Flere lettelser for vaksinerte

Regjeringen innfører lettelser også for dem som bare har fått én vaksinedose. Om fire uker vil det komme ytterligere lettelser for vaksinerte.

Regjeringen er i gang med å laget et koronasertifikat. Et slikt pass skal inneholde om du er vaksinert, har gjennomgått covid-19 eller har testet negativt.

Koronapasset skal være ferdig klar til bruk om cirka fire uker, i juni, og det vil innebære flere lettelser for vaksinerte.

– Vi skal gjøre det mulig å ha større offentlige arrangementer, cruise og pakkereiser med et slikt sertifikat, sier statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse onsdag.

Regjeringen ser også på om passet skal brukes lokalt der det er strengere regler enn de nasjonale.

Les også: Slik sjekker du ditt eget koronasertifikat.

Statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie under en pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie under en pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB

EU er også i gang med å lage et koronapass. Det norske passet er basert på standardene til unionen.

Passet vil også gjøre det mulig å reise til andre land etter hvert. Koronasertifikatet skal sendes på høring.

Ny definisjon

Regjeringen innfører også lettelser for dem som bare har fått én dose.

– Vi er på vei til en litt friere hverdag. I dag sørger vi for at alle de 1,4 millioner personene som har fått minst én vaksinedose, får de samme lettelsene. Dette vil også gjelde de som har hatt covid-19 de siste seks månedene, sier Solberg.

Følgende grupper blir heretter definert som "beskyttet", og får lettelser i blant annet private sammenhenger:

  • Personer som er fullvaksinert.
  • Personer som har fått én dose, og det har gått 3 til 15 uker etter de fikk dosen. De må ha oppholdt seg i Norge de siste ti dagene.
  • Personer som har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene.

Råd for personer som er beskyttet

  • I private hjem og i bilen kan beskyttede personer ha nær sosial kontakt (under 1 meter) med andre beskyttede personer selv om de er i risikogruppen.
  • Beskyttede personer kan ha nær sosial kontakt med ubeskyttede personer som ikke er i risikogruppen.
  • Beskyttede personer bør fortsatt holde god avstand (minst 1 meter) til ubeskyttede i risikogruppen som de ikke bor med.
  • Beskyttede personer kan behandles som hustandsmedlemmer og trenger ikke telles som besøkende. Ubeskyttede besøkende må fortsatt holde avstand til andre ubeskyttede
  • Beskyttede personer er ikke lenger frarådet å foreta unødvendige reiser i Norge. Men på reisen gjelder de generelle rådene som å holde avstand og bruke munnbind.
  • Ute blant folk (i det offentlige rom, inkludert offentlig transport) er det uendrede råd og regler. Dette gjelder for eksempel råd og regler om avstand, antall, hygiene, og bruk av munnbind
  • Hvis du bor i en kommune som har forskriftsfestet hvor mange som kan være på besøk i private hjem, må du holde deg til det. Disse reglene skiller ikke enda mellom beskyttede og ubeskyttede.

– Vi endrer anbefalingen om hvor mange du kan ha på besøk. Man trenger ikke lenger å telle med de som er beskyttet, de blir regnet som en del av husstanden. I dag er rådet å ha maksimalt fem på besøk. Med disse endringene, kan du for eksempel ha besøk av fem uvaksinerte og to vaksinerte samtidig, sier Solberg.

Regjeringen endrer også råd om innenlandsreiser for beskyttede personer.

Det har lenge vært et råd om å unngå unødvendige innenlandsreiser for alle, uavhengig av om man er beskyttet eller ikke.

– Regjeringen har besluttet at vi fra nå av ikke lenger fraråder personer som er beskyttet å dra på unødvendige reiser i Norge, sier Solberg.

Reiser i sommer

Det blir fortsatt en stund til at man kan droppe innreisekarantene. Innstramningene som ble innført i januar, videreføres i første omgang til 24. mai.

Statsministeren sier at lettelser for innreisereglene vil henge sammen med koronapasset.

– Skal du reise over grensene, må vi ha en form for likebehandling. Dette blir en lettelse når vi har en felles løsning i hele EU, sier Solberg.

Hun sier at selv om man kan reise til andre land, kan det hende at man må ha et testregime på grensene, selv om du har et koronapass.

– Det er nærliggende å tro at vi skal åpne for mer reising i sommer for dem som er vaksinert og dem som har gjennomgått covid-19, sier Solberg.

Statsministeren sier at hun uansett anbefaler ferie i Norge sommer. Hvis ikke, må man ha gode avbestillingsforsikringer, sier hun.

Råd på sykehjem

For sykehjemsbeboere er det tidligere gitt råd for fullvaksinerte om å ha begrensninger på antall besøkende. Folkehelseinstituttet reviderer nå besøksveilederen og vil komme med flere presiseringer.

Det vil fortsatt være ulike anbefalinger i private hjem og i kommunale helse- og omsorgsinstitusjoner på grunn av ulik risiko for smittespredning i institusjonene.

Relatert