JEVNET MED JORDEN: I dette bygget holdt flere store, internasjonale medier til. Fredag ble det bombet til grunnen av Israel.
JEVNET MED JORDEN: I dette bygget holdt flere store, internasjonale medier til. Fredag ble det bombet til grunnen av Israel. Foto: Mohammed Salem

Fredsforsker om angrepet: – Sjokkerende

Et høyhus som huset flere internasjonale medier i Gaza ble lørdag bombet.

Lørdag varslet Israel at de ville bombe et høyhus på Gaza, som huser flere medier. Varselet kom én time før bygget ble truffet, og etterhvert jevnet med jorden.

Eieren av bygget fikk en telefon fra det israelske forsvaret i forkant av hendelsen, med beskjed om at bygget ville bombes.

Mediebyråene Al Jazeera og AP holdt til i bygget, og de ansatte ble evakuert.

Trussel mot fri presse

Seniorforsker ved fredsforskningsinstituttet PRIO, Jørgen Jensehaugen, kaller angrepet fryktelig, og peker på flere problematiske elementer ved at mediene angripes.

– Det betyr i praksis at heller ikke internasjonal presse er trygg. Det truer åpenbart den frie presse, sier seniorforskeren.

Jensehaugen frykter det vil føre med seg alvorlige konsekvenser at stor, internasjonal presse trues vekk fra området.

BEKYMRET: Seniorforsker Jørgen Jensehaugen ved Institutt for fredsforskning (PRIO).
BEKYMRET: Seniorforsker Jørgen Jensehaugen ved Institutt for fredsforskning (PRIO). Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– Når pressen er skremt bort, betyr det at ting blir skjult for omverden. For det er jo sånn man får ut historier, ved at pressen er der, sier han.

– Sjokkerende

Jensehaugen har ikke opplysninger om Israels begrunnelse for bombingen, men antar at angrepet skyldes Israels ønske om å begrense pressens dekning av krigshandlinger.

– De begår krigshandlinger, og jo mindre søkelys de får på det, desto mer spillerom får de. Når de bomber i et område som Gaza ønsker de neppe oppmerksomhet rundt det, sier Jensehaugen.

Han mener Israel sender et uheldig signal, og sier bombingen av mediehuset ikke er noe Israel vanligvis ville likt å forbinde seg med.

– Det er sjokkerende, sier seniorforskeren.

Flere barn blant de drepte

Etter flere dagers opptrapping har det blir avfyrt hundrevis av raketter i området, og det er meldt om flere hundre drepte og sårede. Blant disse er mange barn.

– Det er ikke pent det Israel holder på med. Man ser allerede at mange av de som dør i Gaza er barn, og det er nok noe de ikke ønsker verdens søkelys på, sier han.

En bekymring nå er at krigen vil øke på, og at situasjonen vil eskalere ytterligere.

– Det er vanskelig å si om dette er ledd i en opptrapping, eller om det blir bakkeinvasjon. Det er uansett ikke bra, sier Jensehaugen.

Begrunner angrepet

På Twitter bekrefter Israels forsvar, Israel Defence Forces (IDF), angrepet. I en Twitter-melding skriver de at de utførte angrepet mot bygningen etter å ha advart på forhånd, slik at sivile kunne evakuere.

De begrunner angrepet med at bygget, ifølge dem, også brukes til militære formål av Hamas. Det gjør dermed bygget til et lovlig, militært mål, skriver IDF.

Relatert