BERGEN: For nødetatene ble nasjonaldagen en svært travel dag.
BERGEN: For nødetatene ble nasjonaldagen en svært travel dag. Foto: Pål Schaathun / TV 2

Mye 17. mai-bråk: – Unge personer bevisstløse

Politiet i en rekke norske byer ba foreldre ta hånd om ungdommene sine etter store ansamlinger med mye fyll og bråk 17. mai.

Hardest har det gått for seg i Fredrikstad, der politiet ble angrepet av ungdommer på Stortorvet. Et stort antall utrykningskjøretøyer og politihelikopter ble kalt til plassen idet det ble kastet steiner og flasker.

– Det suser flasker og steiner i lufta. Dette er ikke et trygt sted å oppholde seg og vi ber folk trekke seg unna, sier operasjonsleder Terje Marstad til TV 2 klokken 21.

Opptøyene oppsto da politiet skulle påtale noen med et mindre forhold.

– Patruljen ble da angrepet av mellom ti til tjue personer. Dette skjedde plutselig og uventet, sier Marstad.

– Det er ikke noen store ansamlinger, men det er altfor mye beruset ungdom. Flere er ikke i stand til å ta vare på seg selv, sier operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt til NTB om situasjonen i Fredrikstad på ettermiddagen 17. mai.

– Vi ber foreldre ta kontakt med ungdommen. Du merker fort om poden er beruset, sa Marstad tidligere på ettermiddagen.

Litt før klokken 23.00 meldte politiet om at at det var gjenopprettet ro og orden i sentrum av Fredrikstad.

Ikke kapasitet til å bistå alle

I Bergen meldte politiet også om at det kom inn meldinger om 17. mai-bråk hyppig.

– Politiet og helse får mange meldinger om svært rusede/bevistløse/ hyperventilerende unge personer i bymiljøet, skriver Vest politidistrikt.

Politiet rapporterer også om at ambulansetjenesten også ikke har kapasitet til å bistå alle som tar kontakt.

– Ta vare på hverandre og vis omsorg, meldte politiet.

Fra midnatt og frem til klokken 05.00 tirsdag registrerte Vest politidistrikt 50 logger på forstyrrelse av natteroen.

– Det har vært mest av forstyrrelse av natteroen. Av ordensforstyrrelser og slåssing også videre har det ikke vært mye, sier operasjonsleder Steinar Hausvik til TV 2.

Fulle tenåringer på Jessheim

Ellers i politidistriktet har det vært en rolig 17. mai. Marstad hadde liten tro på at det ville bli mye bråk utover kvelden.

– Jeg tror folk tar til vettet. Det er arbeids- og skoledag i morgen, sier han.

Også på Jessheim var mange unge tenåringer samlet, og mange av dem var så beruset at de ikke klarte å flykte fra lovens lange arm.

– Det er mange mindreårige tenåringer som drikker alkohol og eventuelt inntar andre rusmidler. Da vi ankom, sprang flere fra stedet, men noen var ikke i stand til å løpe vekk. Foreldre: Sjekk status på dine barn, og hent dem om de er beruset, oppfordret Øst politidistrikt i 19-tiden.

Badeplassbråk i Stavanger og Tromsø

Mer enn 400 ungdommer samlet seg på Vaulen badeplass sør for Stavanger sentrum. Politiet meldte om store ordensproblemer blant de unge, som ikke skal ha vært russ.

– Noen av dem er ganske vanskelige å ha med å gjøre, og vi har bedt foreldre ta kontakt med sine ungdommer for å få dem hjem, sier operasjonsleder Steinar Knudsen i Sørvest politidistrikt.

Roligere gikk det for seg blant de 200–300 ungdommene som samlet seg i Telegrafbukta i Tromsø. Én person skal ha blitt slått ned, men ellers melder operasjonsleder Eirik Kileng i Troms politidistrikt til NTB at det ikke er noe å si på oppførselen til de unge.

Flere steder i Bergen og Kristiansand er det meldt om unge som slåss.

Tenåringer utenfor Oslo S

Med unntak av 17. mai-toget med koronademonstranter som ble stanset i Karl Johans gate i Oslo, var det heller ikke i Oslo særlig mange hendelser for politiet.

– Været har nok lagt en demper på ansamlinger utendørs. Det har vært veldig rolig, sier operasjonsleder Per-Ivar Iversen i Oslo-politiet til NTB.

Riktignok meldte Oslo-politiet tidlig på kvelden om stor ansamling av ungdommer ned i tolvårsalderen utenfor Oslo S. Ungdommene var i gjenger på opptil 20 personer.

– Smittevern blir ikke overholdt. Foresatte anmodes om å kontakte sine ungdommer og få dem hjem, lyder også Oslo-politiets oppfordring på Twitter.

Natt til 17. var det samlet en del russ i parker i Oslo. Iversen ser ikke bort fra at det kan skje også natt til 18., men understreker at været ikke innbyr til aktivitet.

Russebiler med folk på taket

I Gol ble en fører av en russebil anmeldt for å ha for å ha kjørt med personer på taket, samt mistanke om promillekjøring, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter.

Også i Møre og Romsdal fortalte politiet om flere meldinger i løpet av helgen om russebiler som har hatt folk på taket under kjøring.

– Dette kan medføre beslag av førerkort til fører. Passasjerer skal under fart befinne seg inne i bilen, fastslår politiet.

Relatert