Hevder Boris Johnson ville la seg injisere med koronavirus på direktesendt TV

Tidligere spesialrådgiver Dominic Cummings forklarer seg om Storbritannias koronahåndtering. Han hevder Boris Johnson sa han ville la seg injisere med koronavirus på direktesendt TV for å vise at det ikke var farlig.

Uttalelsen fra den britiske statsministeren skal ha falt i februar 2020. Ifølge Dominic Cummings skal Johnson på det tidspunktet ha avvist koronaviruset som ufarlig.

– I februar mente Boris Johnson at dette bare var skremselspropaganda, og at dette var den nye svineinfluensaen, sa Cummings.

Johnsons tidligere sjefstrateg vitner i dag i en åpen høring for en komité i det britiske parlamentet om regjeringens koronahåndtering.

Der hevdet han at Johnson skal ha sagt at han ville la epidemiologen Chris Whitty injisere han med koronavirus på direktesendt TV for å vise at viruset ikke var farlig.

Statsminister Boris Johnson forsvarer regjeringens koronahåndtering i Underhuset i dag.
Statsminister Boris Johnson forsvarer regjeringens koronahåndtering i Underhuset i dag. Foto: Jessica Taylor

Under spørretimen i Underhuset i dag slo Boris Johnson tilbake mot Cummings' anklager om at regjeringen hadde feilet i sin koronahåndtering.

– Ingen kan anklage denne regjeringen for å ha tatt lett på dette viruset, tordnet statsministeren.

Men han unnlot å svare på om han mente at Cummings snakker sant, særlig anklagen om at han selv skal ha uttalt at det bare var de over 80 år som døde av koronaviruset.

Hjernen bak Brexit

Frem til november i fjor var Dominic Cummings statsministerens viktigste rådgiver og strateg.

Cummings var hjernen bak kampanjen som ønsket at Storbritannia skulle gå ut av EU i 2016, en kamp de som kjent gikk seirende ut av. Det er han som har fått æren for slagordet «Take Back Control».

Cummings var frem til november i fjor Boris Johnsons viktigste rådgiver.
Cummings var frem til november i fjor Boris Johnsons viktigste rådgiver. Foto: Daniel Leal-olivas

49-åringen var også en av driverne for valgkampen i 2019, som sikret Johnson en overbevisende seier og stort flertall i parlamentet.

Avgangen fra Downing Street nummer 10 var bitter, og Cummings har siden uttalt seg i stadig mer kritiske ordelag om Johnson og hans regjering.

UTE: Her forlater Cummings Downing Street nummer 10 i november i fjor.
UTE: Her forlater Cummings Downing Street nummer 10 i november i fjor. Foto: Yui Mok

Cummings har før høringen i dag varmet opp med en tirade på Twitter. I over 60 meldinger har han langet ut mot Johnsons koronastrategi, eller snarere, mangel på strategi.

Ba om unnskyldning

Cummings startet sin forklaring med å be de som har mistet sine kjære under koronapandemien om unnskyldning.

– Sannheten er at høytstående ministre, tjenestemenn og rådgivere, som meg selv, falt katastrofalt under standarden publikum kunne forvente. Da publikum trengte oss som mest, feilet vi.

MANGE DØDE: En kvinne ser på minneveggen for de mange koronaofrene i Storbritannia. Minnesmerket ligger på sørsiden av Themsen i London.
MANGE DØDE: En kvinne ser på minneveggen for de mange koronaofrene i Storbritannia. Minnesmerket ligger på sørsiden av Themsen i London. Foto: Tolga Akmen/AFP

Cummings ba også om unnskyldning fordi han ikke presset på mer og fulgte opp sine tidligere bekymringer om koronaviruset i januar. Han sier folk ved statsministerens kontor i Downing Street nummer 10 ble fortalt at det var lagt planer for å håndtere en pandemi og at «alle vet hva de skal gjøre».

Han sier videre at det ikke var noen følelse av at det hastet før den siste uken i februar.

Ifølge Cummings handlet myndighetenes opprinnelige strategi om å innføre begrensede tiltak, med den hensikt å oppnå flokkimmunitet. Denne strategien ble forkastet da det ble klart hva tallet på døde kunne bli.

Ingen plan om lockdown

Cummings hevder videre at den britiske regjeringen ikke hadde noen plan for å stenge ned landet i begynnelsen av mars 2020.

13. mars skal han og en rekke andre rådgivere ha forstått at regjeringen måtte endre sin strategi. En rådgiver ved Downing Street skal den morgenen ha sagt at de trengte en «Plan B».

Han hevder rådgiveren så skal ha sagt:

– Vi er i store problemer... Jeg mener vi er helt f****d.

Cummings postet et bilde av «Plan B» på Twitter før høringen i dag.

PLAN B: Dominic Cummings la ut dette bildet på Twitter i dag, som angivelig viser Plan B.
PLAN B: Dominic Cummings la ut dette bildet på Twitter i dag, som angivelig viser Plan B.

Ifølge Cummings selv skal han ha bedt statsministeren stenge ned landet dagen etter, den 14. mars. Først 23. mars 2020 stengte Boris Johnson ned landet, som et av de siste i Europa.

Epidemiologen Neil Ferguson, som fungerte som rådgiver for Johnson-regjeringen i begynnelsen av pandemien, har tidligere anslått at 25.000 liv kunne vært spart om Storbritannia hadde stengt ned en uke tidligere.

Mer enn 127.000 mennesker har dødd av koronarelaterte årsaker i Storbritannia.

«Sprøtt» å havne i Downing Street

Cummings gikk også hardt ut mot helseminister Matt Hancock under høringen i dag.

Han hevder både han og en rekke andre høytstående tjenestemenn ba statsminister Johnson sparke Hancock 15-20 ganger, blant annet fordi han løy i regjeringsmøter.

VILLE SPARKE HANCOCK: Cummings hevdet under høringen i dag at helseminister Matt Hancock løy i regjeringsmøter.
VILLE SPARKE HANCOCK: Cummings hevdet under høringen i dag at helseminister Matt Hancock løy i regjeringsmøter. Foto: Toby Melville

– Statsministeren var nær ved å fjerne han i april, men gjorde det til slutt ikke. Det var ingen god grunn til å beholde ham, sier Cummings.

49-åringen mener det var «galskap» at han selv og Johnson hadde havnet der de var.

– Min personlige mening er at det er galskap at jeg skulle inneha en så høytstående posisjon. Jeg er ikke smart. Jeg har ikke bygget store ting i verden.

Han sa også at det var «sprøtt» at Johnson hadde endt opp i Downing Street.

– Det er sprøtt at en som meg havnet der, akkurat slik det er sprøtt at Boris Johnson er der.

Relatert