VIL OPPHEVE FORBUD: Idrettsstyret vil oppheve forbudet mot simulert høyde.
VIL OPPHEVE FORBUD: Idrettsstyret vil oppheve forbudet mot simulert høyde. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Idrettsstyret vil oppheve høydehusforbudet

Støtter forslaget fra friidrettsforbundet.

Idrettsstyret støtter forslaget fra friidrettsforbundet om å oppheve høydehusforbudet.

– Tiden er inne for å oppheve det særnorske forbudet, sier 1. visepresident Vibeke Sørensen.

– Dette skal bli en fornuftig bruk og ikke et misbruk, fortsetter Sørensen.

Endelig avgjørelse i mai

Nå vil idrettsstyret nedsette en en gruppe som skal utarbeide retningslinjer for bruk av høydehus.

I slutten av mai faller den endelige avgjørelsen på Idrettstinget.

Flere trenere og utøvere har tatt til orde for at det i pandemi-perioden burde gis mulighet for simulert høydetrening i Norge.

Norge er alene om å ha et generelt forbud (innført i 2003) mot høydehus. Dette er innretninger som gjør at man kan trene og oppholde seg i tynn luft og dermed øke antall røde blodceller.

Ingebrigtsen-brødrene er for tiden i Spania for å trene i høyden. Gjert Ingebrigtsen er blant dem som har vært tilhenger av å skrote høydehusforbudet.

Foto: Lise Åserud

– Vi ønsker at norske utøvere skal konkurrere på like vilkår med resten av verden, har han tidligere uttalt.

– Forstår frustrasjonen

Idrettspresident Berit Kjøll forstår at utøvere kan være frustrerte over at opphevingen kommer for sent med tanke på OL-forberedelser. Det var også utgangspunktet for hele debatten.

– Jeg forstår utøvernes frustrasjon. Samtidig må vi ikke glemme hvor omfattende prosessen har vært med vurdering av simulert høyde. Vi fikk denne henvendelsen og vurderte den i januar, så frem til i dag synes jeg ikke det har gått tregt. Tvert imot. Jeg synes vi har hatt grundige diskusjoner og debatter. Vi har belyst det og nå fattet et vedtak som skal behandles på tinget i mai. Det synes jeg ikke er treg behandling. Men jeg forstår frustrasjonen, sier Kjøll.

– Synes du opphevelse av vedtaket er etisk problematisk?

– Etter å ha lyttet til Sørensen som oppsummerte diskusjonen og vedtaket i går, så opplever jeg ikke at det er etisk problematisk, svarer hun.

– Større utfordringer

TV 2-ekspert Mads Kaggestad mener det er riktig å fjerne forbudet i dagens form.

– Høydehus gjør at utøvere slipper lange, dyre og krevende utenlandsopphold. Fordi høydehus ikke er ulovlig å bruke i utlandet med visse uttak blir det uansett bare symbolpolitikk som i tillegg er en ulempe for våre utøvere. Norsk idrett bør i stedet konsentrere seg om andre langt større utfordringer innen det internasjonale dopingarbeidet. Samtidig synes jeg ikke at det skal være et frislipp av bruken. Blant annet bør det være krav til bruken av høydehus for å unngå uvettig og helseskadelig praktisering, og en bør vurdere en aldersgrense på f.eks 17 år.

TV 2 har vært i kontakt med syklisten Carl Fredrik Hagen, som tidligere har vært tydelig på at forbudet må skrotes. Han mener signalene som kom torsdag er veldig lovende.

– Det er et skritt i riktig retning, sier Israel Start-Up Nation-syklisten til TV 2.

Carl Fredrik Hagen på treningsleir, Girona i Spania.
Carl Fredrik Hagen på treningsleir, Girona i Spania. Foto: Noa Arnon

– Jeg er veldig tilhenger av en ren idrett og at alle skal spille med like kort og ha like muligheter. Akkurat på det med høydehus, det å simulere kunstig høyde, ser jeg ikke hvorfor Norge skal skille seg ut fra resten av verden – bortsett fra Italia.

Han trekker frem økonomi og klima som viktige argumenter i høydehusdebatten. For 29-åringen vil det kunne gjøre livet som proff litt enklere.

– Jeg begynner ikke å tenke så mye på det før det blir vedtatt, men det er ikke utenkelig at jeg begynner å sjekke på hva som er av muligheter av høydetelt og sånne ting. Det er mange som sover i høydetelt. Og så har man tilgang på høydehus i Norge. Spørsmålet blir om de åpner de eksisterende eller om det bygges nye.

– Hva vil dette gjøre for din satsing?

– Jeg vet ikke om det vil revolusjonere noe. Jeg har ikke for mye erfaring med høyde, men jeg har respondert bra på det de gangene jeg har vært i høyden. Det kan kanskje ta ut de små ekstra prosentene.

Han har selv benyttet seg av et såkalt klimarom på Olympiatoppen hvor man får simulert luft og høy varme. Det har vært helt avgjørende for ham i opptreningen fra skulderskaden han sliter med etter en velt på trening.

– Klimarommet har vært redningen for å komme opp i høy nok puls uten å belaste skulderen uten for mye bevegelser, sier Hagen, som forteller at det er for tidlig å si noe om når han er tilbake på sykkelsetet for fullt.

Langrennssjef Espen Bjervig sier dette til TV 2 om forslaget:

– Dette er ingen stor sak for oss. For langrenn som idrett er det ingen stor sak om det skulle bli tillatt med høydehus. Om det så blir tillatt, kommer det til å bli veldig lite brukt av oss. Vi er avhengig av skiløyper og rulleskiløyper. Vi er avhengige av å faktisk trene i høyden, og vi får ikke trent i høyden i et høydehus - i motsetning til friidrettsutøvere som kan ha tredemølle i høydehus for å løpe der.