Risotto med blomkål og ramsløk

Mandagskokk Christer Rødseth vet hvordan du lager en perfekt risotto.

Dette er 4 porsjoner og retten er klar på ca. 30 minutter.

Dette trenger du:

  • 2 sjalottløk
  • 1 hvitløksfedd
  • 2 ss olivenolje
  • 300 g risottoris
  • 5 dl tørr hvitvin eller eplejuice
  • 8-10 dl varm grønnsakskraft
  • 2 ss meierismør
  • 70 g revet parmesan
  • 4 ss olivenolje
  • Sitron og maldonsalt til smak
  • 200 g grønne erter, de kan godt ha vært fryste, men tin de før du starter kokingen
  • 2 ss hakket gressløk
  • 1 ½ blomkål
  • 1-2 ss meierismør
  • Litt salt
  • 150 g ramsløk eller 1 potte persille og 3 fedd hvitløk
  • 6 ss olivenolje

Slik gjør du:

Trim bort noen av bladene på blomkålen og smør den inn med smør. Dryss over salt. Bak på 200 grader i ca. 30 minutter til den er helt mør.

Kjør sammen ramsløk/persille og hvitløk med olje i en liten mikser.

Lag deg en grønnsakskraft ved å kutte opp løk og litt grønnsaker du har i kjøleskapet og ha i en kjele. Bruk gjerne blomkålblader også! Kok det opp og la det trekke i 30 minutter før den siles.

Finhakk sjalottløk og hvitløk.

Varm en vid og lav kjele til medium varme, ha i olivenolje.

Fres sjalottløk og hvitløk til det er blankt, ha så i risottorisen.

Rør i kjelen til du hører litt «klikking» i risen. Ha så på vin og la det redusere helt inn under omrøring.

Begynn nå og spe i kraft mens du rører konsekvent. Det skal kun småkoke slik at risen slipper stivelse. Spe i kraft til risen har en myk konsistens med litt hard kjerne, trekk så kjelen av. Dette tar ca. 15-16 minutter.

NÅ begynner magien.

Ha i smør i terninger, revet parmesan, olivenolje og litt salt. Ha også i erter.

Rør det hele sammen mens du beveger kjelen for å skape luft i risottoen.

Smak til med litt mer salt om du føler det trengs og sitronsaft.

Avslutningsvis deler du blomkålen i 4 båter og legger på risottoen. Skjær gjerne litt tynne skiver av blomkålen og dryss over med litt parmesan før du har over ramsløkspaste.