Afghanske regjeringssoldater heiser et afghansk flagg på en base de har overtatt fra USA i Helmand-provinsen. Foto: Afghanistans forsvarsdepartement / AP / NTB
Afghanske regjeringssoldater heiser et afghansk flagg på en base de har overtatt fra USA i Helmand-provinsen. Foto: Afghanistans forsvarsdepartement / AP / NTB

Taliban på offensiven i Afghanistan

Tusener av mennesker var på flukt etter at det brøt ut harde kamper mellom Taliban og regjeringsstyrkene i Helmand etter at USA startet tilbaketrekningen.

Afghanske regjeringsstyrker forsøkte å holde stillingene mot Taliban-angrep en rekke steder de siste 24 timene i Helmand-provinsen, der USA søndag overlot regjeringsstyrkene en base som ledd i tilbaketrekkingen.

Rundt 1.000 familier har flyktet fra sine hjem i utkanten av Lashkar Gah, som er Helmands hovedstad, og andre steder i provinsen, ifølge Sayed Mohmmad Ramin, regionens direktør for flyktningspørsmål.

Han sa de hadde søkt tilflukt i Lashkar Gah etter å ha kommet fra områder der det var intense kamper.

Også al-Qaida

Det afghanske forsvarsdepartementet sier at regjeringsstyrkene drepte over 100 Taliban-krigere i Helmand de siste 24 timene. Også 22 al-Qaida-krigere fra Pakistan er drept i kampene.

Taliban erobret først et titall militærposter rundt Lashkar Gah, men alle er gjenerobret av regjeringsstyrkene, heter det.

Taliban sier de drepte flere titall afghanske soldater, men begge sider er kjent for å overdrive antall drepte hos motparten.

Et lokalt sykehus sier de har tatt imot et stort antall sårede på grunn av kampene i området siden lørdag. 106 pasienter var kommet til sykehuset, hvorav 65 ble innlagt.

Kontrollerer halve Ghazni

Taliban har de siste dagene også gått på offensiven i provinsene Ghazni, Zabul og Baghlan.

I Ghazni erobret de en sikkerhetspost i provinshovedstaden, og flere titall soldater fra regjeringsstyrkene deserterte og sluttet seg til opprørerne, ifølge lokale politikere.

Taliban har allerede kontroll over halvparten av distriktene i Ghazni-provinsen.

Angriper veisperringer

I Zabul-provinsen har de gjentatte ganger angrepet veisperringer rundt hovedstaden Qalat de siste fire dagene, og to av veisperringene er erobret av opprørerne, ifølge provinsråd Atta Jan Haq Bayan.

I tillegg ble ni soldater drept og flere andre tatt til fange da opprørere angrep en militærbase i Baghlan-provinsen.

Pentagons talsmann John Kirby nedtoner kampene og sier de ikke har sett noe som får virkning for tilbaketrekningen.

USA innledet 1. mai tilbaketrekningen av de gjenværende 2.500 soldatene i Afghanistan, og alle skal være ute innen 10. september, nesten 20 år etter at de først gikk inn for å bekjempe Taliban og al-Qaida. Også styrkene fra andre land blir trukket ut innen høsten.

(©NTB)

Relatert