Raketten Long March 5B ble brukt til å sende ut hovedmodulen til Kinas nye romstasjon. Nå frykter romforskere at den 20 tonn tunge hoveddelen kan lande på et uvisst sted på jorden i løpet av de neste dagene.
Raketten Long March 5B ble brukt til å sende ut hovedmodulen til Kinas nye romstasjon. Nå frykter romforskere at den 20 tonn tunge hoveddelen kan lande på et uvisst sted på jorden i løpet av de neste dagene. Foto: AP

Forskere frykter ukontrollert nedfall av kinesisk romrakett

Romforskere advarer om at den 20 tonn tunge hoveddelen av en kinesisk romrakett kan lande på et uvisst sted på jorden i løpet av de neste dagene.

Raketten Long March 5B ble brukt til å sende ut hovedmodulen til Kinas nye romstasjon.

Designet til raketten gjør at hoveddelen ikke kunne styres, og at banen ikke kunne beregnes slik at den kunne lande i sjøen på et bestemt punkt.

Astrofysiker Jonathan McDowell ved Harvard & Smithsonian Center for Astrophysics i Cambridge i USA sier de ikke vet hvor raketten kommer til å lande.

På det verste vil det bli som et småflykrasj strukket ut i en linje over flere hundre kilometer, ifølge McDowell.

Det er uvisst hvor mange fragmenter av romraketten som vil bestå etter at den igjen kommer inn i jordens atmosfære, men nok til å gjøre skade, sier McDowell.

Det mest sannsynlige er likevel at den lander et sted i sjøen, som utgjør mer enn 70 prosent av jordens overflate, ifølge en annen ekspert, Andrew Jones, som skriver på nettsiden spacenews.com.

Faren for at mennesker blir truffet av romnedfall er generelt ekstremt lav, estimert til rundt én av flere trillioner, ifølge Jones.