Tilbakekaller kosttilskudd etter salmonella-dødsfall i Danmark

Orkla tilbakekaller alle HUSK-produkter etter at tre personer i Danmark døde av salmonella knyttet til kosttilskuddet.

Orkla opplyser til VG at de tilbakekaller alle kosttilskudd og legemidler fra HUSK fra markedet etter et salmonella-utbrudd i Danmark.

– Vi anbefaler forbrukerne som har produktene hjemme om å kaste disse, sier Håkon Mageli, konserndirektør for kommunikasjon i Orkla, til VG.

Dette er produktene som distribueres i Norge, som nå trekkes tilbake:

  • Fiber HUSK 300 g pulver
  • Fiber HUSK 100 g pulver
  • Husk Magebalanse Fiber Basic kapsler
  • Husk Magebalanse Fiber Basic pulver 150 g
  • Husk Magebalanse Fiber pulver 200 g
  • Husk Magebalanse Fiber pulver 28x5 g

Dette skjer etter at Statens Serum Insitut (SSI) i Danmark opplyste torsdag at tre personer er døde med salmonella, etter at de har spist naturkosttilskuddet «HUSK Psyllium».

I tillegg har 19 personer vært innlagt av samme grunn.

Til sammen er 33 personer mellom 2 og 92 år blitt syke med denne typen salmonella, skriver Statens Serum Insitut i pressemeldingen.

På det norske markedet

HUSK Psyllium er et kosttilskudd med høyt fiberinnhold som har vært til salgs i helsekostbutikker i Norge.

Mandag ble det kjent at Orkla Health AS trekker tilbake dette kosttilskuddet og HUSK Magebalanse fiber basic, etter at det ble funnet en mulig risiko for salmonella i produktene.

Mattilsynet skriver at 2808 pakker av produktet HUSK Magebalanse er solgt i apotek i hele landet, og ber forbrukere som har kjøpt produktet om å kaste det.

Krevende å oppdage

HUSK magebalanse og HUSK Psyllium, de to produktene som skal ha forårsaket salmonella, skal være bra for magebalansen og hjelpe på tarmproblemer.

SSI i Danmark påpeker at de som tar dette produktet er ofte personer som allerede har mageproblemer.

– Jeg er derfor bekymret for at salmonellainfeksjonen ikke blir oppdaget fordi vedkommende eller legen deres mener at symptomene på salmonellainfeksjonen stammer fra deres eksisterende mageproblemer, sier Luise Müller i SSI.