En kvinne i arbeid i en skjønnhetssalong i Kabul. Amerikansk etterretning frykter at kvinners friere stilling i Afghanistan er i fare når Taliban får kontroll igjen. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB
En kvinne i arbeid i en skjønnhetssalong i Kabul. Amerikansk etterretning frykter at kvinners friere stilling i Afghanistan er i fare når Taliban får kontroll igjen. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB Foto: Rahmat Gul

Rapport: Taliban truer kvinners framgang

Dersom Taliban kommer tilbake til makten i Afghanistan, står alt som er oppnådd for kvinner i landet i fare, heter det i en amerikansk etterretningsrapport.

Ifølge rapporten som tirsdag ble offentliggjort av USAs etterretningssjef DNI har ikke Talibans synspunkter endret seg siden de satt ved makten mellom 1996 og den amerikanske intervensjonen i 2001.

På den tiden nektet Taliban kvinner både å studere og å arbeide, i tråd med sitt fundamentalistiske syn på religion.

Det er stor frykt for at Taliban kommer tilbake med full styrke når USAs og Natos styrker trekkes ut av landet i år.

«Taliban opprettholder i stor grad sin begrensende tilnærming til kvinners rettigheter og vil rulle tilbake mye av de to siste tiårenes framgang om de igjen kommer til makten», heter det.

I rapporten står det at det har vært lite endring i Talibans ledelse, at de er ubøyelige i forhandlinger og at det er strenge sosiale begrensninger i de områdene der de allerede har kontroll.

Kvinner bærer sekker med varer på et marked i Kabul. Amerikansk etterretning frykter at framgangen som er oppnådd for kvinner i Afghanistan, står i fare når Taliban får kontroll igjen. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB
Kvinner bærer sekker med varer på et marked i Kabul. Amerikansk etterretning frykter at framgangen som er oppnådd for kvinner i Afghanistan, står i fare når Taliban får kontroll igjen. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB Foto: Rahmat Gul

Enkelte Taliban-ledere har ytret offentlig støtte til kvinnerettigheter, men bare innenfor Talibans fundamentalistiske tolkning av sharia eller islam, sier rapporten.

Rapportens forfattere mener at det eneste håpet om å moderere Taliban ligger i om etniske minoriteter har evnen til å sørge for lokale variasjoner, eller i teknologisk utvikling, for eksempel gjennom at verden har åpnet seg for mange afghanere gjennom mobiltelefoner.

Ifølge rapporten er framgangen de siste 20 årene skjør og ubalansert og sterkt avhengig av utenlandsk press.

Slikt utenlandsk press kan fortsatt være viktig, og i kombinasjon med Talibans ønske om utenlandsk bistand og legitimitet kan det bidra til å moderere dem.

(©NTB)

Relatert