Ostekake med salt karamell

Denne kaken smelter på tungen. Du trenger ikke stekeovn, kun kjøleskap.

Kaken bør lages minst 1 døgn før servering. Holder seg i kjøleskap opp mot en uke. Frukt/bær legges på rett før servering. Kaken kan lages i et ildfast fat med høye kanter ca. 5 cm og 22/24 cm diameter eller i springform 22/24 cm i diameter.

Det kan være litt klissete å skjære ut kakestykker, en stor skje og kakespade funker fint.

Salt karamell:

(holdbar i kjøleskap i 2-3 uker)

  • 200 g fint hvitt sukker
  • 2 ss vann
  • 1 ½ dl kremfløte
  • 40 g smør
  • 1 –1 ½ ts flaksatl (smak til)

Slik gjør du:

Jeg har best erfaring med å bruke en tykkbunnet kasserolle i stål når jeg skal lage salt karamell.

Ha sukker og vann i kasserollen og rør lett sammen. Sett kasserollen på kokeplaten, skru opp til høyeste varme. Vend på kasserollen en gang imellom. Følg godt med! Ikke rør i sukkervannet, da får du lett sukkerkrystaller i karamellen. La vann og sukkerblandingen koke lett til du får en lys gyllen karamell (ikke brun). Det går ganske raskt, senk temperaturen litt slik at karamellen ikke blir for mørk. Blir karamellen mørk får den en bitter smak.

Trekk kasserollen med den gylne karamellen vekk fra platen, tilsett kremfløte, det kommer til å boblekoke. Rør til du får en glatt «saus». Tilsett smør 1-2 ts av gangen og rør om til alt smøret et tilsatt. Avkjøl til en fyldig/kremet saus.

Bunn til ostekake:

  • 250 g malt/finknust Digestivekjeks eller havrekjeks ev glutenfri kjeks
  • 115 g mykt/halvsmeltet smør

Slik gjør du:

Velg en form som beskrevet. Bland sammen malt/finknust kjeks og smør og trykk ut i formen.

Fyll:

  • 4 dl kremfløte
  • 250 g Philadelphia kremost, myk/romtemperert
  • 60 g melis
  • Eventuelt 1 ts vaniljesukker
  • ½ dl avkjølt karamellsaus

Slik gjør du:

Visp sammen kremfløte krem. Rør sammen kremosten til den blir glatt og vend inn i kremen sammen med melis og 1-2 ss av den avkjølte karamellen. Smak eventuelt til med vaniljesukker og litt saft fra sitron. Rør sammen til en glatt krem. Hell fyllet over bunnen og sett kaldt minst 6 timer.

Servering: 1-2 timer før servering, fordel over kald karamellsaus. Dryss med litt flaksalt. Server med friske bær/frukt.

Kaken holdbar i kjøleskap i 3-5 dager. Frisk frukt/bær legges på rett før servering.

Relatert