Mening

Kjærester syntes ikke jeg strakk til seksuelt

I 12 år ha jeg kjempet for å få de svarene jeg har lett etter.

Jeg vet nå at jeg har endometriose og adenomyose. Men veien til å vite dette har vært lang.

I 12 år ha jeg kjempet for å få de svarene jeg har lett etter. Den lange veien til diagnose.

Jeg er frustrert over helsevesenet som har så lite kunnskap om kvinnesykdommer, og hvor lite dette er forsket på.

Misforstå meg rett, det er mange dyktige som jobber i helsevesenet, og en utrolig viktig jobb som gjøres på gynekologiske poliklinikker og ved andre institusjoner.

Men Norge har forbedringspotensialet når det gjelder kvinnehelse.

Ingenting hjalp

Jeg har alltid hatt veldig sterke mensensmerter, men aksepterte at mensen «skal gjøre vondt». Som nittenåring begynte mageplager som kronisk kvalme, oppblåsthet og irritabel tarm.

Jeg forsøkte å kutte melk og gluten, men ingenting hjalp. De fant heller ikke noe via gastroskopi.

I 2014 fikk jeg kronisk vondt i blæren, og hyppige urinveisinfeksjoner. Jeg hadde store smerter når jeg måtte tisse. Jeg gruet meg konstant til å gå på do.

Fastlegen min på den tiden mente det bare var psykisk, og at jeg måtte ta smertestillende for å slappe av. Deretter var det tre lange år med smertehelvete og dovegring.

Overaktiv blære

Endelig ble jeg i 2017 henvist til urologisk poliklinikk ved Ahus etter å ha vært hos en privat lege.

De konkluderte med «overaktiv blære», og ville forsøke å operere inn en pacemaker i ryggen for å dempe smertesignalene til blæren.

Operasjonen var mislykket. Deretter endret jeg kostholdet i en periode. Det hjalp litt, men smertene gikk aldri helt vekk.

I 2020 sa en sexolog at det kunne være endometriose pga. smerter ved samleie. Noen måneder senere tok jeg en kikkhullsoperasjon. De fant endometriose og adenomyose.

Jeg satt inn hormonspiral, og fikk beskjed om å ikke vente for lenge med å få barn. På lengre sikt var et alternativ å fjerne livmoren.

Det er viktig å få frem at endometriose er en sykdom som kan ramme kroppen på flere steder. Smerter ved menstruasjon og vondt i magen er de mest kjente symptomene.

De mer diffuse og tabubelagte symptomene kan blant annet være irritabel tarm, oppblåst mage, vondt å gå på do, smerter i blæren/ved vannlating, kroniske urinveisinfeksjoner, og smerter ved samleie. (Symptomer hentet fra Endometrioseforeningen).

Strakk ikke til seksuelt

Den lange veien til diagnose rammer lommeboken. Jeg har brukt så mange tusen kroner sammenlagt på å få svar at jeg ikke tør å regne det ut.

I løpet av disse årene har jeg konstant følt meg alene fordi ingen forstod de diffuse symptomene.

Venner, familie, kjærester og fastleger skjønte ikke hvorfor jeg klaget, for jeg hadde jo testet meg for alt uten utslag.

Jeg var alltid hun med problemer og vondt over alt. Jeg hadde ikke det samme overskuddet som vennene mine, og de ble lei av å høre om det.

Kjærester syntes ikke jeg strakk til seksuelt, på grunn av at det gjorde vondt. Jeg skilte meg ut fordi jeg ikke tålte å drikke alkohol lenger, og måtte alltid forklare til folk hvorfor jeg ikke drakk pga. vondt i magen.

De syntes også det var merkelig med alle diettene jeg måtte prøve ut. Jeg trakk meg gradvis unna mange av dem fordi jeg ikke turte å være åpen om hvor jævlig jeg hadde det.

I perioder har jeg kjent på en slik håpløshet at jeg ikke ville leve mer. Det har også ført til panikkanfall fordi det er traumatisk å ha vondt så mange forskjellige steder på en gang over lengre tid.

Jeg har blitt sviktet av helsevesenet, og fortjener kompensasjon i likhet med alle de andre modige kvinnene dette gjelder.

Svare på kronikken? Brenner du inne med noe? Send oss din mening på debatt@tv2.no

Relatert