President Lukasjenko tvang fly på bakken: – Jeg handlet lovlig for å beskytte folket

Hviterusslands president mener kritikerne har gått over streken og sier han handlet for å beskytte folket da et Ryanair-fly ble tvunget til å lande i Minsk.

PÅGREPET: Journalist Raman Pratasevich, var om bord i flyet som ble tvunget til å lande i Minsk. Han ble pågrepet like etter landing. (AP Photo/Sergei Grits, File) Foto: Sergei Grits
PÅGREPET: Journalist Raman Pratasevich, var om bord i flyet som ble tvunget til å lande i Minsk. Han ble pågrepet like etter landing. (AP Photo/Sergei Grits, File) Foto: Sergei Grits

Hviterussland har fått krass kritikk fra mange hold etter at et fly, som var på vei fra Aten til Vilnius, ble tvunget til å lande i hovedstaden. Den regimekritiske journalisten Roman Protasevitsj, som var om bord, ble arrestert sammen med kjæresten sin.

– Som vi forutså, har de som vil oss vondt, her hjemme og i utlandet, endret sine metoder for å angripe staten. De har krysset mange røde linjer og gått over grensen for sunn fornuft og menneskelig moral, sa president Aleksandr Lukasjenko ifølge det statlige nyhetsbyrået Belta i en tale til nasjonalforsamlingen onsdag,

Han sier det er en blank løgn at jagerfly tvang Ryanair-flyet til å lande og sier landet «handlet lovlig for å beskytte folket vårt». Flyet måtte lande etter en påstått bombetrussel, som viste seg å ikke være reell.

Presidenten og hans nærmest er allerede ilagt sanksjoner fra EU og USA etter den politiske volden i kjølvannet av valget i fjor sommer. Titusener har demonstrert i protest mot at 66-åringen ble tilkjent seieren i et valg som ifølge EU verken var fritt eller rettferdig.

EU vurderer å innføre ytterligere sanksjoner og har krevd at Protasevitsj og kjæresten Sofia Sapega løslates umiddelbart. EU-toppmøtet denne uken har bedt medlemslandene stenge europeisk luftrom og flyplasser for hviterussiske flyselskaper.

(©NTB)