ÅRETS VINNERE: Italia vant Eurovision 2021. Det ville de ikke gjort dersom stemmesystemet ikke ble endret i 2021.
ÅRETS VINNERE: Italia vant Eurovision 2021. Det ville de ikke gjort dersom stemmesystemet ikke ble endret i 2021. Foto: Peter Dejong

Ville blitt slått med én stemme i det gamle stemmesystemet

GOD KVELD NORGE (TV 2): Italia ville ikke ha vunnet dersom stemmesystemet ikke ble endret i 2015.

På lørdag vant Italia Eurovision for første gang på 31 år. Hadde stemmesystemet midlertid vært slik det var i årene 2013 til 2015, ville resultatet blitt et annet.

I det gamle systemet, som kombinerer seerstemmer og jurystemmer, ville første- og andreplassen kun skilt hverandre med ett eneste poeng.

Med dagens system fikk italienske «Måneskin» 534 sammenlagte poeng, mens franske Barbara Pravi fikk 499.

Slik ville resultatet ha blitt med det gamle systemet

Det uavhengige Euovision nettstedet «ESCXTRA» har regnet ut poengene i henhold til det gamle systemet.

Dersom man regner poengene med dette systemet, ville Italia ha fått 283 poeng, mens Frankrike ville ha fått 284. Med andre ord; Frankrike ville ha vunnet Eurovision 2021.

GAMLE SYSTEMET: Slik ville stemmene blitt fordelt dersom ordningen ikke ble endret i 2015.
GAMLE SYSTEMET: Slik ville stemmene blitt fordelt dersom ordningen ikke ble endret i 2015. Foto: https://eurovisionworld.com/eurovision/2021

Det gamle systemet er svært likt det som benyttes i 2021, men jurystemmene ble kalkulert litt annerledes. I det forrige systemet ble jurystemmene beregnet gjennom et aritmetisk gjennomsnitt.

Endringer i stemmesystemet

Det har vært mange endringer i stemmesystemet opp gjennom Eurovision-historien.

Den mest drastiske endringen kom da telefonstemmer ble innført på slutten av 90-tallet. Det hadde frem til da kun vært en jury i hvert land som bestemte hvilke land som skulle få poeng.

Etter at telefonstemmer ble innført gikk det mange år der det var seerne alene som bestemte poengene. I 2009 hadde imidlertid juryen sitt «comeback». Det ble innført en ordning der telefonstemmer og jurystemmer ble kombinert.

Selv om det har vært mange justeringer på hvordan jury- og publikumstemmer skal vektes og regnes ut, har kombinasjonsordningen blitt værende. Regelen om at man ikke kan stemme på sitt eget land har hele tiden stått fast.

Relatert