Biden med historisk tale: – USA er på beina igjen

Natt til torsdag trappet Joe Biden – for første gang som president – opp på podiet i Kongressen. Han sier USA nå er på beina igjen.

President Joe Biden la natt til torsdag frem omfattende planer for hvordan han mener han skal endre statens rolle i amerikanernes liv.

Han steg opp på talerstolen litt over klokken 03.00 natt til torsdag norsk tid, og holdt den tradisjonelle første talen for Kongressen.

Vanligvis er det storslåtte rammer rundt det, med et typisk publikum på 1.600 mennesker – medlemmer av Kongressen, embetsfolk og gjester, men det var ikke tilfelle denne gangen.

På grunn av smittevern og sikkerhetshensyn var det denne gangen mye færre til stede, men 30 senatorer og 40 kongressmedlemmer var på plass.

Nasjonalgarden holdt vakt i og utenfor Kongressen, noe de har gjort siden stormingen av Kongressen 6. januar.

WASHINGTON: I forkant av taken møtte Joe Biden ansatte som ble fanget inne i Kongressbygget den 06. januar.
WASHINGTON: I forkant av taken møtte Joe Biden ansatte som ble fanget inne i Kongressbygget den 06. januar. Foto: Pool / Reuters / NTB

Skapte historie

Biden startet med å gjøre det ingen president noen gang har gjort før ham, nemlig å takke den kvinnelige speakeren i Kongressen, Nancy Pelosi og den kvinnelige visepresidenten, Kamala Harris.

– Aldri før har en president sagt de ordene fra dette podiet. Det var på tide, sa presidenten.

Det er første gang at to kvinner har stått på scenen samtidig under disse talene.

Biden argumentere så for hvordan man har gjenopprettet troen på demokratiet.

– Nå, etter bare hundre dager, kan jeg komme med følgende rapport til nasjonen: USA er på beina igjen. Landet gjør utfordringer til sjanser, kriser til muligheter og styrker seg på tilbakeskrittene man har tatt tidligere, sa Biden.

– Vi må bevise at demokrati fortsatt fungerer, at vår regjering fortsatt fungerer og kan levere for folket, sa presidenten.

– Arvet en nasjon i krise

Det er ingen hemmelighet at de første hundre dagene til Biden i Det hvite hus har vært preget stort av koronavirus og håndteringen av pandemien.

– Tusen takk for hjelpen alle sammen. Vi styrer landet med deres hjelp, med alles hjelp. Vi styrer alle tilgjengelige ressurser, sa han fra talerstolen.

– Det er hundre dager siden jeg avla eden og arvet en nasjon som var i krise. Den verste pandemien på århundrer, den verste økonomiske krisen siden den store depresjonen og det verste angrepet på vårt demokrati siden borgerkrigen, sa presidenten.

Oppfordret folk til å ta vaksine

Et annen talepunkt Biden var snar med å komme inn på, var vaksinering. Presidenten sa så at målet om å få satt 100 millioner vaksinedoser i amerikanske armer på 100 dager var knust.

Biden kunne fortelle at det er skaffet til veie 220 millioner vaksinedoser i løpet av denne perioden.

– Vi setter i verk alle tilgjengelige føderale ressurser. Vi har forsynt 40.000 apotek og over 700 lokale helsesentre med vaksiner. De har muligheten til å nå de som er aller fattigst, sa Biden.

USA: Biden tar av seg munnbindet i forkant av at han talte for Kongressen natt til torsdag.
USA: Biden tar av seg munnbindet i forkant av at han talte for Kongressen natt til torsdag. Foto: Pool / Reuters / NTB

Han oppfordret så alle amerikanere til å registrere seg, slik at de står i kø for å bli innkalt til sin lokale vaksinedistributør for å få vaksine.

– Alle som er eldre enn 16 år, kan nå registrere seg for å få vaksine. Det kan gjøres med en eneste gang. Gå og få vaksine Amerika. De er tilgjengelig og du kan registrere deg med en gang, sa presidenten.

Skal investere i USA

Presidenten sa også at det å bruke amerikanske skattepenger på å kjøpe amerikanske produkter i tiden fremover vil være en prioritet.

– Alle investeringer i The Amercan Job Plan vil styres etter ett enkelt prinsipp: kjøp amerikansk, kjøp amerikansk, sa Biden.

The American Job Plan er Biden-administrasjonens investeringsplan, som har til hensikt å skape arbeidsplasser, bygge opp infrastruktur i USA og styrke konkurransekraften til landet i forhold til Kina.

Han sa at USA vil stille seg opp mot Kina når det trengs, men at USA ikke er på utkikk etter noen konflikt med landet.

USA er heller ikke interessert i eskalering i situasjonen overfor Russland, men Russlands handlinger må få konsekvenser, påpekte Biden.

Han understreket at USA nå bygger opp igjen internasjonale partnerskap som ble ødelagt under Trump.

LYSTIG: Det var god stemning i Kongressen både i forkant og i etterkant av president Joe Bidens tale. Her snakker Biden med Senator Bernie Sanders og kongressmedlem Maxine Waters i etterkant av talen.
LYSTIG: Det var god stemning i Kongressen både i forkant og i etterkant av president Joe Bidens tale. Her snakker Biden med Senator Bernie Sanders og kongressmedlem Maxine Waters i etterkant av talen. Foto: Pool / Reuters / NTB

Optimistisk tone

I løpet av sine første 100 dager har Biden sørget for at en gammeldags optimistisk tone hersker i Washington, i stedet for den bitre og konfronterende tonen som kom med Trump.

Men det betyr ikke at han har lokket sine motstandere over på sin side. Hans visjon om en mer aktiv stat og høyere skatt for de rike får ingen applaus fra den republikanske siden av salen.

– President Biden framsto som en moderat demokrat, men jeg kan ikke tenke på noe han har gjort hittil som man kunne kalle moderat, sa den republikanske senatoren Mitch McConnell tirsdag.

Saken oppdateres.