OFFISIELT: Fra i dag kan danskene laste ned koronapasset sitt. Lyser den grønn, er det fordi man enten er vaksinert, er immun eller har testet negativt.
OFFISIELT: Fra i dag kan danskene laste ned koronapasset sitt. Lyser den grønn, er det fordi man enten er vaksinert, er immun eller har testet negativt. Foto: Danske myndigheter

Dansker kan reise i EU i juli med koronapass

Fra i dag kan danske statsborgere laste ned sitt koronapass. Passet vil gjøre det mulig for dem å reise i EU fra 1. juli.

Fredag ble koronapasset offisielt lansert i Danmark.

Koronapasset, som norske myndighetener kaller koronasertifikat, inneholder informasjon om man har fått covid-vaksine, har gjennomgått sykdom eller har testet negativt.

Danske myndigheter opplyser at koronapasset kan for eksempel brukes når man skal reise, skal på restaurant eller på en kulturbegivenhet.

– Passet symboliserer hvor langt vi har kommet i Danmark, sier finansminister Nicolai Wammen på en pressekonferanse.

Kan reise i EU i juli

Pressekonferansen var på flyplassen i København, som ikke var tilfeldig valgt sted.

Wammen sier at døren snart står åpen for EU.

GOD DAG: Danmarks finansminister Nicolai Wammen sier det er en god dag fredag, fordi veien mot et mer normalt liv er nærmere med et koronapass.
GOD DAG: Danmarks finansminister Nicolai Wammen sier det er en god dag fredag, fordi veien mot et mer normalt liv er nærmere med et koronapass. Foto: Niels Christian Vilmann / Ritzau / NTB

– Fra 1. juli vil man kunne reise til EU. Koronapasset kan brukes i Danmark, men det er også nøkkelen til å reise ut i EU, sier Wammen.

Appen vil kunne brukes som dokumentasjon på vaksinasjon, immunitet eller negativ test også i EU.

– Vi går en lys tid i møte med både sommer og bedre temperaturer, men også at vi stille og rolig kan oppheve en rekke restriksjoner, og her kommer passet til å gjøre en forskjell, sier finansministeren.

Mer privat

Danmark har hatt en tidligere løsning av et koronapass, en app kalt MinSundhed. Appen viste også andre helseopplysninger. Et koronapass viser kun opplysninger som gjelder korona.

Koronaappen som danske myndigheter har utviklet, viser to farger i appen om man kan gå på restaurant for eksempel: Grønt eller rødt.

Er den grønn, viser den ikke hvorfor den er grønn. Danske myndigheter opplyser at de ønsket å lage appen mer privat, slik at andre ikke skal vite om man er vaksinert, er immun eller om man har testet negativt.

Man kan også velge være anonym i appen.

Det vil ikke bli nødvendig for danskene å vise fram ID i tillegg til koronapasset.

– Koronapasset skal vi bruke så lenge det er nødvendig. Når vi er ferdig med vaksineringen, er det ikke noe koronapass lenger. Da skal det fases ut, sier helseminister Magnus Heunicke.

FØRSTE VERSJON: Slik ser Norges koronasertifikat ut foreløpig. Det skal rulles ut i løpet av juni.
FØRSTE VERSJON: Slik ser Norges koronasertifikat ut foreløpig. Det skal rulles ut i løpet av juni. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Koronapass også i Norge

Også norske myndigheter utvikler et koronapass, men de har ikke vært like raske med å utvikle den som danskene.

Norske myndigheter har sagt at målet er at koronasertifikatet skal kunne brukes i løpet av midten av juni.

Bruken av koronasertifikatet kommer til å være langt mindre enn i Danmark.

Her til lands er det først å fremst aktuelt å framvise appen ved offentlige arrangementer, cruise og andre «pakketurer».

For at koronasertifikatet skal kunne brukes i EU, må det være i tråd med rammeverket til unionen.

Relatert