Her skjer det flere hundre uhell hvert år

Men hvem tar egentlig regningen?

Maskinvask av bil er noe enkelte er skeptisk til. Noe av forklaringen på det er kanskje at det skjer mange uhell i året i slike haller ... Illustrasjonsfoto
Maskinvask av bil er noe enkelte er skeptisk til. Noe av forklaringen på det er kanskje at det skjer mange uhell i året i slike haller ... Illustrasjonsfoto

Hørt om mannen som åpnet døren og forsøkte å skru av skistativet – etter at bilvaskemaskinen hadde startet?

Forsøket endte med at han fikk seg en grundig såpevask – og bilen full av vann.

Slike og andre episoder skjer dessverre litt for ofte i norske vaskehaller, viser tall fra forsikringsselskapet Gjensidige.

De alene får årlig inn om lag 200 skademeldinger fra fortvilte bileiere. De fleste sakene løser seg raskt og greit, men i noen tilfeller oppstår det uenighet om hvem som har ansvaret for skaden: Bilisten, bensinstasjonen – eller begge?

Rullende svømmebasseng

– Det kan være uklart om skaden skjer som følge av feil ved maskinen eller om bilisten har seg selv å takke. Av og til kan det også dreie seg om mangelfull informasjon fra betjeningen eller dårlig skilting, for eksempel om hvordan portene for inn- og utkjøring fungerer, opplyser kommunikasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll.

Arne Voll er kommunikasjonssjef i Gjensidige.
Arne Voll er kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Heldigvis er det få biler som blir forvandlet til rullende svømmebasseng. De fleste skadene skjer når slitte eller møkkete børster skraper opp lakken eller henger seg opp i antenner, takstativ og takbokser.

– I tillegg hender det at biler blir truffet av vaskehallens dører ved utkjøring etter vask. I noen tilfeller er det sjåførens feil, andre ganger kan det være snakk om en teknisk svikt, sier Voll.

Disse er nesten ikke til å unngå i billakken ...

Det er viktig å følge alle instrukser når vasker bilen i maskin, det gjelder også hvordan du kjører inn og ut av vaskehallen. Foto: NTB Scanpix
Det er viktig å følge alle instrukser når vasker bilen i maskin, det gjelder også hvordan du kjører inn og ut av vaskehallen. Foto: NTB Scanpix

Viktig å følge instruksene

Han har også hørt om situasjoner hvor bakluker har åpnet seg under vask fordi maskinen har påvirket sensorene som styrer åpne- og lukkemekanismen.

– Som bilist må du sørge for å sette bilen i riktig posisjon og holde ruter og dører stengt. I tillegg er det selvsagt viktig å følge instruksene som gis med hensyn til takbokser og -stativ, antenner og sidespeil, påpeker kommunikasjonssjefen.

Hvis det er klart at bensinstasjonen har ansvaret, dekkes hele skaden av bensinstasjonens ansvarsforsikring. Hvis du er ansvarlig for skaden, dekkes den av kaskoforsikringen.

Åpnet døra i vaskehallen - det var ikke så lurt

– Bruk seriøse aktører

– Du betaler egenandelen og risikerer bonustap. Unntaket er ved glasskader. Hvis du ikke har kaskoforsikring, må du imidlertid ta hele regningen selv, sier Voll.

Han har også et godt råd til alle som vil ha hjelp til å få bilen ren:

– Dessverre består deler av markedet for bilvask av useriøse aktører. Bruk godkjente bilpleiefirmaer, bensinstasjoner og andre som driver seriøst og bærekraftig, avslutter Voll.

Hørt den om han som glemte å lukke takluka på Mercedesen?

8 råd ved vaskeskader:

1. Fotografer skadene, slik at du har bevis

2. Hvis mulig, ta bilder som viser tekniske feil ved maskinen eller dører i hallen.

3. Dokumenter eventuell mangelfull skilting eller feilinformasjon om hvordan maskinen skal brukes.

4. Noter navn og nummer til eventuelle vitner.

5. Informer de ansatte på bensinstasjonen så raskt som mulig.

6. Noter navn på dem du snakker med, og noter opplysninger som gis.

7. Be om å få opplyst hvor maskinen er forsikret. Dette kan forenkle arbeidet for ditt eget forsikringsselskap.

8. Med fra til forsikringsselskapet ditt umiddelbart. Legg ved dokumentasjon og en beskrivelse av hva og hvorfor skaden skjedde.

Video: Her går det galt i 70 km/t