FLERE DOSER: Norge får to millioner ekstra doser i juni, juli og august fra Pfizer/BioNTech. Vaksineforhandler Richard Bergström blir ikke overrasket om legemiddelselskapene leverer flere.
FLERE DOSER: Norge får to millioner ekstra doser i juni, juli og august fra Pfizer/BioNTech. Vaksineforhandler Richard Bergström blir ikke overrasket om legemiddelselskapene leverer flere. Foto: Miguel Riopa / AFP / NTB

Spår flere vaksineoverraskelser for Norge

Produksjonen på Pfizers fabrikker går så bra at det kan komme flere vaksineoverraskelser, tror mannen som skaffer Norge vaksiner.

De siste ukene har det kommet flere gode vaksinenyheter.

I midten av april ble det kjent at Norge får to millioner ekstra vaksinedoser fra legemiddelselskapet Pfizer i juni, juli og august.

– Vi er i et nytt skille nå, sier vaksineforhandler Richard Bergström til TV 2.

FORHANDLER: Vaksinekoordinator Richard Bergström.
FORHANDLER: Vaksinekoordinator Richard Bergström. Foto: Stina Stjernkvist / TT / NTB

Bergström forhandler om vaksinedosene for EU, og er mannen som sikrer vaksiner til Norge via Sverige.

Denne uken kan enkelte EU-land oppleve rekorduke i antall leveringer av doser, fordi det kommer veldig mange doser fra Pfizer og AstraZeneca, ifølge Bergström.

Overraskelser

Norge har satt bruken av AstraZeneca på vent. Så langt var forrige uke rekorduke i antall leveringer fra Pfizer til Norge, med 207.090 doser. Denne uken leveres 187.200 doser, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.

Når det gjelder Moderna-vaksinen, får Norge 36.000 doser denne uken. Forrige uke ble det levert 24.000 doser, ifølge FHI.

Neste uke kommer det en avgjørelse om vaksinene til AstraZeneca og Johnson & Johnson skal brukes i Norge.

Bergström sier at det kan komme flere overraskelser fra Pfizer, slik vi fikk i midten av april.

– Kanskje kommer EU til å få ytterligere doser fra Pfizer. De har overrasket oss tidligere. Pfizer sine fabrikker i Tyskland går veldig bra, så kanskje kommer det flere doser fra dem. Pfizer har stor kapasitet, sier Bergström.

Årsaken til at EU og Norge får flere doser i juni, juli og august er fordi doser som egentlig skulle ha blitt levert mot slutten av året, blir levert langt tidligere fordi produksjonskapasiteten har økt.

Kan ikke love økte leveranser

ØKT KAPASITET: Kommunikasjonssjef Joachim Henriksen i Pfizer Norge sier fabrikkene har søkt kapasiteten det siste halve året.
ØKT KAPASITET: Kommunikasjonssjef Joachim Henriksen i Pfizer Norge sier fabrikkene har søkt kapasiteten det siste halve året. Foto: Pfizer

Pfizer bekrefter at de har økt produksjonskapasiteten betydelig det siste halve året.

– Tidligere i år kunne vi fortelle at leveringene i andre kvartal ville øke med 50 millioner doser. Vi har møtt og overgått de avtalte leveringene til EU så langt, men vi kan ikke nå love noen ytterligere økning i leveransene, sier kommunikasjonssjef Joachim Henriksen i Pfizer Norge til TV 2.

– Jeg kan derimot bekrefte at produksjonen går veldig bra og at vi nå sikter mot å kunne produsere og levere mer enn 2,5 milliarder vaksinedoser globalt i løpet av 2021, sier Henriksen videre.

I tillegg til de vaksinene som blir levert i år, forhandler EU med Pfizer/BioNTech om en stor kontrakt om vaksineleveranser i 2022 og 2023 for å kunne tilby innbyggerne en påfylldose og/eller en oppdatert versjon som fungerer mot ulike virusvarianter.

Kontrakten gjelder 1,8 milliarder doser, ifølge Bergström.

Flere vaksiner på trappene

Fire vaksiner er nå godkjent i EU, og i juni kan en tredje mRNA-vaksine bli godkjent.

Curevac har signert en kontrakt med EU om å levere vaksiner i løpet andre kvartal, men ifølge Bergström er det først i juli at det vil komme store volumer.

I juni kan også den russiske Sputnik V-vaksinen bli godkjent. Neste uke kommer EMA med en rapport om undersøkelsene fra de kliniske studiene, ifølge vaksineforhandler Bergström. Inspeksjonen av fabrikkene vil også skje neste uke.

Brasil-stans

Bergström sier det er naturlig at EMA også ser på begrunnelsen til hvorfor Brasils legemiddeltilsyn ikke godkjenner vaksinen.

– Brasils legemiddeltilsyn er kjent for å ha høy standard. Det har kommet informasjon om vaksinen som er urovekkende. Men vi får vente og se hva EMA konkluderer med, sier Bergström.

Ifølge det brasilianske legemiddeltilsynet har de funnet levende forkjølselsesvirus i flere forsendelser av Sputnik V-vaksinene.

Tirsdag satte EUs legemiddelbyrå (EMA) i gang vurdering av den kinesiske vaksinen til Sinovac. Selskapet har foreløpig ikke publisert studier i forbindelse med vaksinen, noe Sputnik V har.

– Siden de ikke har publisert noen studier, blir inspeksjonen av de kliniske studiene og fabrikken ekstra viktig, sier Bergström.

Relatert