HÆRVERK: Skulpturen måtte på restaurering etter at det ble utført hærverk. Foto: Stian Lysberg Solum
HÆRVERK: Skulpturen måtte på restaurering etter at det ble utført hærverk. Foto: Stian Lysberg Solum

Sinnataggen er tilbake i Vigelandsparken

Sinnataggen var tirsdag på plass igjen i Vigelandsparken i Oslo etter hærverket natt til 6. april.

I starten av april forsøkte noen å sage over foten til Sinnataggen i Vigelandsparken. Skulpturen ble raskt fjernet fra parken for undersøkelser og konservering.

– Vi har fått mange henvendelser fra publikum om at de savner skulpturen og håper at det går bra, sier museumsleder Jarle Strømodden i Vigelandmuseet.

Etter flere dager med restaurering er skulpturen nå tilbake i parken.

– Vi er veldig glade for at Sinnataggen er i god behold og tilbake på sin vante plass, sier Strømodden.

– Alvorlig

Det var natt til tirsdag 6. april at noen forsøkte å sage over venstre ankel på skulpturen.

– Vi ser svært alvorlig på en slik skade, men heldigvis gikk det bra med «Sinnataggen» denne gangen, sier skulpturkonservator Siri Refsum.

SAGE: Noen forsøkte å sage over foten til skulpturen. Foto: Heiko Junge
SAGE: Noen forsøkte å sage over foten til skulpturen. Foto: Heiko Junge

Politiet etterforsker saken, men har foreløpig ingen mistenkte. Politioverbetjent ved Majorstuen politistasjon Marte Øien Libach sier at de har fått inn ett tips i saken – uten resultat.

– Oslo politidistrikt ønsker flere tips i saken. De kan skrives inn i tipsportalen på politiet.no , eller man kan ringe 02800.

Stjålet og malt rosa

Også tidligere har skulpturen blitt utsatt for uønskede hendelser. Blant annet har den lille sinte gutten blitt tilsølt med maling flere ganger.

Første gang var i 1947, og i 1995 gikk en gjeng taggere løs på statuen med spraybokser. I 2006 ble han malt hvit, og året etterpå ble statuen malt rosa. I mai 2012 ble den illsinte lille guttestatuen tilgriset med rød oljemaling.

Natt til 1. januar 1992 ble skulpturen stjålet fra sin plass i parken. Sinnataggen ble etterhvert funnet igjen og satt tilbake på plass, men da med en ekstra bolt i foten for å hindre gjentakelse.

Skulpturen forestiller en liten, sint gutt og regnes som Gustav Vigelands mest kjente skulptur. «Sinnataggen», som er støpt i bronse, ble montert som én av 58 skulpturer på Broen i skulpturparken i 1940.

Relatert