NASA-HYLLEST: Sia har samarbeidet med NASA i sin seneste musikkvideo der hun hyller romvirksomheten for deres pågående arbeid på Mars.
NASA-HYLLEST: Sia har samarbeidet med NASA i sin seneste musikkvideo der hun hyller romvirksomheten for deres pågående arbeid på Mars. Foto: Christopher Polk

Hyller NASA-oppdrag med nordmann på laget

GOD KVELD NORGE (TV 2): I artisten Sias (45) nye musikkvideo til låta «Floating Through Space» har hun gjort et helt spesielt samarbeid med NASA.

Artisten Sia valgte et samarbeid utenom det normale til sin nye musikkvideo for «Floating Through Space». Hele videoen er nemlig laget i samarbeid med NASA og deres helt spesielle Mars-arbeid.

– Vi har samarbeidet med musikk-ikonet Sia for å feire den kommende første flyreisen til Ingenuity Mars helikopteret, skriver NASA på Twitter.

Dette Mars-helikopteret vil bli det første forsøket på en kontrollert flyging av et luftfartøy på en annen planet, skriver The Independent.

Nordmann bak «spakene»

Musikkvideoen viser hvordan ingeniører har laget og testet det lille helikopteret. Man får også innsyn i andre deler av hele oppdraget samtidig som det popper opp fakta rundt hele arbeidet.

Blant annet blir det forklart at helikopteret kun veier fire pounds, som tilsvarer rundt 1,8 kilo.

Den utvalgte personen til å styre Mars-helikopteret Ingenuity i det historiske forsøket er nordmannen Håvard Fjær Grip.

Han jobber til daglig ved NASA Jet Propulsion Laboratory og California Institute of Technology i Pasadena i Los Angeles.

Aftenbladet skriver at Grip ikke kan fly helikopteret i sanntid på grunn av tidsforskjellen på Mars og Jorden. For å styre Ingenuity bruker han da kodede kommandoer og kunstig intelligens.

– Det eneste kriteriet for suksess for oss, er om vi klarer å fly på Mars for første gang i historien. Vi mener det er høy sannsynlighet for å få det til, sier Grip til NTB.

Det er også tynnere luft på Mars, og helikopteret må fly i høyere hastighet enn på jorden.

Utforske med helikopter

Mini-helikopteret ble fraktet til Mars sammen med Perseverance-roveren, der helikopteret ble festet på roveren. 18. februar landet de på den røde planeten.

Selve nedbremsingen i Mars-atmosfæren og landingen på planeten skal ha vert det mest kritiske ved hele oppdraget.

Det er mange tusen mennesker som står bak hele åtte år med arbeid for å klargjøre oppdraget NASA jobber med akkurat nå på Mars.

Målet ved testflyvningen av helikopteret Ingenuity er for å demonstrere at det kan brukes helikopter til å utforske Mars.

Ifølge NASA skal de teste selve helikopteret for første gang 14. april. Nå gjør de en del forarbeid med roveren og skal prøve å få signal med helikopteret etter hvert.

Relatert