OMPRIORITERING: FHI åpner for å la en gruppe rykke fremover i vaksinekøen.
OMPRIORITERING: FHI åpner for å la en gruppe rykke fremover i vaksinekøen. Foto: Heiko Junge

FHI åpner for å la lærere rykke framover i vaksinekøen

Ved stor smittespredning bør lærere og annet pedagogisk personell prioriteres i vaksinekøen, mener Folkehelseinstituttet (FHI).

Denne gruppa vil kunne prioriteres spesielt etter at alle risikogruppene (alle ned til 45 år) og helsepersonell er vaksinert, heter det i et nytt faglig råd om vaksiner som ble publisert onsdag.

FHI tar imidlertid forbehold om at dette skal bare skal gjelde ved stor smittespredning som gjør det vanskelig å ha skoler i normal drift.

– Dette vil kunne beskytte både lærere og annet pedagogisk personell, men også bidra til å opprettholde åpne skoler og barnehager og slik beskytte barns hverdag, heter det.

Nær 300.000 er fullvaksinert

Nye tall fra FHI viser at Norge har satt over en million vaksinedoser.

722.648 personer er vaksinert med første dose, mens 287.412 er vaksinert med andre dose.

Flest har fått første dose i Viken (168.796) og Oslo (91.188). Færrest av første dose er satt i Troms og Finnmark (30.271) og Nordland (34.094). Flest personer har blitt gitt andre dose i fylkene Viken (63.383) og Vestland (34.022).

Den første koronavaksinen i Norge ble satt den 27. desember og var produsert av Pfizer og Biontech. 15. januar ble første dose av Moderna-vaksinen satt, og 7. februar ble AstraZeneca-vaksinen tatt i bruk for helsepersonell. Nå er AstraZeneca satt på pause, etter meldinger om mulige alvorlige bivirkninger.

Det kan være forsinkelser i registrering av vaksinasjon som fører til at tallene endrer seg over tid.

(©NTB)