Sp-Emilie vil redde en del av den norske folkesjelen

– Vi snakker om et av våre eldste husdyr og det ville være et stort tap for nasjonalfølelsen vår om geita ble borte, sier Stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl fra Senterpartiet.

Mehl krever at det lages en handlingsplan for å redde geita og styrke den utsatte næringen. Saken skal nå behandles på Stortinget.

TV 2 var med da politikeren besøkte geitebonden Ole Øvrejorde i Hallingdal. Han driver både kjøtt og melkeproduksjon mener situasjonen er dramatisk. For antallet gårdsbruk med melkegeiter er mer enn halvert, og redusert fra 703 til 282 på bare 20 år.

– Det er tragisk. Vi blir så lite fagmiljø, og det er veldig frustrerende når vi ser at konsumentene ikke kjøper geiteprodukter, sier Øvrejorde til TV 2.

SATSER: Geitebonden Ole Øvrejordet satser for fullt og har ikke tenkt å gi seg.
SATSER: Geitebonden Ole Øvrejordet satser for fullt og har ikke tenkt å gi seg. Foto: Olav Wold

Sammen med flere bondekolleger har han startet eget utsalg og ysteri i Hol. Geitebøndene i ostebygda er optimister. Men de sliter med å få ost og melkeprodukter spredd ut til norske butikker.

Ønsker handlingsplan

– Jeg mener kjedemakta er mye av årsaken. De tar ikke inn nok geiteprodukter. Det handler om antall hyllemeter som Tine får. De må ta inn norske produkter i stedet for å hente så mye import-ost, sier Øvrejorde.

– Vi må ha en handlingsplan for å styrke geitenes framtid i Norge. Og for å styrke geita som matprodusent og kulturbærer, framholder Emilie Enger Mehl.

Og hun blir tatt godt i mot av geitene i fjøset.

– Nå er jeg i mitt ess. De gir meg spa-behandling på ryggen. Geita er et fantastisk dyr og har mange bruksområder, ler politikeren.

Bøndene er klare på at geita er viktig på mange områder. Uten geitene gror Norge igjen, mener de.

NASJONALDYR: Geitene koser seg under Hallingskaret hos bonden Ole Øvrejordet
NASJONALDYR: Geitene koser seg under Hallingskaret hos bonden Ole Øvrejordet Foto: Olav Wold

Enger Mehl er klar på hva en handlingsplan må inneholde:

– Det må ses på rammevilkår for å stimulere til beitebruk, produktutvikling, adgang til dagligvarekjedene, markedsføring og vilkårene til bøndene.

Is, yoghurt og melk

Og Ole i Hallingdal er proppfull av ideer.

– Jeg håper vi snart kan selge geite-is, yougurt og sjokolademelk av geit. Og ikke minst at vi snart kan tilby geitemelk på literskartong.

Selv sliter han med melkeintoleranse.

– Men jeg har ikke problemer med å drikke geitemelk. Det håper jeg kanskje også gjelder mange andre, slutter bonden.

Relatert