Risotto med blomkål og ramsløk
Mandagskokk Christer Rødseth vet hvordan du lager en perfekt risotto.
Dette er 4 porsjoner og retten er klar på ca. 30 minutter.
Dette trenger du:
- 2 sjalottløk
- 1 hvitløksfedd
- 2 ss olivenolje
- 300 g risottoris
- 5 dl tørr hvitvin eller eplejuice
- 8-10 dl varm grønnsakskraft
- 2 ss meierismør
- 70 g revet parmesan
- 4 ss olivenolje
- Sitron og maldonsalt til smak
- 200 g grønne erter, de kan godt ha vært fryste, men tin de før du starter kokingen
- 2 ss hakket gressløk
- 1 ½ blomkål
- 1-2 ss meierismør
- Litt salt
- 150 g ramsløk eller 1 potte persille og 3 fedd hvitløk
- 6 ss olivenolje
Slik gjør du:
Trim bort noen av bladene på blomkålen og smør den inn med smør. Dryss over salt. Bak på 200 grader i ca. 30 minutter til den er helt mør.
Kjør sammen ramsløk/persille og hvitløk med olje i en liten mikser.
Lag deg en grønnsakskraft ved å kutte opp løk og litt grønnsaker du har i kjøleskapet og ha i en kjele. Bruk gjerne blomkålblader også! Kok det opp og la det trekke i 30 minutter før den siles.
Finhakk sjalottløk og hvitløk.
Varm en vid og lav kjele til medium varme, ha i olivenolje.
Fres sjalottløk og hvitløk til det er blankt, ha så i risottorisen.
Rør i kjelen til du hører litt «klikking» i risen. Ha så på vin og la det redusere helt inn under omrøring.
Begynn nå og spe i kraft mens du rører konsekvent. Det skal kun småkoke slik at risen slipper stivelse. Spe i kraft til risen har en myk konsistens med litt hard kjerne, trekk så kjelen av. Dette tar ca. 15-16 minutter.
NÅ begynner magien.
Ha i smør i terninger, revet parmesan, olivenolje og litt salt. Ha også i erter.
Rør det hele sammen mens du beveger kjelen for å skape luft i risottoen.
Smak til med litt mer salt om du føler det trengs og sitronsaft.
Avslutningsvis deler du blomkålen i 4 båter og legger på risottoen. Skjær gjerne litt tynne skiver av blomkålen og dryss over med litt parmesan før du har over ramsløkspaste.