten ble påvist i Norge for første gang i desember, og den er nå i ferd med å bli dominerende i England, og den vekker bekymring i Norge.

– Selv om vi har strenge tiltak ved grensen, kan vi ikke garantere oss mot smitte til landet, og dette kan være den varianten vi vil se mest av også i Norge fremover, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI i en pressemelding.

Trolig mer smittsom

Den indiske virusvarianten er «sannsynligvis mer smittsom» enn den britiske varianten, som dominerer i Norge i dag. Det er imidletid ikke noen holdepunkter for at den gir mer alvorlig sykdom, ifølge FHI.

Ifølge Vold ser det ut til at vaksinasjon beskytter litt mindre mot vanlig sykdom hvis man er smittet med den indiske virusvarianten, men neppe mindre mot alvorlig sykdom.

I Norge er mer enn 40 tilfeller påvist så langt.

I slutten av april og tidlig mai var det et begrenset utbrudd i Vestland fylke, men er nå avsluttet. Virusvarianten kom inn i landet med reisende.

Spredte seg på hotell

I april/mai ble varianten også påvist under et utbrudd blant ansatte på et karantenehotell i Viken.

– Smitte ble ikke påvist blant reisende, og utbruddet er håndtert av kommunen. Viruset har imidlertid spredd seg til andre steder i Oslo og Viken. Så langt er 18 virus fra denne klyngen helgenomsekvensert, og nesten identisk virus er påvist, skriver FHI.

Ifølge FHI er det reelle antallet tilfeller trolig over femti. Siden smitten har spredd seg på arbeidsplasser og skoler, kan det dukke opp flere tilfeller, skriver instituttet.

Varianten er nylig blitt påvist hos bussreisende fra Sverige til Norge. Smittesporing pågår nå, så omfanget er ikke kjent.

Relatert