STOPPET: Den 33 år gamle mannen er tiltalt for syv drapsforsøk. Han nekter straffskyld.
STOPPET: Den 33 år gamle mannen er tiltalt for syv drapsforsøk. Han nekter straffskyld. Foto: NTB / Privat

Nye detaljer fra den ville flukten:

Video viser at 33-åringen retter hagle mot politifolk

Ikledd en skuddsikker vest med påskriften «politi» rettet tiltalte en avsagd hagle mot flere personer da han truet til seg en ambulanse.

Det viser en dramatisk video som statsadvokat Alvar Randa spilte av under sitt innledningsforedrag i Oslo tingrett mandag.

Klokken var omkring 12.30 tirsdag 22. oktober 2019 da nødetatene rykket ut til meldingen om en trafikkulykke på Rosenhoff i Oslo.

Der hadde 33-åringen krasjet i en rundkjøring i høy fart. Bilen ble kastet gjennom en hekk og landet på taket på en gangvei.

Traff barnevogn

Verken tiltalte eller den kvinnelige passasjeren ble skadet.

Videoer viser hvordan 33-åringen raskt tok på seg skuddsikker vest med påskriften «politi». Med seg hadde han også en bag med våpen og en kanne med nærere 50 liter av det narkotiske stoffet GBL.

Fremme ved ambulansen plukket han opp en avsagd hagle fra bagen. Idet han rettet den mot politifolkene, løp de av gårde.

Deretter kjørte han av gårde gjennom Oslos gater, hvor han omsider endte opp på Torshov. Her mener påtalemyndigheten at han målrettet forsøkte å kjøre på syv personer: To politifolk, et eldre ektepar og en mor med to tvillinger på syv måneder.

FLUKTFORSØKET: Kartet viser ambulansekaprerens kjørerute. Klokken 12.45 krasjet han i en bygård på Torshov.
FLUKTFORSØKET: Kartet viser ambulansekaprerens kjørerute. Klokken 12.45 krasjet han i en bygård på Torshov. Foto: Politiet

Statsadvokat Randa forteller at barnevogna med de to tvillingene i ble kastet av gårde. Ingen av de to små barna, eller noen av de andre fornærmede, ble fysisk skadet.

Klokken 12.45, 11 minutter etter at flukten startet, kjørte en annen ambulanse inn i den kaprede ambulansen bakfra, slik at den krasjet inn i en bygård. Der ble 33-åringen pågrepet.

Tvillingmoren: – Jeg skrek

Moren til de to tvillingene som satt i barnevognen, inntok vitneboksen like før 14.30 mandag.

Hun forteller at hun gikk gjennom Torshovdalen med moren sin og tvillingene da hun hørte sirener i området. Ved Sandaker senter gikk moren hennes inn for å kjøpe kaffe, mens hun selv trillet videre på barna.

Deretter passerte to politibiler forbi henne i høy hastighet. Så kom ambulansen.

– Jeg snudde vogna, for jeg ville ikke gå oppover mot der det åpenbart hadde skjedd et eller annet, sier hun.

Da hun gikk nedover Åsengata med ryggen mot ambulansen, hørte hun høye lyder bak seg.

– Jeg snur meg og så at den kjørte opp på fortauet bak meg. Jeg tenker ikke i min villeste fantasi at den skal kjøre på oss, men jeg reagerer med å dra vogna så langt jeg kan bort fra veien, sier hun.

– Så treffer ambulansen barnevogna, så den fyker ut av hendene mine. Den lander på plenen ved min høyre side. Jeg husker at jeg skrek og tenkte «nå døde de», fortsetter hun gråtkvalt.

Kvinnen forteller at det kom en politimann til stedet. Hun spurte ham hva som hadde skjedd, og politimannen forklarte at ambulansen var kapret.

MISTET HJULET: Barnevognen med de to små tvillingene ble truffet av ambulansen. Heldigvis ble ingen alvorlig fysisk skadd.
MISTET HJULET: Barnevognen med de to små tvillingene ble truffet av ambulansen. Heldigvis ble ingen alvorlig fysisk skadd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

I ettertid har hun sett bildene av barnevognen som har florert i pressen.

– Bildene ser så mye mindre dramatiske ut. Der står den jo oppreist. Barnevognen ble kastet ut av henda mine, sier hun.

Fornærmet: – Blåst inn mot gjerdet

Den tiltalte mannen erkjente i retten mandag morgen straffskyld for hele den 24 punkter lange tiltalen, utenom de syv drapsforsøkene.

– Han har fra dag én forklart at hans eneste formål var å komme seg unna politiet. Han hadde med seg betydelige mengder narkotika, og han ønsket å fullføre det oppdraget. Det var det eneste som stod i hodet på han, sier hans forsvarer, advokat Øyvind Bergøy Pedersen, til TV 2.

AKTOR: Statsadvokat Alvar Randa fører påtalemyndighetens sak mot 33-åringen.
AKTOR: Statsadvokat Alvar Randa fører påtalemyndighetens sak mot 33-åringen. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

33-åringen mener altså at han ikke har forsøkt å kjøre på noen.

– Det at han stjal en ambulanse, handlet kun om at det tilfeldigvis stod en ambulanse på tomgang ved ulykkesstedet, sier han.

Flere vitner mener imidlertid at 33-åringen målrettet siktet seg inn mot de syv personene og forsøkte å kjøre på dem. Det mener også kvinnen i ekteparet som er fornærmet i saken.

I retten mandag forklarte kvinnen i 70-årene at hun var på vei til garasjen sin sammen med ektemannen da de fikk øye på ambulansen, som «kom i full fart».

– Jeg ble blåst inn mot gjerdet i full fart. Jeg fikk jo ikke tid til å tenke, det bare skjedde. Det var trykket fra farten av bilen, regner jeg med, sier kvinnen.

Sliter med mareritt

Hun forteller at ambulansen var omtrent en meter unna henne, og at hun landet på knærne. Også mannen hennes gikk i bakken, ifølge kvinnen.

LANDET HER: Slik så det ut etter trafikkulykken som politiet rykket ut til.
LANDET HER: Slik så det ut etter trafikkulykken som politiet rykket ut til. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Fra vitneboksen forteller kvinnen i 70-årene også at hun ikke har turt å gå ut om kveldene siden oktober i 2019.

– Jeg har hatt veldig mange fryktelig stygge mareritt. Det har jeg enda, og de er så fæle at jeg ikke forteller om det til noen. Hadde jeg gjort det hadde folk tenkt at jeg ikke er ved mine fulle fem, sier kvinnen.

Kvinnens ektemann forklarer at hendelsen også har preget han.

– Jeg har prøvd å ikke tenke så mye på det for å få det på avstand og vekk, men jeg går jo forbi der hver dag og blir minnet på det. Likevel prøver jeg å få tankene til å tenke andre ting da, sier han.

Mulig forvaringsstraff

Mannen er tidligere domfelt en rekke ganger for befatning med narkotika og med våpen. Han er også dømt for grovt ran og var ute på prøve da ambulansen ble kapret.

På grunn av straffehistorikken – og at de sakkyndige mener tiltalte har lav voldsterskel – har påtalemyndigheten varslet at de kan komme til å be om forvaring for 33-åringen.

Han har sittet i varetekt siden han ble pågrepet etter at ambulansen krasjet inn i porten til en bygård i Krebs' gate på Torshov. Han har ikke vært i avhør hos politiet, bortsett fra et kort innledende avhør rett etter at han ble pågrepet.

Strafferammen for drapsforsøk er den samme som ved drap, og rammes av Straffelovens § 275, med fengsel fra 8 inntil 21 år.

Relatert