Greske kjøttboller servert med tzatziki og pannebrød

Drøm deg bort til Hellas med greske smaker. Pannebrød passer også ypperlig som turmat.

Begynn med å lage tzatsiki slik at den kan trekke smak, gjerne et par timer før servering.

Tzatziki

Dette trenger du:

  • 3-4 dl gresk yoghurt eller tykk matyoghurt
  • ½ slangeagurk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • ¼ ts salt
  • 1 ss ekstra Virgin olivenolje
  • 1-2 ts sitronsaft
  • ½ ts sukker eller honning
  • 2 ss finhakket frisk mynte

Slik gjør du:

Skrell agurken, riv den grovt, dryss på litt salt og la den ligge og renne av seg i et dørslag i 20-30 minutter. Klem/press væsken ut av agurken. Bland agurken i yoghurten. Smak til med finhakket hvitløk, eventuelt litt mer salt, olivenolje, sukker og mynte. La gjerne tzatziki stå trekke smak et par timer før servering.

Greske kjøttboller

Dette trenger du:

  • 300 g karbonadedeig
  • 300 g kvernet svinekjøtt
  • 2 ts salt
  • 2-3 fedd finhakket hvitløk
  • 1 ts malt koriander (tørket)
  • ½ ts kanel
  • ½ ts røkt paprika
  • Kvernet sort pepper
  • 2-3 ss finhakket persille
  • 2 ss finhakket frisk mynte
  • ½ dl vann, eventuelt væske fra slangeagurk
  • Olje til steking

Slik gjør du:

Arbeid sammen karbonadedeig, kvernet svinekjøtt og salt. Tilsett resten av ingrediensene og elt/kna sammen. Fukt hendene med vann og form til 10-12 avlange kjøttboller eller små kjøttboller. Stek i olje i en varm panne, snu og stek på alle kanter til de er gjennomstekte 10-15 minutter, avhengig av tykkelse/størrelse. Legg over i et ildfast fat og hold varme.

Pannebrød

  • Ca. 350 g fint hvetemel
  • 50 g sammalt hvetemel
  • 2 ts sukker
  • 1 ts salt
  • 2 ts tørrgjær
  • 2 ½ dl lunkent vann
  • 1 dl yoghurt
  • 1 ss olivenolje

Slik gjør du:

Elt sammen alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin til deigen slipper kantene på bakebollen 6-7 minutter, til en smidig deig, ikke for fast. Dekk til bakebollen og la deigen heve i 45-50 minutter.

Ha deigen på en melet bakebord. Del i åtte biter og klem hver bit ut til en tykk liten pannekake. Brett kantene inn mot midten og form til runde boller. La bollene etterheve (med skjøten ned) i ca. 20 minutter under et klede. Kjevle eller strekk ut hver bolle til flate runde litt tykke «lomper». Dekk til og la heve i ca. 10 minutter, før de stekes på middels varme en og en i panne penslet med litt olje, 2-3 minutter på hver side. Legg/pakk i et kjøkkenhåndkle slik at de holder seg myke. Smaker best nystekte.

Sever kjøttbollene med pannebrød og tzatziki.

Tips: Litt mer smak og farge, server med ovnsbakte små paprika og sherrytomater. Drypp over litt olje og flaksalt og stek i stekeovn 150 grader i ca. 20 minutter.