LEGGER OPP: Bjarte Myrhol forteller at kroppen har sagt stopp.
LEGGER OPP: Bjarte Myrhol forteller at kroppen har sagt stopp. Foto: Lise Åserud

Bjarte Myrhol legger opp: – Det har gått ut over livskvaliteten

Håndballveteranen (38) gir seg etter sesongen.

Det bekreftet han overfor dansk TV 2 tirsdag.

– Det har vært en vanskelig beslutning, sier Myrhol.

Han avslutter dermed kontrakten med Skjern ett år før den utløper. Myrhol skal spille OL for Norge i sommer før han gir seg.

– Jeg har rett og slett en kropp og skulder som ikke vil mer. Jeg kan godt kjempe meg gjennom den siste tiden, men at det skulle gå halvannet år med smerter var ikke til å holde ut, sier han.

Myrhol forteller på tirsdagens pressekonferanse at han tok avgjørelsen om karrierestopp før OL-kvalifiseringen i Montenegro forrige måned.

– Det har gått ut over livskvaliteten utenfor håndballbanen. Jeg tror ikke ungene har lagt merke til det, men det er ikke særlig tvil om at Charlotte (Forslund-Myrhol, kona) har sett en mann som har hatt vondt og vært preget av det. Det har vært lange perioder med elendig søvn på grunn av smerter. Nå driver jeg og får litt ordnings på det, men det har vært såpass ille at det har preget meg ganske kraftig også utenfor banen, sier Myrhol til TV 2.

Drømmer om OL-suksess

38-åringen håper å avslutte med bravur.

– Mitt drømmescenario er å avslutte med pokaler for Skjern og OL-gull med Norge - forhåpentlig med mange tilskuere på tribunen. Men uansett hvordan det går vil jeg tenke tilbake på de siste årene i Skjern som noen av de mest fantastiske i mitt lange håndballiv, sier han.

De norske håndballgutta er klare for sitt første OL siden 1972.

– Nå har jeg spilt nesten 20 år på landslaget og sitter igjen med to skarve sølvmedaljer. Jeg må ikke ha OL-gull for å si at karrieren har vært sånn. Det er ikke sånn det funker, og jeg er altfor realistisk til det. Om jeg får lov til å dra til OL, levere topprestasjoner og få en ordentlig god håndballopplevelse, hadde det vært artig, sier Myrhol.

Skal hjem til Norge

Myrhol og familien har planer om å bygge hus i Sandefjord og kommer til å flytte hjem til Norge etter hvert.

– Jeg er en ganske strukturert fyr, så jeg har ganske bra koll på livet etter håndballen. Først og fremst brenner hjertet mitt for barneidrett, og «Lean Handball» er faktisk blitt fem år i løpet av denne tiden, så jeg kommer til å gå «all in» i det, så får vi se hvilke andre prosjekter som kommer på siden, sier Myrhol.

Helt på tampen av pressekonferansen spurte NRK om Myrhol har trenerambisjoner.

– Nå har jeg gått gjennom to pressetreff uten at noen har spurt, så jeg trodde jeg skulle få slippe det spørsmålet, sier en smilende Myrhol.

– Jeg har hatt tanker om det å bli trener i mange perioder i karrieren. Akkurat den siste perioden har vært så fylt opp med andre ting, så jeg har egentlig latt det ligge. Jeg kommer til å trekke meg helt tilbake etter OL. Da skal jeg ha en ordentlig pause fra håndballen, og så skal jeg begynne å ta en vurdering på hvordan tiden fremover blir. Inntil videre har jeg ingen sånne tanker, fortsetter landslagskapteinen.

Hylles av TV 2s ekspert

TV 2-ekspert Bent Svele er ikke overrasket over at Myrhol velger å legge skoene på hylla.

– Det er et naturlig valg etter at han har slitt mye med skader i det siste. Det må man respektere. Det betyr at en av de aller, aller største vi har hatt på herresiden i håndball gir seg.

– Hva har han betydd for norsk håndball?

– Han har betydd ekstremt mye. Han nyter en enorm respekt over hele håndballverden. Han har vært blant de aller beste linjespillerne i verden over en god periode. Han er en kjernekar og en kaptein med store bokstaver. Det er så hel ved som det er mulig å få det. Derfor er det litt vemodig at han skal bli borte fra håndballbanen. Myrhol har jobbet ekstremt hardt gjennom sykdomsperioder, med kreften, tarmproblemer og skulderen nå. Men han syter aldri, sier Svele.

De olympiske lekene starter i Tokyo 23. juli, ett år forsinket på grunn av koronapandemien.

– At han får krone en fantastisk håndballkarriere og håndballiv med OL synes jeg er så velfortjent som det kan få blitt. Hvis han får et OL-gull i Tokyo kunne det vært en Hollywood-film, sier Svele.

Relatert