I RETTEN: Programleder Line Andersen møter arbeidsgiver NRK i Oslo tingrett med påstand om ugyldig endringsoppsigelse. Foto: Stian Lysberg Solum
I RETTEN: Programleder Line Andersen møter arbeidsgiver NRK i Oslo tingrett med påstand om ugyldig endringsoppsigelse. Foto: Stian Lysberg Solum

NRKs advokater: – Andersen skapte utrygghet og frykt

NRKs advokater har tirsdag hatt sitt innledningsforedrag i Oslo tingrett. Der viser de til en rekke tidligere episoder hvor Andersen skal ha havnet i konflikt med kolleger.

Rettssaken mellom Line Andersen og NRK er i full gang i Oslo tingrett.

Første del av første dag har gått til innledningsforedraget til Line Andersen, ført av advokatene Tron Dalheim og Jostein Jenssen.

Nå er det saksøktes tur, altså NRK.

Advokat Anders Stenbrenden holder første del av innledningsforedraget.

Han vektlegger at det å sette Line Andersen til nett og mobil er en «midlertidig beslutning».

– Elsker kontrastene

Også Stenbrenden kommer tidlig inn på møtet i sjakkredaksjonen i 2019. Han viser til at Andersen skal ha skapt «utrygghet og frykt» blant sine kolleger.

– Hun viste en atferd som påvirket flere av de ansatte og skapte utrygghet og frykt. Det var såpass sterkt at en av deltakerne ba om å bli skjermet fra Andersen, sier Stenbrenden til retten.

Videre viser han til et intervju Andersen gjorde i bladet Tara. Han siterer:

– Men det er en litt sånn mørk og temperamentsfull østkantjente, enten er jeg drithappy eller fly forbanna, jeg elsker de kontrastene. Jeg kan være så sint at det koker i meg, så er jeg perfeksjonist i tillegg, jeg blir jo klikkings når ting går til helvete.

– Det er selvfølgelig best å bruke meg

Stenbrenden fortsetter innledningsforedraget med å ta for seg andre episoder hvor Andersen har vært i konflikt med medarbeidere, blant annet i 2013. Andersen ble sykmeldt som følge av dette, men var klar til å jobbe igjen da det var store mesterskap og 17. mai-sending, påpeker Stenbrenden.

Senere var det en ny konflikt der Andersen ble orientert om at en annen i Sporten ville bli sendt til et arrangement i Stockholm.

Da skal Andersen ha skrevet følgende i en e-post:

«Det er selvfølgelig best å bruke meg. Dette kan jeg best. Dette blir jeg så forbanna for.»

Tok til tårene

Stenbrenden går så inn på en ny episode, da NRK dekket VM i St. Moritz i 2017.

Da skal ledelsen ha fått flere meldinger om at Line Andersens oppførsel skal ha hatt negativ påvirkning på arbeidsmiljøet.

– Enkelte medarbeidere har tatt til tårer, presiserer Stenbrenden.

Andersen ble da kalt inn til et møte, hvor hun mente at deler av kritikken var berettiget, og at hun kunne forstå at hennes frustrasjoner kan ha påvirket arbeidsmiljøet negativt.

Omstridt sjakkmøte

Etter en liten pause fortsetter NRKs innledningsforedrag, og advokatene kommer inn på det nå ganske kjente sjakkmøtet.

I oktober 2019 holdt sjakkredaksjonen i NRK et redaksjonsmøte som allerede er behørig omtalt i forbindelse med denne rettssaken.

Der det skal ha blitt svært dårlig stemning.

Andersen følte seg forbigått, da de andre ikke hadde kontaktet henne som hadde erfaring på feltet. Hun mente de burde kommet til henne, til tross for at hun var sykmeldt.

På samme møte fikk Andersen beskjed om å være mer positiv i sine tilbakemeldinger.

Det eskalerte, og Andersen forlot til slutt møtet i sinne. Da skal hun ha kalt kollegene sine for noen «jævla idioter».

– Flere opplevde dette møtet som vanskelig. En har fått helseplager som følge av opptredenen i forkant og selve møtet, sier NRKs advokat Stenbrenden til retten.

Det var etter dette at sportsredaktør Egil Sundvor ga Andersen beskjed om at hun skulle tas av skjermen.

Bestrider konflikt med sportsredaktøren

Andersen ble så sykemeldt frem til oktober 2020.

Stenbrenden forteller videre at Andersen skal ha prøvd å fremstille saken som en konflikt mellom henne og Egil Sundvor. Der er NRK uenige.

– I utgangspunktet er dette en konflikt med sjakkredaksjonen. Sundvor tok beslutninger for å sikre et godt arbeidsmiljø. Andersen prøver å vri dette til at det er en konflikt med ham, hevder NRKs advokat.

NRK viser videre til at de har prøvd å få til konflikthåndtering internt uten å ha lykkes, ettersom at Andersen ikke ønsket å delta i prosessen med organisasjonspsykologen.

Advokat Johannes Langaas, som også representerer NRK, sier at det skal ha oppstått uro i redaksjonen når Andersens navn dukket opp på vaktlistene igjen.

Relatert