FILMKLASSIKER: I «Snehvit og de syv dvergene» fra 1937 blir Snehvit vekket av et magisk kyss. Foto: Disney
FILMKLASSIKER: I «Snehvit og de syv dvergene» fra 1937 blir Snehvit vekket av et magisk kyss. Foto: Disney

Vil endre Snehvit-slutt: – Ikke ok å lære barn å kysse uten samtykke

Anmeldere er i hardt vær etter at de foreslo å gjøre endringer på den nyåpnede Snehvit-attraksjonen i Disneyland.

Fredag forrige uke gjenåpnet Disneyland i Anaheim i California attraksjonen Snow White's Enchanted Wish.

Attraksjonen er basert på «Snehvit og de syv dvergene», som i 1937 ble verdens første helaftens tegnefilm.

Når man besøker attraksjonen, kan man sitte i en liten togvogn og følge Snehvits forsøk på å komme seg unna Den onde dronningen.

VEKKES MED ET KYSS: Det er denne avslutningen i Show White's Enchanted Wish anmelderne reagerer på. Foto: Disneyland Resort/Christian Thompson
VEKKES MED ET KYSS: Det er denne avslutningen i Show White's Enchanted Wish anmelderne reagerer på. Foto: Disneyland Resort/Christian Thompson

Det hele ender som kjent med at Snehvit går i dvale, men blir vekket av et magisk kyss.

Det er denne avslutningen som får avisa San Fransisco Chronicle til å reagere.

– Ikke ok

– Har vi ikke allerede blitt enige om at samtykke i tidligere Disney-filmer er et stort problem? Å lære barn at å kysse, når det ikke har blitt avklart at begge parter ønsker det, er ikke ok, skriver anmelderne Katie Dowd og Julie Tremaine.

De foreslår å lage en ny slutt som «unngår dette problemet».

– Hvorfor ikke gjenskape en slutt som beholder filmens spirit og Snehvits plass i Disney-filmen, men som unngår dette problemet?

– Det er dette som er galt med verden

Anmeldelsen av attraksjonen vekker harme, skriver Entertainment Weekly.

På Twitter er det mange amerikanere som raser mot anmelderne, og Matt Traynor er bare én av dem:

– Jeg beklager, det er dette som er galt med verden. Snehvit er en oppdiktet karakter som blir brakt tilbake til livet med et kyss fra sin fremtidige ektemann. Dere drar det for langt og ødelegger det vakre ved å få dem til å tro at dette er det man skal klikke på, i stedet for de EKTE problemene, skriver han.

– Jeg er så lei av politisk korrekthet-bullshit. Hvor skal dette ende? Du kan aldri gjøre alle fornøyde. De sier at prinsen i Disneyland vekker Snehvit med et kyss og ikke hadde hennes samtykke, og at det var seksuell trakassering. Tuller du med meg, spør Eddy Rice.

– Vanskelig å forstå

Anmelderne mener at det er vanskelig å forstå at Disneyland i 2021 kan finne på å lage en slik attraksjon med en slik type avslutning.

– Det er vanskelig å forstå hvorfor Disneyland i 2021 ønsker å legge til en scene med så gammeldagse ideer om hva en mann får lov til å gjøre mot en kvinne, spesielt med tanke på selskapets tidligere erfaring med å fjerne problematiske scener fra attraksjoner som Jungle Cruise og Splash Mountain, skriver de.

Anmelderne avslutter med å be leserne huske på at «Snehvit og de syv dvergene» bare må ses på som et «sjarmerende eventyr» og «ikke en livslærdom».

Verken anmelderne eller Disneyland har kommentert kritikken.

Slaveri og urfolk

Disneyland gjorde nylig om attraksjonen The Jungle Cruise etter å ha blitt anklaget for å støte urfolk.

Det samme gjorde de med Splash Mountain på grunn av sin kobling til den beryktede og rasistiske Disney-filmen «Onkel Remus forteller» fra 1946.

I fjor sommer annonserte Disney at de fjerner musikken og karakterene fra «Onkel Remus forteller», og erstatter den med motiver fra filmen «Prinsessen og frosken», som har en svart, kvinnelig hovedrolle.

En mer inkluderende fremtid

Etter å ha lansert strømmetjenesten Disney+, har selskapet også begynt å merke blant annet episoder med «The Muppet Show», «Aristokattene», «Dumbo» og Peter Pan med «støtende innhold».

Slik lyder teksten som kommer opp på skjermen før episoden:

«Dette programmet inneholder negative skildringer og/eller uakseptabel behandling av mennesker eller kulturer. Disse stereotypiene var galt den gang og er galt nå. I stedet for å fjerne dette innholdet ønsker vi å erkjenne den skadelige virkningen, lære av det og inspirere til samtale for å skape en mer inkluderende fremtid sammen».

Relatert