FÅR NEI: Therese Johaug og de andre norske langrennsløperne får fortsatt ikke lov å trene i høydehus i Norge, dersom Norges Skiforbund får det som de vil.
FÅR NEI: Therese Johaug og de andre norske langrennsløperne får fortsatt ikke lov å trene i høydehus i Norge, dersom Norges Skiforbund får det som de vil. Foto: Christof Stache

Norsk langrenn sier nei til høydehus

Langrennskomiteen i Norges Skiforbund ønsker ikke å oppheve høydehusforbudet, opplyser leder Torbjørn Skogstad til Dagbladet.

– Vår anbefaling til Skistyret er å si nei til høydehus, sier Skogstad til avisen.

I midten av april ble det klart at Idrettsstyret støttet Norges Friidrettsforbunds forslag om å oppheve forbudet. Forslaget skal opp på idrettstinget i mai.

– Vi har et ansvar ut over det som handler om toppidrett og elite. Vi ser at det som skjer på elitenivå ofte kopieres av yngre utøvere. Vi ønsker ikke å sende signal om at simulert høyde er nødvendig for å bli en god skiløper. Det argumentet har veid tungt i vår innstilling, utdyper Skogstad overfor TV 2.

På spørsmål om det er diskutert en differensiering mellom topp og bredde, svarer Skogstad slik:

– Vi har gjort en totalvurdering, hvor vi mener at dersom vi benytter oss av høydehus på elitenivå, er det lett for at vi gir et galt signal til utøvere i yngre klasser. For oss er dette et rent verdivalg.

– Er det rettferdig at andre nasjoner får bruke andre virkemidler enn Norge i sine forberedelser?

– Alt blir ikke rettferdig, heller ikke i toppidretten. Vi må trø litt ut av den boksen, og ta noen valg med bakgrunn i det vi mener er riktig i forhold til våre verdier, svarer Skogstad.

– Vi vurderer hensynet til barn og unge som svært viktig, og derfor ønsker ikke vi at det sendes signaler om at simulert høyde er nødvendig. Samtidig har vi stor respekt for at andre forbund og andre grener av Skiforbundet velger et annet ståsted. Vi landet på denne anbefalingen basert på det vi mener er riktig for norsk langrenn.

I år arrangeres OL i Beijing, som foregår i høyden. Lederen av langrennskomiteen i Skiforbundet, sier det ikke har spilt en avgjørende rolle i vurderingen.

– Vi har et ønske om at OL-forberedelsene for de norske løperne vil skje i naturlig høyde. Vi vurderer det slik at dersom det ikke vil la seg gjennomføre, er det usannsynlig at OL lar seg gjennomføre.

Norge er alene om å ha et generelt forbud (innført i 2003) mot høydehus, høydetelt eller annet tilsvarende utstyr. Dette er innretninger som gjør at man kan trene og oppholde seg i tynn luft og dermed øke antall røde blodceller.

(©NTB/TV 2)

Relatert