DØD: Det britiske kongehuset melder at Prins Phillip er død.
DØD: Det britiske kongehuset melder at Prins Phillip er død. Foto: Camerapress / 39900-x2 (97)

Storbritannias Prins Philip er død

Hans kongelige høyhet Prins Philip gikk fredelig bort i morges på Windsor Castle. Han ble 99 år gammel.

– Det er med dyp sorg at Hennes Majestet Dronningen kunngjør dødsfallet til sin elskede ektemann, Hans Kongelige Høyhet Prins Philip, hertug av Edinburgh, skriver kongehuset på sine nettsider.

LANGT EKTESKAP: Dronningen og Prins Philip var gift i 70 år, det lengste ekteskapet i det britiske monarkiet.
LANGT EKTESKAP: Dronningen og Prins Philip var gift i 70 år, det lengste ekteskapet i det britiske monarkiet. Foto: AP / NTB

Prins Philip skulle blitt 100 år om 62 dager. Han har vært gift med dronningen i over 70 år, og det er det lengste ekteskapet i det britiske monarkiet noen sinne. De har fire barn sammen.

Trakk seg fra kongelige plikter

Han ble født 10. juni 1921 som prins Philip av Danmark og Hellas.

Det var i november 1947 at Philip Mountbatten giftet seg med daværende prinsesse Elizabeth. Få år senere, i 1953, døde prinsessens far. 2. juni 1953 ble prinsessen kronet til dronning. Prins Philip har siden den gang vært ved dronningens side.

Han trakk seg fra sine kongelige plikter i 2017.

Hjerteoperasjon i mars

Den siste tiden, mens landet var stengt ned under koronapandemien, bodde prinsen på Windsor slott i London sammen med dronningen.

Han har vært inn og ut på sykehus den siste tiden. Senest i mars ble prinsen skrevet ut fra sykehus, etter en vellykket hjerteoperasjon.

Tilbakeholden rolle

Begravelsen vil etter hans eget ønske trolig bli en ganske enkel affære. Prins Phillip var ikke så glad i oppstyr rundt egen person, sier kongehusekspert Trond Norèn Isaksen.

Ifølge Isaksen vil begravelsen foregå i St George’s Chapel i Windsor.

Prinsen har opp gjennom årene vært æresmedlem og høy beskytter for nærmere 800 organisasjoner, men hadde ellers en tilbakeholden rolle og var som oftest å se et par skritt bak sin kone.

Prins Philip var kjent som en ivrig sportsentusiast, spilte polo, seilte og var med på å fremme kjøring med hest og vogn som idrett.

Han var kjent for å være både jordnær og sleivkjeftet og hisset på seg alt fra australske urfolk til overvektige canadiere.

ELDSTE MEDLEMMET: Fredag 9. april døde mannen som ble det eldste mannlige medlemmet den britiske kongefamilien noensinne har hatt, 99 år gammel.
ELDSTE MEDLEMMET: Fredag 9. april døde mannen som ble det eldste mannlige medlemmet den britiske kongefamilien noensinne har hatt, 99 år gammel. Foto: Chris Jackson/Getty Images Europ

Kondolanser fra kongen

Kongefamilien skriver på sine sider at de har med stor sorg mottatt budskapet om at Hans Kongelige Høyhet Hertugen av Edinburgh er gått bort.

– Våre tanker går til Dronning Elizabeth og den nærmeste familie ved Prins Philips bortgang. Våre kondolanser går også til det britiske folk, sier Hans Majestet Kong Harald.

Hans Majestet Kongen har besluttet at det i forbindelse med dødsfallet skal flagges på halv stang fra Slottsbalkongen i dag og på begravelsesdagen.

Prins Philip var på Norgesbesøk i Oslo i 2001.

I skyggen av dronningen

VAR LONDON-KORRESPONDENT: Annette Groth, her fotografert i 2017, har møtt prins Philip ved flere anledninger. Foto: Mariam Butt / NTB
VAR LONDON-KORRESPONDENT: Annette Groth, her fotografert i 2017, har møtt prins Philip ved flere anledninger. Foto: Mariam Butt / NTB Foto: Mariam Butt

Mangeårig NRK-korrespondent i London, Annette Groth (69), har møtt prins Philip ved flere anledninger.

Hun beskriver han som en ikke veldig elsket person, og en som ofte kunne plumpe ut med kommentarer.

– Han var dronning Elizabeths klippe, og selv om folket kanskje ikke var direkte glade i ham, så respekterte de han. Men han sto jo i skyggen av dronningen, sier Groth til TV 2.

– Det har nok ikke alltid vært så enkelt for ham. Han prøvde jo å skaffe seg sitt eget liv.

Hun vil ikke nødvendigvis karakterisere prins Philip som spesielt varm og god, noe hun selv har fått erfare i møtene med ham.

Ikke glad i journalister

– Han hatet vel egentlig journalister. Da han var president for WWF (Verdens naturfond) måtte han gi et intervju til vertslandet, som var oss. Det var det jeg som fikk æren av å gjøre, og han skulle ha alt av spørsmål hundre år i forveien, minnes Groth.

Hun møtte prinsen igjen i 1994 da Kong Harald og Dronning Sonja var på statsbesøk i Skottland.

– Da sto jeg der i bunad, og han husket ingenting om at jeg var hun grusomme dama som hadde intervjuet ham da han var i WWF, sier Groth lattermildt.

– Da ville han prate om bunader.