Da hunden Milla (9) ble alvorlig syk, tok familien et utradisjonelt valg

– Milla var en fantastisk hund. Ti av ti poeng, sier matfar Finn Bjørnstad. Det var helt uaktuelt å avlive henne da hun fikk kreft i det ene beinet for to år siden.

Ni år gamle Milla er fortsatt en nydelig vorsteher. Sprek, sterk og våken. Lett å bli glad i, lydig og sosial. Hun kunne løpe i timevis med sine aktive eiere. På ski og sykkelturer med matfar Finn og matmor Taran Bjørnstad, på løpeturer med de tre sønnene. En evighetsmaskin. Familiens tredje vorsteher og noe helt spesielt.

– Milla har en stor fanklubb. Vi elsker henne, sier Finn til God morgen Norge.

Det var han som ante uråd, da Milla for to år siden plutselig ikke ville løpe så villig som før. Hun la seg ned og hadde vondt i beinet sitt.

GODE VENNER: Milla har blitt glad i lillebror Vims. Foto: Privat
GODE VENNER: Milla har blitt glad i lillebror Vims. Foto: Privat

En kontroll hos legen avslørte en svulst i det høyre frambeinet. Det var kreft, og dyrlegen sa det var fare for at beinet måtte amputeres.

Se da Milla og Finn gjestet God morgen Norge øverst i saken!

– Ikke så mye å lure på

Da tok familien den store samtalen. En samtale om Milla skulle få fortsette å leve – med tre bein.

Veterinæren, som også er dyrekirurg, var ingen hvem som helst.

Kjetil Ueland (65) på EMPET Stabekk dyreklinikk har en lang karriere som dyrlege. Han har amputert bein på både hunder og katter og kunne fortelle familien Bjørnstad at prognosene er gode.

Kreften hadde ikke spredt seg, svulsten lå i bløtvevet og ikke i skjelettet. Selve operasjonen er uproblematisk for en dyktig kirurg. Og dyr som mister et bein, finner veldig fort ut av det.

Fakta om amputasjon

Det er lettere å amputere bakbeina på en hund eller katt fordi det er forbeina som holder vekten oppe. Det er derfor en fordel om hunden ikke veier for mye. 25-30 kg er en slags maksvekt. Det er også lettere å amputere bein på en ung hund som ofte har en bedre fysikk og tilpasningsevne enn en eldre hund.

Den norske veterinærforeningen er positiv til amputasjoner.

Alle behandlinger må vurderes ut i fra hvert individ, sier foreningens president, Toril Moseng. Dersom det er en god prognose for at dyret kan få et godt liv etter amputasjonen, er det det som avgjør. Det finnes ingen konkrete tall på hvor mange amputasjoner som gjennomføres i Norge, men ifølge Veterinærforeningen er tallet økende.

– Overraskende fort, sier kirurgen, som gjorde det han kunne for å trygge familien.

– Vi valgte å lytte på eksperten, fortsetter Finn, som i tillegg så rørende filmer på YouTube om hunde- og katteeiere verden over som bekreftet det veterinæren sa.

Dyr finner ut av det. De klarer seg kjempegodt med tre bein. Noen har til og med bare to bein. Det går fint det også – hvis eierne er klare for det.

Tilbake etter to uker

Og klare var familien Bjørnstad, men kanskje ikke helt forberedt på hvilken sjau det ble.

En trebeint og medtatt Milla kom hjem fra klinikken. Amputert, bandasjert og medisinert. Det var sårstell hver annen time, bandasjering, infeksjon og antibiotika.

NYOPERERT: Etter noen dager stod Milla på beina igjen, og etter to uker var hun klar for sine første skritt etter amputasjonen. Foto: Privat

Hele familien var i arbeid, en betydelig jobb for de tre sønnene, matfar Finn og matmor Taran, som var tilstede dag og natt ved Millas sykeleie.

Heldigvis det gikk bra. Etter bare noen dager sto Milla på tre bein. Etter to uker var hun klar for sine første skritt.

– Det var helt fantastisk. Jeg har aldri vært så stolt noen gang når jeg så hvordan Milla fikset det, hvordan hun omstilte seg, fant balansen og i løpet av utrolig kort tid var klar for å fortsette hundelivet som om ingenting skulle ha skjedd. Det var rett og slett veldig rørende, sier den stolte matfaren.

Bare positive reaksjoner

En måned etter amputasjonen bykser Milla rundt. Hun strutter av liv og halen går som en propell.

Alle reaksjonene har vært utelukkende positive. Små barn, store gutter – alle vil bort og klappe på Milla. De vil høre historien hennes.

– Hun vekker omsorgen i oss. En liten gutt kom bort til oss og sa det så nydelig; «Milla er enda finere med tre bein, for du kjenner det her – inni hjertet».

AKTIV FAMILIE: På de lengste sykkelturene, får Milla slappe av i trallen på sykkelen. Foto: Privat
AKTIV FAMILIE: På de lengste sykkelturene, får Milla slappe av i trallen på sykkelen. Foto: Privat

For dyrlegen handler det alltid om det som er best for hunden eller katten, og en hund eller katt på tre bein har det veldig bra.

– Det er Milla et veldig godt eksempel på, sier Kjetil Ueland.

Han understreker at Milla var en perfekt pasient med en kreft som ikke hadde spredt seg. Hun var ikke for tung og hadde da hun ble syk mange gode år igjen å leve.

Og heldigvis hadde hun eiere som hadde hundeforsikring. Uten en god forsikring, blir et inngrep som dette veldig dyrt.

Milla er sjefen

I dag er Milla ni år og nesten like sprek som før.

Turene tilpasses de tre beina hennes, men hun er ivrig med på lange turer – både til fots og på ski. Eller på sykkelturer, der Milla kan slappe av i trallen når hun blir sliten.

På hjemmebane er flokken utvidet med lille Vims på ett år. En ny vorsteher, selvfølgelig. Med alle fire beina i god behold. En liten tass full av liv.

– Men hvem er sjefen?

– Det er Milla så klart, sier Finn med et smil.

Relatert